No tak, ale jak wyeksportować porównanie współrzędnych, tak by każdy punkt miał swoje atrybuty. Możliwy jest oczywiście eksport z tabeli współrzędnych, ale znowu wtedy wraca problem doboru par punktów kontrolowany-kontrolny.marcinn pisze:możesz zrobić to w excellu- chyba najlepsze rozwiązanie.
Porównanie współrzędnych
Re: Porównanie współrzędnych
Dzień dobry,
zrobiliśmy coś, co w pewnym zakresie spełnia wyżej zamieszczoną prośbę.
W module porównywanie współrzędnych pojawiły się nowe funkcje, wynikające z oczekiwań klientów z Gliwic.
Dodaliśmy możliwość edycji/podglądu atrybutów opisowych graniczników (ZRD,
BPP, RZG, STB, RZG). Atrybuty pojawiają się tylko po prawej stronie czyli punktów z ośrodka,
z którymi porównujemy nowe własne punkty. Raport porównania ma już kolumny przeznaczone
na atrybuty dla obu stron - i z ośrodka i nowych. W raporcie
pojawia się też kolumna Uwagi, do której można wpisać informację typu
Do RBD przyjęto współ. z PZGiK.
Raport ma format a4 poziomo i widać go od razu na liście raportów
z tym układem poziomym. Taki raport generujemy wybierając w opcjach
modułu Porównania współrzędnych > Co do raportu ? > wydruk z dodatkowymi
atrybutami dla punktów granicznych - poziomy.
Tak wygląda przykładowy dokument na którym się trochę wzorowaliśmy: Modyfikacja jest aktualnie (10.05.2016 r.) dostępna w wersji testowej programu, która jest do pobrania tutaj:
http://www.softline.xgeo.pl/test/cgeo8.exe
Zmiana wejdzie do najbliższej aktualizacji programu.
Jacek
zrobiliśmy coś, co w pewnym zakresie spełnia wyżej zamieszczoną prośbę.
W module porównywanie współrzędnych pojawiły się nowe funkcje, wynikające z oczekiwań klientów z Gliwic.
Dodaliśmy możliwość edycji/podglądu atrybutów opisowych graniczników (ZRD,
BPP, RZG, STB, RZG). Atrybuty pojawiają się tylko po prawej stronie czyli punktów z ośrodka,
z którymi porównujemy nowe własne punkty. Raport porównania ma już kolumny przeznaczone
na atrybuty dla obu stron - i z ośrodka i nowych. W raporcie
pojawia się też kolumna Uwagi, do której można wpisać informację typu
Do RBD przyjęto współ. z PZGiK.
Raport ma format a4 poziomo i widać go od razu na liście raportów
z tym układem poziomym. Taki raport generujemy wybierając w opcjach
modułu Porównania współrzędnych > Co do raportu ? > wydruk z dodatkowymi
atrybutami dla punktów granicznych - poziomy.
Tak wygląda przykładowy dokument na którym się trochę wzorowaliśmy: Modyfikacja jest aktualnie (10.05.2016 r.) dostępna w wersji testowej programu, która jest do pobrania tutaj:
http://www.softline.xgeo.pl/test/cgeo8.exe
Zmiana wejdzie do najbliższej aktualizacji programu.
Jacek
Super
duże ułatwienie i oszczędność papieru względem starej wersji. Jest jednak problem z kolumnami, trzeba je rozciągać ręcznie. Szkoda że nie ma jakiegoś guzika w edytorze który z automatu pozwalałby dopasować szerokość kolumn do tekstu.

- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (77.42 KiB) Przejrzano 14309 razy
Co do tych kolumn, to naszym zamiarem było to, by te napisy były w pionie właśnie czyli np:
Z
R
D
i żeby tego nie rozciągać bo to ma oszczędzać miejsce na stronie.
Przy okazji jeszcze coś - taki raport musi być oddzielnie generowany, bo pozostałe mają format a4 pion.
Jacek
Z
R
D
i żeby tego nie rozciągać bo to ma oszczędzać miejsce na stronie.
Przy okazji jeszcze coś - taki raport musi być oddzielnie generowany, bo pozostałe mają format a4 pion.
Jacek
Coś chyba jest nie tak.
Do tej pory, mając w tabeli roboczej punkty z uzupełnionymi atrybutami i porównując je ze sobą, a następnie tworząc raport, wartości atrybutów pobierało z tabeli. Teraz chcąc zrobić to nawet w/g starego wzoru, nie wczytują się atrybuty
.
Do tej pory, mając w tabeli roboczej punkty z uzupełnionymi atrybutami i porównując je ze sobą, a następnie tworząc raport, wartości atrybutów pobierało z tabeli. Teraz chcąc zrobić to nawet w/g starego wzoru, nie wczytują się atrybuty

Znalazłem przyczynę.MarekOtt pisze:Coś chyba jest nie tak.
Do tej pory, mając w tabeli roboczej punkty z uzupełnionymi atrybutami i porównując je ze sobą, a następnie tworząc raport, wartości atrybutów pobierało z tabeli. Teraz chcąc zrobić to nawet w/g starego wzoru, nie wczytują się atrybuty.
W porównaniu współrzędnych, wpisując numery punktów z "palca" atrybuty się uzupełniają. Problem w tym że ja do tej pory nigdy nie wpisywałem z palca, tylko zaznaczałem punkty w tabeli roboczej, a następnie używałem funkcji TABELA --> KONTROLA PUNKTOW ---> POŁOŻONE BLISKO SIEBIE.
Następnie wpisałem np. 0,50m, i program sam automatycznie wyselekcjonował mi pary punktów, następnie eksportowałem je do porównania. Do tej pory exportowało mi też atrybuty, teraz niestety nie. Można to poprawić ?
Dzień dobry,
spróbujemy to poprawić, faktycznie, gdy punkty w pisuje się ,,z ręki'' to problemu nie ma, a jeśli są zapisane w zadaniu czy wklejone to atrybuty się nie odświeżają.
Jacek
spróbujemy to poprawić, faktycznie, gdy punkty w pisuje się ,,z ręki'' to problemu nie ma, a jeśli są zapisane w zadaniu czy wklejone to atrybuty się nie odświeżają.
Jacek
-
- ___
Tworzycie moje upragnione ostatnio narzędzie. Odnośnie niedziałającego automatycznego uzupełnienia atrybutów - niech "synchronizacja" dotyczy nie tylko współrzędnych ale i atrybutów - wtedy powinny wskoczyć, nawet jak nie były wprowadzane z klawiatury. Zresztą synchronizacja tak też powinna działać, bo w końcu w tabeli mogą się atrybuty zmienić, a warto żeby i tabele można było uaktualnić o zmiany.
Czy nie można by by dodać też opcji łączenia tabel porównania (wczytanie drugiej do aktywnej)?
Czy nie można by by dodać też opcji łączenia tabel porównania (wczytanie drugiej do aktywnej)?
Dzień dobry,
proszę sprawdzić działanie aktualnej wersji testowej programu. Powinno już działać wczytywanie atrybutów punktów granicznych, także przy tworzeniu zadania porównania współrzędnych z kontroli punktów blisko położonych.Oczywiście żeby to działało, w kolumnie Nr śr. w oknie Porównania wspólrzędnych, musi być wpisany numer takiego punktu, który da się znaleźć w tabeli roboczej.
Jacek
proszę sprawdzić działanie aktualnej wersji testowej programu. Powinno już działać wczytywanie atrybutów punktów granicznych, także przy tworzeniu zadania porównania współrzędnych z kontroli punktów blisko położonych.Oczywiście żeby to działało, w kolumnie Nr śr. w oknie Porównania wspólrzędnych, musi być wpisany numer takiego punktu, który da się znaleźć w tabeli roboczej.
Jacek
-
- _____
Mam pytanie czy po porównaniu współrzędnych jest opcja aby punkty pomierzone otrzymały współrzędne katalogowe z ośrodka jeżeli mieszczą się w dopuszczalnej odchyłce?? Mam w tabeli roboczej punkty pomierzone i ośrodkowe z odpowiednim przedrostkiem. Chodzi o to aby w tej właśnie tabeli pomierzonym punktom z automatu przepisać współrzędne katalogowe. Znalazłem na forum podobne pytanie z odpowiedzią o excelu , ale może od tego czasu coś się zmieniło?
Jeżeli w module Porównania współrzędnych załaduje Pan oba zestawy punktów to jest tam funkcja nadania numerów punktom z 1 lub 2 tabeli, a więc wystarczy ustalić którym punktom chce Pan przypisać potrzebne numery, a potem je zapisać do tabeli współrzędnych:Jakub Kwinta pisze:Mam pytanie czy po porównaniu współrzędnych jest opcja aby punkty pomierzone otrzymały współrzędne katalogowe z ośrodka jeżeli mieszczą się w dopuszczalnej odchyłce?? Mam w tabeli roboczej punkty pomierzone i ośrodkowe z odpowiednim przedrostkiem. Chodzi o to aby w tej właśnie tabeli pomierzonym punktom z automatu przepisać współrzędne katalogowe. Znalazłem na forum podobne pytanie z odpowiedzią o excelu , ale może od tego czasu coś się zmieniło?
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (91.2 KiB) Przejrzano 13911 razy
Pozdrawiam Jurek B.
-
- _____
Wielkie dzięki za odpowiedź. O to mi chodziło 

Dzień Dobry
Dawno tutaj nie gościłem, dlatego mój pomysł może być już załatwiony.
Mianowicie, mam pomierzone pkt w terenie dla których są dane archiwalne ale ich nr są różne i jest ich około 200 pkt, czy po wczytaniu ich do modułu porównującego w dowolnym porządku, oczywiście oddzielnie archiwalne i oddzielnie terenowe, moduł utworzy pary pkt. sobie najbliższe, po prostu zidentyfikuje pkt terenu z pkt. archiwalnym.
Z poważaniem
AM
Dawno tutaj nie gościłem, dlatego mój pomysł może być już załatwiony.
Mianowicie, mam pomierzone pkt w terenie dla których są dane archiwalne ale ich nr są różne i jest ich około 200 pkt, czy po wczytaniu ich do modułu porównującego w dowolnym porządku, oczywiście oddzielnie archiwalne i oddzielnie terenowe, moduł utworzy pary pkt. sobie najbliższe, po prostu zidentyfikuje pkt terenu z pkt. archiwalnym.
Z poważaniem
AM
-
- _____
Trzeba to załatwić nieco inaczej. Do pustej tabeli wgrać punkty pomierzone i punkty z ośrodka. Później wybieramy tabela-kontrola punktów- położone blisko siebie i wpisujemy do jakiej odległości pomiędzy punktami program ma szukać, czyli jeżeli największa różnica w odległości pomiędzy punktami pomierzonymi a tymi z ośrodka wynosi np 0,5m to trzeba wpisać taki promień. Resztę załatwi program.Później należy jeszcze wybrać w kolejnym okienku przenieś do porównania i tam wybieramy co ma być przeniesione.
Dzień Dobry
Dziękuję za cenną wskazówkę dotyczącą porównania współrzędnych.
To szalenie upraszcza pracę.
Z poważaniem.
AM
Dziękuję za cenną wskazówkę dotyczącą porównania współrzędnych.
To szalenie upraszcza pracę.
Z poważaniem.
AM
Dzień Dobry.
Zauważyłem, że tworząc raport z porównania współrzędnych porównanie wsp. pkt. gran. z dodatkowymi atrybutami-poziomo, linie są drukowane jako czarne, a nie czerwony/zielony. Nie ma tego w pozostałych wersjach raportu
Zauważyłem, że tworząc raport z porównania współrzędnych porównanie wsp. pkt. gran. z dodatkowymi atrybutami-poziomo, linie są drukowane jako czarne, a nie czerwony/zielony. Nie ma tego w pozostałych wersjach raportu
- Załączniki
-
- 1.png (65.64 KiB) Przejrzano 13460 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Niestety to trochę inny rodzaj raportu i na razie takich możliwości tam nie mamyZauważyłem, że tworząc raport z porównania współrzędnych porównanie wsp. pkt. gran. z dodatkowymi atrybutami-poziomo, linie są drukowane jako czarne, a nie czerwony/zielony. Nie ma tego w pozostałych wersjach raportu.

Pozdrawiam Jurek B.
Jednak Grześ popracuje nad tym i jest nadzieja, że będzie.
Pozdrawiam Jurek B.
Moja uwaga wynikała chyba z niedopatrzenia. Wróciłem do starego projektu, gdzie był właśnie ten raport w kolorach. Sądziłem, że ta funkcja przestała działać, a najwyraźniej to ja zmieniłem kolory ręcznie, o czym nie pamiętałem
Ale fajnie, że udało się te kolory wprowadzić do raportu.

Ale fajnie, że udało się te kolory wprowadzić do raportu.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Jak wiadomo w raportach z tego modułu tabelki zazwyczaj nie mieszczą się na pionowej kartce, natomiast układ poziomy nie jest najwygodniejszy.
Może uda się wprowadzić układ tabelki podobnie jak to jest w raportach GPS, czyli w dwóch linijkach? Wystarczy, że współrzędne XY będą jedne pod drugimi i już sporo miejsca się zaoszczędzi.
Może uda się wprowadzić układ tabelki podobnie jak to jest w raportach GPS, czyli w dwóch linijkach? Wystarczy, że współrzędne XY będą jedne pod drugimi i już sporo miejsca się zaoszczędzi.
Połowa sukcesu
O to mi właśnie chodziło z tym, że:
- w zasadzie zbędne są kolumny dot. granic (ale nie jest wielkim problemem je pokasować)
- pomimo wybrania nie pojawiają się kolumny m.in. z wysokościami czy wartościami średnimi.
Rozumiem, że wynika to z formularza dot. granic i ww. elementy są tam zbędne.
Czy jest jednak możliwość skonstruowania tego druku w wersji "ogólnej" dla dowolnie wybranych pozycji i dodanie opcji np. "wsp. XY - wydruk pionowy" oraz "średnie wsp. XY - wydruk pionowy", jak wcześniej pisałem to powinno rozwiązać problem bo reszta kolumn raczej się mieści.

O to mi właśnie chodziło z tym, że:
- w zasadzie zbędne są kolumny dot. granic (ale nie jest wielkim problemem je pokasować)
- pomimo wybrania nie pojawiają się kolumny m.in. z wysokościami czy wartościami średnimi.
Rozumiem, że wynika to z formularza dot. granic i ww. elementy są tam zbędne.
Czy jest jednak możliwość skonstruowania tego druku w wersji "ogólnej" dla dowolnie wybranych pozycji i dodanie opcji np. "wsp. XY - wydruk pionowy" oraz "średnie wsp. XY - wydruk pionowy", jak wcześniej pisałem to powinno rozwiązać problem bo reszta kolumn raczej się mieści.
Witam.
Brakuje jeszcze opisu:
- "opis tabeli 1" pkt odgik
- "opis tabeli 2" pkt z pomiaru
Brakuje jeszcze opisu:
- "opis tabeli 1" pkt odgik
- "opis tabeli 2" pkt z pomiaru