Operaty z C-Geo

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » piątek, 7 września 2012, 12:40

Prosiłbym o przesłanie przykładu tabelki, której się nie da zrobić w tym edytorze i ewentualnie jakichś przykładów funkcji nie do zrealizowania.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » piątek, 7 września 2012, 14:14

Jurek B. pisze:Prosiłbym o przesłanie przykładu tabelki, której się nie da zrobić w tym edytorze i ewentualnie jakichś przykładów funkcji nie do zrealizowania.
Oczywiście Panie Jurku, przy okazji jak będę próbował i nie będzie mi to wychodzić to podeśle. Może brakuje mi sprytu :).

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » piątek, 7 września 2012, 14:26

Próbowałem wykonać różne operacje na tabelkach i poza pisaniem pionowo wszystko się dawało, ale jeśli czegoś się nie da, to możemy popracować na tym.
Pozdrawiam Jurek B.

Bartek
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 17 listopada 2011, 08:41

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Bartek » poniedziałek, 10 września 2012, 07:48

A mnie w szablonach dokumentów w tabelach brakuje wyrównania w pionie. Gdyby coś dało się z tym zrobić to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 10 września 2012, 10:08

Wyrównanie tekstów w pionie?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 305
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: arttiq » poniedziałek, 10 września 2012, 11:23

Witam,

w opcjach formularza (nagłówek, stopka) brak jest Pól użytkownika [obrazek 1], tak jak jest teraz w edytorze szablonów [obrazek 2].
Załączniki
p1.jpg
brak pól użytkownika
p1.jpg (105.19 KiB) Przejrzano 3757 razy
p2.jpg
są pola użytkownika
p2.jpg (90.13 KiB) Przejrzano 3757 razy
pozdrawiam
arttiq

Bartek
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 17 listopada 2011, 08:41

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Bartek » poniedziałek, 10 września 2012, 14:22

Jurek B. pisze:Wyrównanie tekstów w pionie?
może poniższy rysunek pokaże co chciałem uzyskać
Obrazek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » czwartek, 13 września 2012, 20:22

Bartek pisze:
Jurek B. pisze:Wyrównanie tekstów w pionie?
może poniższy rysunek pokaże co chciałem uzyskać
Obrazek
W wersji testowej jest juz taka funkcjonalność. Dodatkowo obsługa szablonow zostala dodana do okna wstawiania rtf-a na mapę. Poprawiono też opcję łączenia celek w tabelkach
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » piątek, 14 września 2012, 07:41

grzes pisze:
Bartek pisze:
Jurek B. pisze:Wyrównanie tekstów w pionie?
może poniższy rysunek pokaże co chciałem uzyskać
Obrazek
W wersji testowej jest juz taka funkcjonalność. Dodatkowo obsługa szablonow zostala dodana do okna wstawiania rtf-a na mapę. Poprawiono też opcję łączenia celek w tabelkach
Dobra robota, fajnie się rozbudował edytor. A mam jeszcze pytanie, czy da się przypisać podstawowe skróty klawiszowe zgodne z Word. Głównie chodzi mi o ctrl+U, +B, +I (podkreslenie, pogrubienie itp). Nie jest mi to potrzebne na już, ale w przyszłości gdy będzie wychodzić jakaś poprawka, można by było przy okazji dodać to w edytorze.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Michal_K » piątek, 14 września 2012, 08:03

Co do edytora raportów. Zauważyłem brak ikonki odpowiedzialnej za dodanie lub usunięcie kolumny. Dałoby rade też to dodać w przyszłości?

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » piątek, 14 września 2012, 08:46

Michal_K pisze:Co do edytora raportów. Zauważyłem brak ikonki odpowiedzialnej za dodanie lub usunięcie kolumny. Dałoby rade też to dodać w przyszłości?
A u mnie są te ikonki, zaraz obok dodanie/usunięcie wiersza.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » piątek, 14 września 2012, 08:56

Zmienił się trochę wygląd tych ikonek i zapewne dlatego można ich nie zauważyć w pierwszej chwili
Pozdrawiam Jurek B.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Michal_K » piątek, 14 września 2012, 09:17

Przepraszam, chodziło mi o edytor szablonu raportu.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » piątek, 14 września 2012, 09:50

No, właśnie tam też są te ikonki o zmienionych kolorach
Pozdrawiam Jurek B.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Michal_K » piątek, 14 września 2012, 11:19

Są ikony od wstawiania i usuwania wiersza, ale o kolumnach jest tylko zaznacz.
Załączniki
cgeo.PNG
cgeo.PNG (8.44 KiB) Przejrzano 3530 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » piątek, 14 września 2012, 12:13

Faktycznie - patrzyłem na usunięcie wierszy, a kolumn nie szukałem - dzięki za zwrócenie uwagi na to
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » piątek, 14 września 2012, 13:02

Ikonki juz dodane.
Dodana tez opcja bezpośredniego zapisu do PDF
nowy exe
biblioteka (do głownego katalogu c-geo)
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 305
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: arttiq » piątek, 14 września 2012, 20:54

Witam,

czy pola użytkownika będą zaimplementowane do opcji formularza (stopka, nagłówek)?
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: grzes » poniedziałek, 17 września 2012, 10:33

arttiq pisze:Witam,

czy pola użytkownika będą zaimplementowane do opcji formularza (stopka, nagłówek)?
nowy exe do testów
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 305
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: arttiq » poniedziałek, 17 września 2012, 22:55

witam,

działa, Dzięki :)
pozdrawiam
arttiq

Bartek
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 17 listopada 2011, 08:41

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Bartek » piątek, 21 września 2012, 07:40

grzes pisze:
Bartek pisze:
Jurek B. pisze:Wyrównanie tekstów w pionie?
może poniższy rysunek pokaże co chciałem uzyskać
Obrazek
W wersji testowej jest juz taka funkcjonalność. Dodatkowo obsługa szablonow zostala dodana do okna wstawiania rtf-a na mapę. Poprawiono też opcję łączenia celek w tabelkach
Dzięki wielkie

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » piątek, 21 września 2012, 08:06

JA mam natomiast problem z wyśrodkowaniem w tabeli w przypadku gdy w komórce są dwa (i więcej) wierszy.

Dla porównania, w górnej tabelce w opisach kolumn np. "Oznaczenie atrybutu" jest duża przerwa pomiędzy wierszami, w dolnej tabelce jest OK. Dolna tabelka została wklejona z Worda. Nie mam pojęcia jak to wyśrodkować, lub jak zmniejszyć przerwy pomiędzy wierszami.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (98.4 KiB) Przejrzano 3235 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » piątek, 21 września 2012, 09:29

U mnie wydaje się że jest ok - może najlepiej gdyby przesłał mi Pan taki szablon.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (7.1 KiB) Przejrzano 3220 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: MarekOtt » piątek, 21 września 2012, 10:21

Jurek B. pisze:U mnie wydaje się że jest ok - może najlepiej gdyby przesłał mi Pan taki szablon.
Moja komórka z wpisem"Oznaczenie atrybutu" powstała w wyniku połączenia komórek. Teoretycznie jest to teraz jedna komórek, jednak edytor rozdzielał je na dwie. Jednak przed chwilą, znalazłem receptę. W menu dokument-->formatuj-->akapit jest możliwość ustawienia odległości pomiędzy wierszami. Ciężko jednak było to znaleźć.

Mam już tabelę stworzoną w edytorze, jednak przy dodaniu raportu, całą mi rozkłada, a w szczególności pierwszy wiersz.

W załączniku plik szablonu oraz screen raportu, po jego dodaniu i podglądzie.
Załączniki
Desktop.rar
(55.19 KiB) Pobrany 95 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Operaty z C-Geo

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 24 września 2012, 21:32

Poprawiony exe do pobrania stąd
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ