Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » piątek, 15 marca 2013, 17:27

W wersji testowej C-GEO wprowadziliśmy całkowicie nowe okno tabeli współrzędnych.
Chętnych do zapoznania się z jego możliwościami zapraszamy do pobrania pliku i zapisania go do katalogu C-GEO (może pod inną nazwą, tak aby dostępny był też program ze standardową tabelą współrzędnych).
Opis nowych funkcji tego okna jest przedstawiony na C-GEO WIKI
Jeśli wszystko będzie ok - udostępnimy oficjalnie to okno z końcem marca w aktualizacji programu.
Załączniki
GridGrup.png
GridGrup.png (10.09 KiB) Przejrzano 3585 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: ariel0-0 » sobota, 16 marca 2013, 11:40

Na razie zauważyłem, że we własnych kolumnach typu rzeczywistego pojawił się symbol waluty. Po zmianie typu kolumny na tekstowy kolumna przeskoczyła na koniec tabeli. Próba przesunięcia na wcześniejsze miejsce za każdym razem kończy się błędem.
Nie można zmienić numeru punktu, a przy edycji współrzędnych, chociaż ustawione jest wyświetlanie do 2 miejsc po przecinku, wyświetla się 8 miejsc po przecinku. po zamknięciu edycji znowu wyświetlają się tylko dwie cyfry. Czy tak już będzie, bo trochę to utrudnia edycję współrzędnych? Dotyczy to tylko punktów obliczanych.
Have a nice day

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: FaFaL » sobota, 16 marca 2013, 13:45

Problematyczne dla użytkowników może być to, że zmiana wprowadzana jest do bazy dopiero po wyjściu z edytowanej komórki - zwłaszcza po wcześniejszych przyzwyczajeniach użytkowników kiedy to nie było wymagane - widać to czasem na przykładzie nowego wyrównania :?
Będzie potrzebny numer wiersza, bo nie da się teraz połapać jak daleko jestem w tabeli i ile mam do końca lub początku.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2288
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » sobota, 16 marca 2013, 15:50

ariel0-0 pisze:Na razie zauważyłem, że we własnych kolumnach typu rzeczywistego pojawił się symbol waluty. Po zmianie typu kolumny na tekstowy kolumna przeskoczyła na koniec tabeli. Próba przesunięcia na wcześniejsze miejsce za każdym razem kończy się błędem.
Nie można zmienić numeru punktu, a przy edycji współrzędnych, chociaż ustawione jest wyświetlanie do 2 miejsc po przecinku, wyświetla się 8 miejsc po przecinku. po zamknięciu edycji znowu wyświetlają się tylko dwie cyfry. Czy tak już będzie, bo trochę to utrudnia edycję współrzędnych? Dotyczy to tylko punktów obliczanych.
Na poczatek podziekowania za testy. Poprawiony zostal symbol waluty i wyswietlanie 8 miejsc po przecinku:
poprawiony exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: ariel0-0 » sobota, 16 marca 2013, 17:41

Testowania ciąg dalszy. Widzę, że będzie trzeba gruntownie zmienić swoje przyzwyczajenia. W poprzedniej tabeli wystarczyło przejść strzałką do innego wiersza i zmiana numeru punktu została zapamiętywana. Teraz musi być potwierdzona enterem. Ta zasad nie obowiązuje przy zmianie współrzędnych punktu, po staremu wystarczy przejść do innego wiersza. Trochę brakuje konsekwencji. Koniecznie trzeba te zasady ujednolicić, albo w jedną, albo w drugą stronę. Osobiście uważam nadużywanie entera za niepotrzebne, zwłaszcza w takiej kolumnie jak nr punktu.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2288
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » sobota, 16 marca 2013, 19:51

ariel0-0 pisze:Koniecznie trzeba te zasady ujednolicić, albo w jedną, albo w drugą stronę. Osobiście uważam nadużywanie entera za niepotrzebne, zwłaszcza w takiej kolumnie jak nr punktu.
Poprawione (zamiast entera moze byc gora/dol):
poprawiony exe
Generalnie chcielibysmy jak najbardziej zblizyc sie do starych przyzwyczajen. Jesli ta nowa tabelka uzyska akceptacje to bedzie mozna dokladac nowe funkcjonalnosci. W starej wersji bylo to bardzo utrudnione. A mam na mysli np niedawny pomysl na forum z oznaczaniem punktow ktore nie podlegaja edycji i modyfikacji przez moduly obliczeniowe, czy tez opcje filtrowania punktów.
pozdrawiam
grzes

geobar
____
____
Posty: 204
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: geobar » niedziela, 17 marca 2013, 18:56

W nowej tabeli nie można edytować kolumny stary numer?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: FaFaL » niedziela, 17 marca 2013, 19:07

Tabela->Co edytować
Pozdrawiam Rafał Kocierz

geobar
____
____
Posty: 204
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: geobar » niedziela, 17 marca 2013, 19:52

Tak robię, ale mimo zaznaczenia stary numer nie można nic wpisać do pola stary numer ani nic wykasować

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: FaFaL » niedziela, 17 marca 2013, 20:29

no fakt :(
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2288
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » niedziela, 17 marca 2013, 21:02

geobar pisze:W nowej tabeli nie można edytować kolumny stary numer?
poprawione:
nowy exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: zbigniew » poniedziałek, 18 marca 2013, 09:11

Witam,
Przyzwyczajony byłem do "Lp". W wersji testowej nie występuje , a wydaje mi się przydatne. Mamy przecież w tabeli wybieranie oparte o "Lp".

Po zaznaczeniu i odznaczeniu jednego wyboru i po dokonaniu nowego wyboru punktów poprzez zaznaczenie myszką wierszy, "ilość zaznaczonych" się zawiesza i pokazuje "0".
8)
Pozdrawiam Zbigniew P.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 marca 2013, 09:37

Niestety Lp. już nie będzie i także wybierania po Lp.
Pozdrawiam Jurek B.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Michal_K » poniedziałek, 18 marca 2013, 10:33

Bardzo szkoda że nie będzie już Lp. Bardzo była przydatna. Przydałoby się popracować nad przewijaniem tabeli (suwak) ponieważ u mnie jak testowałem to był cały czas duży lekko zawieszony i nie przesuwał się ani do góry do końca ani na dół.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1139
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 18 marca 2013, 10:34

Super sprawa z nową funkcjonalnością. Oczywiście trudno się przyzwyczaić do nowych zmian. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć że sposób działania, edytowania i pracy na tabeli był jeszcze rodem z Windowsa 95 :). Nowej tabeli roboczej już znacznie bliżej do czasów teraźniejszych, gdzie wszystko jest pod ręką, dlatego brawo za nowe pomysły.

Mam tylko nadzieję, że nowa funkcjonalność tabeli nie pogorszy i tak niskiej stabilności pracy na tabelach, a może ją nawet poprawi.

Co do propozycji, to mi by się przydało więcej skrótów ikonowych na pasku tabela. Skrótów do funkcji które są w "menu tabela". Taka opcja jak "pokaż lub ukryj punkty ukryte" czy "oznaczaj kołkiem na mapie zaznaczone punkty" jest przynajmniej w moim przypadku bardzo często używana i wydaje mi się że powinna być możliwość wyciągnięcia tych skrótów na pasek. Już nie piszę tutaj o niektórych modułach obliczeń w formie ikonki, takich jak np. Tachimetria czy transformacja, bo tym w przyszłości też warto by się było zająć. Mi się zawsze podobały możliwości programów Cad czy nawet Microsoftu, tam prawie do każdej funkcji zawartej w menu można przypisać ikonkę w postaci skrótu na pasku zadań :).

Co do jeszcze samych testów tabeli, to na razie jest OK :), miałem na razie jedno zawieszenie się przy zaznaczaniu, ale nawet nie potrafię opisać jak do tego doszło, wiec testuję dalej.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2288
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » poniedziałek, 18 marca 2013, 10:49

Odniose sie do tego Lp.
Niestety nie da sie tego zrobic gdyz teraz tabela dziala bezposrednio na bazie danych i pobiera z niej tylko fragment aktualnie wyswietlany. Tabela nie wie jaka porcja danych jest aktualnie wyswietlana. A rekordy w bazie nie maja Lp. I nie ma jak tego obejsc. Stara tabelka korzystala z buforowania ktore dosc mocno komplikowalo komunikacje z baza. Byc moze pozbycie sie tej warstwy przejsciowej wplynie na stabilnosc.
Mi tez brakuje tego lp. Wiem ze przyzwyczajenie to potężna siła i zastanawiamy sie jeszcze czy nie dałoby sie jakos umozliwic wyboru rodzaju tabelki nowa/stara przez uzytkownika.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: zbigniew » poniedziałek, 18 marca 2013, 12:52

Skoro pojawił się temat ilosci ikon w oknie tabeli , to może warto by go poddać pod dyskusję. Daleki jestem od koncertu zyczeń, ta ikona by się przydała ,czy inna , a może wszystkie. Tu potrzebne jest jakieś systematyczne podejscie do tematu.
Mamy spory zasób operacji dostępnych dla tabeli i ja byłbym za wprowadzeniem tych ikon, które odpowiedzialne są za edycję treści tabeli, a nie za operacje na jej zawartości. I wg takiego podejścia widziałbym miejsce dla ikony "co edytować".
A podążając tym tropem zadam pytanie , czy da radę wprowadzić ukrywanie kolumn na żądanie ,czyli personalizacja kolumn - co kto chce? Niech istnieją kolumny z datami, ale ja nie chcę ,aby się wyswietlały , ktoś może zrezygnować z kodów, ktoś z błędów , a kto inny z koloru,czy nazwy warstwy, a będą chętni i na pełną ilość kolumn i dołożą jeszcze swoje.
Pozdrawiam Zbigniew P.

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Zibi123 » poniedziałek, 18 marca 2013, 13:01

Wtrącę i ja swoje 5 groszy. Zakładając "pola potrzebne do wykazu punktów granicznych" w kolumnie ZRD pojawia się menu rozwijalne w którym zamiast ośmiu parametrów 1, 2, 3 itd. wyskakują A, B, C itd. Chyba jest coś nie tak. W kolumnie BPP pojawia się 6 parametrów zamiast 5 (przynajmniej tyle jest w G-5). Pozostałe jest OK. Ale to co mnie boli najbardziej to to, że nie można przejść w pionie do następnego wiersza za pomocą strzałki (rozwija się powyższe menu). Dużo szybciej można było wypełnić powyższe komórki. Najgorzej jest w ostatniej kolumnie, gdyż po naciśnięciu ENTER komórka do edycji przeskakuje do pierwszej kolumny. Praca za pomocą myszki nie jest już tak "wydajna" jak to było w przypadku strzałek góra/dół. Proszę coś z tym uczynić.
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2695
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 18 marca 2013, 13:15

zbigniew pisze:A podążając tym tropem zadam pytanie , czy da radę wprowadzić ukrywanie kolumn na żądanie ,czyli personalizacja kolumn - co kto chce? Niech istnieją kolumny z datami, ale ja nie chcę ,aby się wyswietlały , ktoś może zrezygnować z kodów, ktoś z błędów , a kto inny z koloru,czy nazwy warstwy, a będą chętni i na pełną ilość kolumn i dołożą jeszcze swoje.
Dzień dobry Panie Zbigniewie, mam podobne zdanie co do przydatności niektórych kolumn, skoro muszą być to niech będą, ale ja nie muszę ich widzieć. Nie czytał Pan chyba artykułu WIKI do którego link podawany był w pierwszym poście. tu podaje jedynie link do obrazka pokazującego jak wyłączyć widoczność zbędnych kolumn http://www.softline.xgeo.pl/wiki/index. ... k:1wid.png
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: zbigniew » poniedziałek, 18 marca 2013, 13:26

Witam ,
Bez bicia przyznaję się , że nie czytałem wiki. Z nową tabelą zapoznałem się "na szybko" dziś rano , no i unknęła mi ta cenna informacja,za którą dziękuję.
Pozdrawiam Zbigniew P.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 marca 2013, 13:31

Zakładając "pola potrzebne do wykazu punktów granicznych" w kolumnie ZRD pojawia się menu rozwijalne w którym zamiast ośmiu parametrów 1, 2, 3 itd. wyskakują A, B, C itd. Chyba jest coś nie tak.
Faktycznie ten słownik jest niewłaściwy - proszę podmienić plik słownika - w katalogu C-GEO\BIN - zapisać po rozpakowaniu ten plik, który tu załączyłem.
Co do BPP, to wolałbym nie zmieniać go - najwyżej z tej ostatniej 6 pozycji nie trzeba korzystać.
Załączniki
slowniki.zip
(13.49 KiB) Pobrany 64 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Zibi123 » poniedziałek, 18 marca 2013, 13:48

ZRD jest tera OK natomiast BPP chyba jest o jedno za dużo. W G-5 dla BPP podanych jest 5 atrybutów. Co do włączania lub wyłączania zbędnych kolumn ... nie o to mi chodziało. Chodzi mi o to, że nie mogę teraz przejść za pomocą strzałki z klawiatury w tej samej kolumnie do wiersza powyżej lub poniżej. Wprowadzanie atrybutów z rozwijalnych menu trwa dłużej niż poprzednio to robiłem. Chyba, że to rozwijalne menu da się jakoś wyłączyć.

Pozdrawiam
Zibi
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 marca 2013, 13:52 przez Zibi123, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 marca 2013, 13:50

Tak, dlatego, kto nie chce, może korzystać z 5, ewentualnie samodzielnie usunąć ze słownika niepotrzebną wartość (Opcje-Słowniki dla baz danych).
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2288
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » poniedziałek, 18 marca 2013, 19:56

Zibi123 pisze: Chodzi mi o to, że nie mogę teraz przejść za pomocą strzałki z klawiatury w tej samej kolumnie do wiersza powyżej lub poniżej. Wprowadzanie atrybutów z rozwijalnych menu trwa dłużej niż poprzednio to robiłem. Chyba, że to rozwijalne menu da się jakoś wyłączyć.

Pozdrawiam
Zibi
zmienione (dodatkowo dziala klawisz "Del" zerując zawartosc pola):
nowy exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: zbigniew » poniedziałek, 18 marca 2013, 22:30

Suwak na belce przewijania. Mam jakieś strażackie wrażenia. U mnie działa jak hydronetka.Podczas ,gdy przyciskiem zjeżdżam do samego dołu, on- suwak jakby sam wypychał się trochę wyżej.Im mocniej ja go wciskam, tym bardziej on chce do góry. Łapiąc suwak na górze paska, ściągając go na dół , nie mogę wyswietlić ostatnich wierszy. Przy 430 punktach w bazie suwak zajmuje jakieś 70% paska - to chyba za dużo. Myszką nawiguje się sprawniej. Gdy nie ma być Lp , to trudno się zorientować w którym miejscu w tabeli się aktualnie znajdujemy- czy na górze, czy w środku, a może przy końcu.
W moich próbach suwak bardziej mnie mylił ,niz informował gdzie jestem. 8)
Pozdrawiam Zbigniew P.

ODPOWIEDZ