Operaty z C-Geo

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » poniedziałek, 2 lipca 2012, 10:50

MarekOtt pisze:A jeszcze jedno... gdzie zapisują się nasze szablony raportów ?.

Po nazwach szablonu nic nie znajduje, więc domyślam się że są gdzieś ukryte w jakimś pliczku ?. Chodzi mi tu głównie o możliwość wysłania do znajomych gotowych już szablonów itp.
Zapisywane są w plikach 'BIN/szablony.*' ale zastapienie tych plikow powoduje utrate wlasnych szablonow. Najlepiej w oknie edycji szablonu wybrać "Dokument->Zapisz wzór do pliku". Taki plik mozna wczytać do edytora szablonu na innym komputerze "Dokument->Wczytaj wzór z pliku"
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 9 lipca 2012, 08:07

Używam bardzo często tych nowych możliwości tworzenia raportów przez szablony, po ponad tygodniu mam parę uwag:

1.) przydało by się podpiąć jakieś sprawdzanie pisowni po naszego edytora raportów, jak i przy podglądzie raportu. za dużo literówek mi się wkrada, i dlatego dobrze by było gdyby program (tak jak Word, czy też inne programy chociażby przeglądarki internetowe) podkreślały niepoprawne wyrazy

2.) nie wiem dlaczego, ale czasami w menu listy raportów (na dole jest okno szybkiego podglądu) dany raport inaczej wygląda niż na podglądzie wydruku, chodzi mi o np. ustawienie marginesów itp.

3.) czy można by było przenieść opis1, opis2 itp do [menu więcej - projektu], aktualnie jest w [menu więcej - tabeli roboczej], jeśli się nie da to może chociaż dodać w [menu więcej - projektu] dodatkowe pola opisu ze 5-6 w których tytuł można było by wpisać samemu, pisał też o tym kolega PUG, oczywiście z możliwością podpięcia tych pul w szablonach.

to na tyle, ogólnie jednak wszystko działa wyśmienicie.

pozdr.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 24 lipca 2012, 14:16

Przydała by się też możliwośc zmiany formatu daty, np. z 2012-07-24 na 24-07-2012 lub z kropkami itp.

PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: PUG » wtorek, 24 lipca 2012, 14:33

Dokładnie... Zazwyczaj pisze się: "wykonał dnia " i dobrze byłoby, jakby data zaczynała się rzeczywiście od dnia. Ewentualnie gdzieś w ustawieniach programu wprowadzić wszystkie możliwe formaty daty, bo co użytkownik, to ma swoje przyzwyczajenia.
...I dalej czekamy na możliwość edycji po swojemu opisów 1 do 5 w tabeli roboczej :) . Można byłoby też zwiększyć ilość tych opisów (np. ok 10).
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » wtorek, 24 lipca 2012, 15:08

PUG pisze:Dokładnie... Zazwyczaj pisze się: "wykonał dnia " i dobrze byłoby, jakby data zaczynała się rzeczywiście od dnia. Ewentualnie gdzieś w ustawieniach programu wprowadzić wszystkie możliwe formaty daty, bo co użytkownik, to ma swoje przyzwyczajenia.
...I dalej czekamy na możliwość edycji po swojemu opisów 1 do 5 w tabeli roboczej :) . Można byłoby też zwiększyć ilość tych opisów (np. ok 10).
I przeniesc je do głównego "wiecej" projektu, a nie tabeli roboczej :)

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » wtorek, 24 lipca 2012, 17:35

MarekOtt pisze:Używam bardzo często tych nowych możliwości tworzenia raportów przez szablony, po ponad tygodniu mam parę uwag:

1.) przydało by się podpiąć jakieś sprawdzanie pisowni po naszego edytora raportów, jak i przy podglądzie raportu. za dużo literówek mi się wkrada, i dlatego dobrze by było gdyby program (tak jak Word, czy też inne programy chociażby przeglądarki internetowe) podkreślały niepoprawne wyrazy

2.) nie wiem dlaczego, ale czasami w menu listy raportów (na dole jest okno szybkiego podglądu) dany raport inaczej wygląda niż na podglądzie wydruku, chodzi mi o np. ustawienie marginesów itp.

3.) czy można by było przenieść opis1, opis2 itp do [menu więcej - projektu], aktualnie jest w [menu więcej - tabeli roboczej], jeśli się nie da to może chociaż dodać w [menu więcej - projektu] dodatkowe pola opisu ze 5-6 w których tytuł można było by wpisać samemu, pisał też o tym kolega PUG, oczywiście z możliwością podpięcia tych pul w szablonach.

pozdr.
Ad1. Do testów. Zeby sprawdzanie pisowni zadzialalo należy:
- pobrać plik polish.dct i wgrac do katalogu c-geo.
- wejsc do opcji "Ustawienia sprawdzania pisowni" (rys. ponizej) i klikajac na "Dodaj słownik" wskazac plik polish.dct
- włączyć sprawdzanie opcją "Sprawdzanie pisowni"
spell.jpg
spell.jpg (35.38 KiB) Przejrzano 3360 razy
Ad2.
Formatowanie na podgladzie generowane jest zawsze z ustawien w opcjach (Parametry raportow). Niestety ustawienia marginesow z wzoru sa tracone.
Ad3.
Bedzie tylko chcemy to zrobic tak zeby kazdy mogl sobie samodzielnie dodawac i nazywac pola.
Ad4.
Formatowanie daty. W edytorze szablonu dodane pole "Data z formatowaniem". Po jego wybraniu podajemy w jakim formacie ma byc wstawiona data/godzina.
np. dd.mm.yyyy
Dostępne opcje:

d wyświetla dzień jako numer bez zera na początku (1-31).
dd wyświetla dzień jako numer z zerem na początku (01-31).
ddd wyświetla dzień tygodnia jako skrót (np: Pon,Sob).
dddd wyświetla całość dnia tygodnia (np: Poniedziałek, Sobota)
m wyświetla miesiąc jako numer bez zera na początku (1-12).
mm wyświetla miesiąc jako numer z zerem na początku (01-12).
mmm wyświetla miesiąc jako skrót (np: Lut,gru)
mmmm wyświetla całość nazwy miesiąca (np: Luty, grudzień)
yy wyświetla rok jako dwucyfrowy numer (00-99).
yyyy wyświetla rok jako czterocyfrowy numer (0000-9999).
h wyświetla godzinę jako numer bez zera na początku (0-23).
hh wyświetla godzinę jako numer z zerem na początku (00-23).
n wyświetla minutę jako numer bez zera na początku (0-59).
nn wyświetla minutę jako numer z zerem na początku (00-59).
s wyświetla sekundę jako numer bez zera na początku (0-59).
ss wyświetla sekundę jako numer z zerem na początku (00-59).

Aktualny plik exe
pozdrawiam
grzes

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Michal_K » czwartek, 26 lipca 2012, 08:50

Korekta działa bardzo dobrze ale dałoby rade ją podłączyć do paska narzędzi w Raportach a nie w podglądzie wydruku?
Druga prośba jest taka, czy dałoby rade wstawić też opcje do ustawienia kierunku wpisywania tekstu? Pionowo itp...

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » wtorek, 7 sierpnia 2012, 14:41

Michal_K pisze:Korekta działa bardzo dobrze ale dałoby rade ją podłączyć do paska narzędzi w Raportach a nie w podglądzie wydruku?
jest
Michal_K pisze:Druga prośba jest taka, czy dałoby rade wstawić też opcje do ustawienia kierunku wpisywania tekstu? Pionowo itp...
niestety nie da rady - do tego to juz trzeba uzyc lepszego edytora tekstu

Do testów jest tez opcja umożliwiająca wstawianie dodatkowych opisow do tabeli i projektu (przycisk "Dodatkowy opis" po ustawieniu się na nazwie projektu).
Dodatkowe opisy można wykorzystywać w szablonach pism w opcji "Raporty"

Aktualny plik exe
pozdrawiam
grzes

PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: PUG » środa, 8 sierpnia 2012, 08:39

Witam.
Super sprawa z wprowadzaniem własnych opisów do tabeli i projektu - właśnie o to mi chodziło.
Jestem w trakcie testów, jednak pojawia się u mnie pewien problem. Po wprowadzeniu kilku opisów , zacząłem wprowadzać potrzebne mi dane. C-Geo nieoczekiwanie zaczął "znikać" po wstawieniu mniej więcej dwóch pozycji. Powtórzyło się to 4 razy. Za 5-tym razem wyskoczył błąd:
error.jpg
error.jpg (36.04 KiB) Przejrzano 3031 razy
Gdyby nie ten mankament, to wszystko byłoby naprawdę super.
Pozdrawiam i Dziękuję
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » środa, 8 sierpnia 2012, 10:58

Mi takze o to chodziło.

Ja dodatkowo mam pytanie, gdzie zapisują się te dodatkowe opisy, w jakim pliku tak by można było przenieść do innych komputerów, by wczytywane projekty z dodatkowymi opisami były widziane na pozostałych komputerach.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » środa, 8 sierpnia 2012, 11:19

PUG pisze:Witam.
Super sprawa z wprowadzaniem własnych opisów do tabeli i projektu - właśnie o to mi chodziło.
Jestem w trakcie testów, jednak pojawia się u mnie pewien problem. Po wprowadzeniu kilku opisów , zacząłem wprowadzać potrzebne mi dane. C-Geo nieoczekiwanie zaczął "znikać" po wstawieniu mniej więcej dwóch pozycji. Powtórzyło się to 4 razy. Za 5-tym razem wyskoczył błąd:
error.jpg
Gdyby nie ten mankament, to wszystko byłoby naprawdę super.
Pozdrawiam i Dziękuję
Poprosze o plik cgeo8.elf na adres grzes malpa xgeo.pl
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » środa, 8 sierpnia 2012, 11:20

MarekOtt pisze:Mi takze o to chodziło.

Ja dodatkowo mam pytanie, gdzie zapisują się te dodatkowe opisy, w jakim pliku tak by można było przenieść do innych komputerów, by wczytywane projekty z dodatkowymi opisami były widziane na pozostałych komputerach.
Powinno wystarczyc przekopiowanie opis.ini z katalogu BIN
pozdrawiam
grzes

PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: PUG » środa, 8 sierpnia 2012, 11:38

Plik c-geo8.elf właśnie wysłałem.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » czwartek, 9 sierpnia 2012, 08:04

Czy problem PUG'a to kwestia indywidualna, czy raczej każdy będzie miał taki sam problem. Pytam, bo chcę się zabrać za modyfikowanie opisów tabel i szablonów, a nie chcę by się wszystko posypało.

PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: PUG » czwartek, 9 sierpnia 2012, 08:24

Problem został rozwiązany po kilku próbach po za forum.
Proszę pobrać najnowszą wersję testową pliku C-Geo.exe - powinno być już wszystko w porządku.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Panu Grzesiowi za pomoc.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 9 sierpnia 2012, 10:43

MarekOtt pisze:Czy problem PUG'a to kwestia indywidualna, czy raczej każdy będzie miał taki sam problem. Pytam, bo chcę się zabrać za modyfikowanie opisów tabel i szablonów, a nie chcę by się wszystko posypało.
Tak jak wyżej zaleca kolega Krzysiek (dziękuję za pomoc w znalezieniu usterki!) wszyscy którzy zaczeli uzywac tych nowych opcji niech koniecznie pobiorą raz jeszcze plik exe.
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 578
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: janek » czwartek, 9 sierpnia 2012, 18:56

Kiedy można spodziewać się aktualizacji zawierającej te i inne zmiany?
Janek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » środa, 22 sierpnia 2012, 10:29

Nie wiem czy to duzy problem, ale przydałaby się możliwość masowego exportu lub importu szablonów. Niestety teraz trzeba każdy z osobna exportowac a później importować. Do tego działa to tylko na edytorze ..

bartek1122
____
____
Posty: 233
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: bartek1122 » środa, 22 sierpnia 2012, 11:08

Przydała by się opcja wstawiania rtf-a z raportów bezpośrednio na mapę. Przydatne np przy tworzeniu fiszek na mapy pom. powykonawczego czy też mapy.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: FaFaL » środa, 22 sierpnia 2012, 11:14

bartek1122 pisze:Przydała by się opcja wstawiania rtf-a z raportów bezpośrednio na mapę. Przydatne np przy tworzeniu fiszek na mapy pom. powykonawczego czy też mapy.
http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... kument_RTF
Pozdrawiam Rafał Kocierz

bartek1122
____
____
Posty: 233
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: bartek1122 » środa, 22 sierpnia 2012, 11:27

Akurat tą opcję znam ale chodziło mi żeby to jeszcze bardziej ułatwić i bezpośrednio ze spisu raprtów wybrać np jeden i wstawić go na mapę za pomocą jakiejś nowej ikonki np"wstaw na mapę":D

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Michal_K » czwartek, 23 sierpnia 2012, 06:19

Osobiście uważam że obecne wstawianie jest wystarczające. Gdyby była ikonka "Wstaw na mapę" to gdzie i na jaka warstwę by Ci się miał wstawić ten raport który nie ma "georeferencji" itp? A tak przy użyciu tego już stworzonego wstawiania ustalasz warstwę i dokładne położenie danego RTFa.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: FaFaL » piątek, 24 sierpnia 2012, 09:45

Witam
Tak ostatnio przeglądałem ukochane rozporządzenie pod kątem pisania konspektu z osnów pomiarowych i stwierdziłem ze sprawa informacji o projekcie powinna być standardowo rozbudowana o elementy wymagane przez rozporządzenie. Nalezy przeglądnąć wymagania co do zawartości roboczej bazy danych i zastanowić sie co gdzie powinno sie znaleźć. Ponieważ informacje te są w dużej części dosyć ogólne więc będą przydatne nawet jesli gml nie wypali - np podczas automatycznego tworzenia sprawozdania technicznego przy pomocy formularzy. Oczywiście oprócz samych pól muszą być stworzone odpowiednie słowniki z atrybutami zgodnymi z rozporządzeniem.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maciek_0581
_
_
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 3 września 2012, 23:26

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: maciek_0581 » poniedziałek, 3 września 2012, 23:45

Witam wszystkich,
Powiem że wszystko działa super. Jedna prośba czy można powiększyć miejsce w treści wypełnianej "Dodatkowego opisu" o możliwość wstawiania tekstu wielowierszowego po zatwierdzeniu go ENTEREM bądź E/shift. A jeśli tak to powiększyć również wyświetlany tekst po zatwierdzeniu. Np. auto formatowanie do zawartości.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » piątek, 7 września 2012, 11:15

Używam tej modyfikacji praktycznie od początku pojawienia się wersji do testowania. Dla mnie działa to wszystko rewelacyjnie. W miarę czasu i potrzeb tworzę kolejne szablony pomagające mi przy kompletowaniu operatu. Jedynym niestety ograniczeniem są możliwości edytora tekstowego zaaplikowanego do C-Geo. Brak jest możliwości ustawień dotyczących bardziej skomplikowanych tabel, a przecież połowa dokumentacji geodezyjnej to przeróżne tabele. Wydaje mi się że teraz kolejnym krokiem powinno być rozbudowanie edytora, bo jednak niektóre wykazy trzeba jeszcze przygotowywać w wordzie.

Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ