"Laboratorium" - mapy Google

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: Michal_K » piątek, 31 maja 2013, 12:49

Popieram przedmówcę.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1244
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » wtorek, 4 czerwca 2013, 12:26

Przy wywoływaniu Google z menu "więcej projektu" i kliknięciu ikonki, widok mapy ustawia się dobrze na obrębie. Przy klikaniu poprzez "wstawiaj punkty na mapę c-geo klikniete w google" niestety punkty nie dodają się do tabeli roboczej tego projektu.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: Jurek B. » wtorek, 4 czerwca 2013, 12:56

Przy wywoływaniu Google z menu "więcej projektu" i kliknięciu ikonki, widok mapy ustawia się dobrze na obrębie. Przy klikaniu poprzez "wstawiaj punkty na mapę c-geo klikniete w google" niestety punkty nie dodają się do tabeli roboczej tego projektu
Hmm, okno Googla wywołane z poziomu okna projektów nie ma takiej możliwości jak wstawianie punktów na mapie z mapy Google, natomiast okno Google wywołane z poziomu mapy daje taką możliwość i działa to poprawnie - przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1244
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » wtorek, 4 czerwca 2013, 14:40

Jurek B. pisze:
Przy wywoływaniu Google z menu "więcej projektu" i kliknięciu ikonki, widok mapy ustawia się dobrze na obrębie. Przy klikaniu poprzez "wstawiaj punkty na mapę c-geo klikniete w google" niestety punkty nie dodają się do tabeli roboczej tego projektu
Hmm, okno Googla wywołane z poziomu okna projektów nie ma takiej możliwości jak wstawianie punktów na mapie z mapy Google, natomiast okno Google wywołane z poziomu mapy daje taką możliwość i działa to poprawnie - przynajmniej u mnie.
No właśnie nie ma :), o tym właśnie pisałem. Przy zakładaniu projektu musimy lokalizować pracę do układów geodezyjnych, ja wykorzystywałem do tego google klikając na mapie i otrzymując punkty z @. Czy można liczyć że będzie się dało wstawiać te punkty z okna google wywołanego z menu "wiecej o projekcie" ?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: Jurek B. » wtorek, 4 czerwca 2013, 17:14

Trochę to bez sensu moim zdaniem - jeśli założona jest tabela jeszcze bez żadnych punktów, to chce Pan z takiego "pustego" obszaru pozyskiwać punkty zapisu na czystą mapę?
Można to oczywiście zrobić, ale czy to jeszcze geodezja?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: FaFaL » wtorek, 4 czerwca 2013, 17:23

Hmmmm
Może opiszę jak ja oraz parę innych osób korzystam z Google Maps. Zakładam nowy projekt wraz z mapą. Aby zacząć robotę, zapoznać się z terenem, pobrać granice i ortofoto z geoportalu niezbędne jest wpisanie w tabeli punktów dla tego obszaru. Z ośrodka jeszcze nie dostałem danych, lub do tego zlecenia jest to zbędne, więc nie mam współrzędnych obszaru. Do niedawna wykorzystywałem geoportal, zapisywałem na karteczkę współrzędne w 1992, w C-GEO przeliczałem je na układ 2000 (lub inny) i wtedy pobierałem dane. Dzięki Google Maps można było to uprościć ponieważ przy pustym projekcie otwierałem Mapy Googla, klikałem na parę punktów obrysu obszaru i zamykałem. Po tych czynnościach w tabeli już mam punkty niezbędne do pobrania danych z geoportalu.... Dzięki implementacji mapy googla w oknie projektów można odnaleźć swój teren po danych teryt, ale aktualnie nie przydatne jest to aby "wyklikać" punkty i pobrać resztę danych z geoportalu.... trzeba wciąż włączać Google Maps z mapy i tam ręcznie wyszukiwać obszaru ...
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: Jurek B. » wtorek, 4 czerwca 2013, 17:50

ok, tak to brzmi jednak sensownie :)
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1244
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » środa, 5 czerwca 2013, 07:19

Jurek B. pisze:ok, tak to brzmi jednak sensownie :)
A przecież ja napisałem prawie o tym samym pisałem co Fafal. Dokładnie o to mi chodziło, pisząc że lokalizuje robotę przez okno google i "punkty klikane" by następnie przygotować zgłoszenie w którym musimy ją zlokalizować w odpowiednim układzie geodezyjnym. Oczywiście następstwem tego jest pobieranie danych z WMS :).

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1244
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:18

Czy była by możliwość wprowadzenia do okna Google, możliwość zapisania (pod dowolnie wpisaną nazwą) aktualnej pozycji. Przy braku możliwości określenia pozycji w/g TERYTu, można by było sobie samemu stworzyć listę i za każdym razem kiedy lokalizujemy pracę wybrać z listy pozycję.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2447
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: grzes » czwartek, 29 sierpnia 2013, 10:31

MarekOtt pisze:Czy była by możliwość wprowadzenia do okna Google, możliwość zapisania (pod dowolnie wpisaną nazwą) aktualnej pozycji. Przy braku możliwości określenia pozycji w/g TERYTu, można by było sobie samemu stworzyć listę i za każdym razem kiedy lokalizujemy pracę wybrać z listy pozycję.
Ale juz chyba dziala szukanie po nazwach, gminy, obrębu itp.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1244
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » piątek, 30 sierpnia 2013, 07:12

Szuka, tzn przy wpisaniu terytu program ustawia okno google maps od razu na obręb, ale niestety nie można w tym oknie zaznaczyć punktów poprzez wskazanie, tak żeby pojawiły się współrzędne tych punktów w tabeli.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: Jurek B. » piątek, 30 sierpnia 2013, 16:12

Polecam to wideo - to załatwia chyba Pan problem - jest tam też pokazanych kilka innych rzeczy przydatnych wszystkim.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sR9CFr7x6cI[/youtube]
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ