"Laboratorium" - mapy Google

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: grzes » piątek, 5 października 2012, 10:47

MarekOtt pisze: Przydało by się też przy okazji zapamiętywania ostatnio ustawionej wielkości okna mapy google. U mnie na Win7, za każdym razem wyskakuje duże okno na środku mapy.
Do tego celu (w tym i w innych okienkach) słuzy ten przycisk:
rozmiar.gif
rozmiar.gif (19.55 KiB) Przejrzano 3352 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » piątek, 5 października 2012, 11:21

grzes pisze:
MarekOtt pisze: Przydało by się też przy okazji zapamiętywania ostatnio ustawionej wielkości okna mapy google. U mnie na Win7, za każdym razem wyskakuje duże okno na środku mapy.
Do tego celu (w tym i w innych okienkach) słuzy ten przycisk:
rozmiar.gif
niestety w Win7 on chyba się nie pokazuje.. W opcjach pasku narzędzi tez go brak.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 października 2012, 12:53

Na razie tą ikonkę można "wywołać" poprzez maksymalizację okienka z guglami, potem można z powrotem przywrócić poprzednią wielkość okna ikonką Przywróć, ikonka zapisania położenia jest już wtdy widoczna. Niestety ikonka znika po wyłączeniu i włączeniu okna, ale jego położenie pozostaje zapamiętane.
Pracujemy nad tym by była ta ikonka widoczna od razu, ale to trochę potrwa.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: grzes » piątek, 5 października 2012, 20:45

Dodane wyświetlanie współrzednych kursora w ukladzie mapy c-geo.
Dodana możliwość klikania na mapie Google (ikonka ze strzałka myszki) co skutkuje dodaniem punktow na mapie c-geo (dodawane sa punkty "w powietrzu" wiec nalezy wlaczyc "Mapa -> Wyswietlanie punktów bez kodu -> wszystkie)
Nowy plik exe
goog.jpg
goog.jpg (51.84 KiB) Przejrzano 3298 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: tuvalu » sobota, 6 października 2012, 20:13

grzes pisze:Dodane wyświetlanie współrzednych kursora w ukladzie mapy c-geo.
Skoro przeglądarka google działa wspólnie z oknem mapy na którym wyświetlane są już współrzędne i sekcja mapy to czy nie są to przysłowiowe "dwa grzyby w barszcz"?
Pytanie: Czy można zaznaczyć w c-geo kilka obiektów zamkniętych (i/lub napisów) i wyświetlić je jednocześnie na tle mapy google? Mam do zrobienia szkic przeglądowy szkiców polowych i może coś takiego by się przydało. Tymczasem robię to w programie graficznym, w c-geo byłoby bardziej precyzyjne ;-)

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 8 października 2012, 07:30

grzes pisze:Dodane wyświetlanie współrzednych kursora w ukladzie mapy c-geo.
Dodana możliwość klikania na mapie Google (ikonka ze strzałka myszki) co skutkuje dodaniem punktow na mapie c-geo (dodawane sa punkty "w powietrzu" wiec nalezy wlaczyc "Mapa -> Wyswietlanie punktów bez kodu -> wszystkie)
Nowy plik exe
goog.jpg
Dla porządku i spójności z innymi tego typu ustawieniami w C-Geo, to np. współrzedne układu 2000 południk 18, nazywamy 2000/18, a teraz jest chyba 2000/2. Niby nie błąd ale zawsze będzie porządek. Brakuje mi jeszcze możliwości zdefiniowania układu w mapy google, Aktualnie okno google przechwytuje z ustawień c-geo, a może dało by się tam umieścić zakładkę dowolnego układu do ustawienia, do tego nr sekcji w tym układzie i chyba wszystko co potrzeba mamy do lokalizacji pracy.

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: logis » poniedziałek, 8 października 2012, 09:17

Tak przy okazji coś mi głupiego przyszło do głowy (i pewnie stu innym osobom już też ;-) Otóż jestem pewien, że ludzie zaczną wykorzystywać to okno Google'a do uzupełniania map przez wektoryzację. Skoro mogę klikać i w oknie mapy C-Geo pojawiają się punkty... :-))))) Niby dokładność nie jest zbyt duża ale...

Jacek
Jacek Małańczuk
71-788 92 87 wew. 6

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 8 października 2012, 09:23

logis pisze:Tak przy okazji coś mi głupiego przyszło do głowy (i pewnie stu innym osobom już też ;-) Otóż jestem pewien, że ludzie zaczną wykorzystywać to okno Google'a do uzupełniania map przez wektoryzację. Skoro mogę klikać i w oknie mapy C-Geo pojawiają się punkty... :-))))) Niby dokładność nie jest zbyt duża ale...

Jacek
hehhe, ale chyba lepiej wtedy skorzystać z WMS i pobrać ortofoto z Geoportalu, chyba lepsze zdjęcia i od razu może służyć jako raster. A dokładność hmmm.. pomiar drogi polnej a jej digitalizacja z dobrego zdjecia, prawie że taka sama :) - oczywiście w skali mapy.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: grzes » wtorek, 9 października 2012, 10:33

Nowa wersja:
- wybór układu wsp. do wyświetlania kursora myszy
- wstawianie wielu obiektow na mapę googla (z Ctrl, lub przez obwiedzenie myszka)
- przy klikaniu pkt na mapie googla uwzgledniane sa opcje z dolnego paska okna mapy c-geo (automatycznie numerujace punkty, wstawiajace kod i wysokosc)
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: zbigniew » wtorek, 9 października 2012, 15:08

Witam,
Miłe narzędzie się rodzi ... .
Pytanie , czy obiekt/y kopiowane z okna mapy do okna GM mogą mieć kolor, grubość linii taką jak w cgeo. Jeśli nie , to czy może w oknie GM dałoby radę zmieniać kolor czarny/ aktualnie / na inny - czerwony , czy niebieski. W terenie zalesionym ,czy na ciemnym zdjęciu kolor czarny jest słabo widoczny.

Przy okazji wywołania tematu układów współrzędnch i nazewnictw. W paru miejscach w cgeo/transformacje/ pojawia się dla układu 2000 południk 27stopni. Rozporzadzenie mówi o 4 pasach , a nie o 5 . Czy jest zatem potrzeba obliczeń chyba głęboko na Białorusi i na Ukrainie ? Może z okienek wyboru należałoby usunąć ten południk ?

8)
Pozdrawiam Zbigniew P.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 października 2012, 19:29

Witam kolegę, o kolorach rozmawialiśmy już z Grzesiem - powinny się dać wprowadzić, ale zrobimy to razem z innymi funkcjami, o które rozbudujemy ten modulik.
Co do południka 27, to nie pamiętam ale zdaje się, że dodaliśmy go tak na wszelki wypadek - może się komuś przyda. Przy okazji sprawdziłem - okolice Chocimia gdzie byłem w tym roku w sierpniu to południk 26st 30min. Kiedyś to była Polska, więc może niech ten południk 27 pozostanie jako przypomnienie historii.
Pozdrawiam Jurek B.

energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: energeo » środa, 10 października 2012, 01:25

Fajne, ja się sporadycznie męczyłem skryptami, transformacją itd. a tu proszę, jak na zamówienie :D

Kolor obiektu - o tak.
pozdrawiam
wini

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: FaFaL » środa, 10 października 2012, 07:10

Wini, proszę wyjaśnij mi do czego zamierzasz wykorzystywać tę funkcjonalność programu. Ja się przyznam, że do większości prac wystarcza mi geoportal. Chyba jestem ograniczony i nie umiem wykorzystać potencjału - może nie jestem "targetem" ;)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: grzes » środa, 10 października 2012, 09:48

FaFaL pisze:Wini, proszę wyjaśnij mi do czego zamierzasz wykorzystywać tę funkcjonalność programu. Ja się przyznam, że do większości prac wystarcza mi geoportal. Chyba jestem ograniczony i nie umiem wykorzystać potencjału - może nie jestem "targetem" ;)
:) Ano wlasnie tez sie zastanawiam czy to ma jakies praktyczne zostosowanie poza fajnym bajerem?
Ja myslalem o generowaniu linka do mapy google z naniesionymi obiektami. Mozna takiego linka (np z zakresem opracowania) pozniej przekazywac do uzgodnien wykonawcy/zleceniodawcy itp. Ale czy to ma sens to nie wiem.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: grzes » środa, 10 października 2012, 10:30

zbigniew pisze:Witam,
Miłe narzędzie się rodzi ... .
Pytanie , czy obiekt/y kopiowane z okna mapy do okna GM mogą mieć kolor ...
Dodane kolory - plik exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: FaFaL » środa, 10 października 2012, 10:49

Na mapie mam ustawiony układ 2000/21. Klikam na mapie googla aby zapisać punkty do tabeli. Wszystko fajnie, ale w tabeli pojawiają się współrzędne w układzie 1992 a nie w układzie mapy choć okienko współrzędnych w Mapach Googla pokazuje prawidłowe współrzędne.
W końcu mi się te mapy googla przydały ;) Mianowicie potrzebuję przygotować materiały do pewnej roboty (sekcje mapy itp.), niestety nie wiem jakie są współrzędne więc nie pobiorę sobie w C-GEO map z geoportalu oraz nie sprawdzę numerów sekcji. Po stworzeniu mapy otworzyłem okno map googla. Co prawda pokazało mi obszar z pupy (ciekawe czy dałoby się zrobić tak aby jeśli układ jest ustawiony a współrzędne są bardziej w okolicach zera, aniżeli w zakresie Polski to wyświetlał by się w oknie obszar Polski) ale odnalazłem sobie mój teren i kliknąłem parę punktów w jego zakresie. Punkty pojawiają mi się w tabeli, a ja mogę pobrać orto z geoportalu i sprawdzić sekcje mapy :). Do tej pory szukałem terenu na stronie geoportalu lub map googla, spisywałem współrzędne, trasformowałem do układu mapy i dopiero wtedy działałem :).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: energeo » środa, 10 października 2012, 11:01

FaFaL pisze:Wini, proszę wyjaśnij mi do czego zamierzasz wykorzystywać tę funkcjonalność programu. Ja się przyznam, że do większości prac wystarcza mi geoportal. Chyba jestem ograniczony i nie umiem wykorzystać potencjału - może nie jestem "targetem" ;)

U mnie zastosowanie nie jest wyłącznie geodezyjne, np. kwestia zadrzewienia, Google mają zdjęcia nowsze (inne) niż geoportal.
Z powodu zieleniny kolory szczególnie przydatne.
Obecnie nowa funkcja będzie pomocna do analiz dla rzeczoznawcy, projektowaniu wstępnych przebiegów obiektów liniowych ... oczywiście to możliwe kierunki rozwoju.
pozdrawiam
wini

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: FaFaL » środa, 10 października 2012, 11:12

energeo pisze: U mnie zastosowanie nie jest wyłącznie geodezyjne, np. kwestia zadrzewienia, Google mają zdjęcia nowsze (inne) niż geoportal.
Z powodu zieleniny kolory szczególnie przydatne.
Obecnie nowa funkcja będzie pomocna do analiz dla rzeczoznawcy, projektowaniu wstępnych przebiegów obiektów liniowych ... oczywiście to możliwe kierunki rozwoju.
Dzięki :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: zbigniew » środa, 10 października 2012, 12:25

Kolory już są . Dziekuję.
Hm, zaraz pojawi się pytanie a jak wydrukować okno GM ? A jak je odświeżać - teraz zmiana koloru jest widzialna chyba po nowym wywołaniu okna- wprowadzić odśwież ? Za chwilę ktoś będzie chciał wprowadzać napisy itd,itp. Obawiam się , że pomysłów lepszych, czy gorszych, moze się pojawiać dużo.
Pytanie dokąd to ma doprowadzić ?
Pamiętajmy , że mapy Googla trzeba traktować poglądowo, a ich kartometryczność może być wielometrowa. W oknie GM działa Street View, w sumie są to bardzo świeże zdjęcia. Takie informacje też można do pewnych celów wykorzystywać . 8)
Pozdrawiam Zbigniew P.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » środa, 10 października 2012, 15:26

FaFaL pisze:Na mapie mam ustawiony układ 2000/21. Klikam na mapie googla aby zapisać punkty do tabeli. Wszystko fajnie, ale w tabeli pojawiają się współrzędne w układzie 1992 a nie w układzie mapy choć okienko współrzędnych w Mapach Googla pokazuje prawidłowe współrzędne.
W końcu mi się te mapy googla przydały ;) Mianowicie potrzebuję przygotować materiały do pewnej roboty (sekcje mapy itp.), niestety nie wiem jakie są współrzędne więc nie pobiorę sobie w C-GEO map z geoportalu oraz nie sprawdzę numerów sekcji. Po stworzeniu mapy otworzyłem okno map googla. Co prawda pokazało mi obszar z pupy (ciekawe czy dałoby się zrobić tak aby jeśli układ jest ustawiony a współrzędne są bardziej w okolicach zera, aniżeli w zakresie Polski to wyświetlał by się w oknie obszar Polski) ale odnalazłem sobie mój teren i kliknąłem parę punktów w jego zakresie. Punkty pojawiają mi się w tabeli, a ja mogę pobrać orto z geoportalu i sprawdzić sekcje mapy :). Do tej pory szukałem terenu na stronie geoportalu lub map googla, spisywałem współrzędne, trasformowałem do układu mapy i dopiero wtedy działałem :).
albo poprostu wstawić "search'a". Wpisujemy miejscowość jak w Google i jest :).

BTW. Dokładnie - wcześniej w celu określenia sekcji mapy zasadniczej do zgłoszenia, spisywałem współrzedne geograficzne w geoportalu, pozniej transformacja do układu i sio. Teraz za pomoca map google jest znacznie szybciej, dlatego ja od początku ucieszyłem się na wieść o tworzeniu się takiej możliwości.

Pzodr.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » piątek, 8 marca 2013, 13:10

Czy można by było dodać do okna mapy google wyszukiwanie po nazwach miejscowości. Teraz za każdym razem gdy lokalizuję robotę, zaczynam od pełnego pomniejszenia tj. z Europy :D. Można by było też dodać, zapamiętywanie widoków mapy, odnośników itp. Myślę że mogło by to usprawnić pracę z tymi mapami.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: grzes » poniedziałek, 11 marca 2013, 16:12

MarekOtt pisze:Czy można by było dodać do okna mapy google wyszukiwanie po nazwach miejscowości.
Będzie w najblizszej aktualizacji
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » wtorek, 28 maja 2013, 09:14

Wyszukiwanie po nazw niby działa, jednak do końca jednak Google się z tym gubi, co było akurat do przewidzenia bo wiele nazw na świecie się pokrywa :D. Tak pomyślałem sobie czy jednak nie dało by się wprowadzić zapamiętywania widoku google i zapisywanie tych widoków pod własną nazwą. Wtedy główne miasta od których rozpoczynam lokalizowanie bym sobie pozapisywał i po otwarciu google wchodzę w listę --> "clicK" i mogę wywołać dowolnie, wcześniej zapisaną lokalizację w odpowiednim powiększeniu.

Pozdrawiam MW>

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6699
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: Jurek B. » wtorek, 28 maja 2013, 09:28

Wyszukiwanie po nazw niby działa, jednak do końca jednak Google się z tym gubi, co było akurat do przewidzenia bo wiele nazw na świecie się pokrywa :D. Tak pomyślałem sobie czy jednak nie dało by się wprowadzić zapamiętywania widoku google i zapisywanie tych widoków pod własną nazwą. Wtedy główne miasta od których rozpoczynam lokalizowanie bym sobie pozapisywał i po otwarciu google wchodzę w listę --> "clicK" i mogę wywołać dowolnie, wcześniej zapisaną lokalizację w odpowiednim powiększeniu.
Tak się właśnie zastanawiamy czy byłoby sensowne wywoływanie okna GoogleMaps z pozycji projektu na liście projektów - już zlokalizowanego np. po nazwie gminy i obrębu z podanego TERYT - czy to by się przydawało?
Ponadto wprowadzamy wyświetlanie okna GoogleMaps po zakresie mapy na liście projektów - nam się wydaje że powinno się przydać, ale jak na to patrzą użytkownicy?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1256
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: "Laboratorium" - mapy Google

Post autor: MarekOtt » wtorek, 28 maja 2013, 09:58

Jurek B. pisze:
Wyszukiwanie po nazw niby działa, jednak do końca jednak Google się z tym gubi, co było akurat do przewidzenia bo wiele nazw na świecie się pokrywa :D. Tak pomyślałem sobie czy jednak nie dało by się wprowadzić zapamiętywania widoku google i zapisywanie tych widoków pod własną nazwą. Wtedy główne miasta od których rozpoczynam lokalizowanie bym sobie pozapisywał i po otwarciu google wchodzę w listę --> "clicK" i mogę wywołać dowolnie, wcześniej zapisaną lokalizację w odpowiednim powiększeniu.
Tak się właśnie zastanawiamy czy byłoby sensowne wywoływanie okna GoogleMaps z pozycji projektu na liście projektów - już zlokalizowanego np. po nazwie gminy i obrębu z podanego TERYT - czy to by się przydawało?
Ponadto wprowadzamy wyświetlanie okna GoogleMaps po zakresie mapy na liście projektów - nam się wydaje że powinno się przydać, ale jak na to patrzą użytkownicy?
Po obrębie było by na pewno bardzo przydatne. Ja np. każdy projekt zaczynam od wpisania TERYTu i ustawianiu obrębu. Jesli wtedy po uruchomieniu GoogleMaps od razu ustawiłby się obręb to by załatwiło sprawę w 100%. Dla mnie OK :)

Fafal chyba też pisał o lokalizowaniu google po pikietach w tabeli. Ja jednak potrzebuję lokalizować robotę wtedy kiedy jeszcze tych pikiet w tabeli nie ma, dlatego po nazwie obrebu było by super.

ODPOWIEDZ