Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » piątek, 28 marca 2014, 14:55

1447 pisze:Nie wiem czy jest to efekt nowej funkcjonalności tabeli, ale od jakiegoś czasu zauważyłem, że po zaznaczeniu punktów w tabeli "licznik zaznaczonych punktów" pod tabelą wskazuje o dwa punkty mniej,
A samo zaznaczanie jak jest wykonywane? Klikanie czy wynik dzialania jakiejś opcji?
pozdrawiam
grzes

1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: 1447 » piątek, 28 marca 2014, 17:16

Klikanie lewym przyciskiem myszki. Wydrukować mogę jeden zaznaczony, ale eksport do pliku txt nie idzie/brak zaznaczonych punktów/.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » piątek, 28 marca 2014, 18:52

ciekawa sprawa - nie potrafie tego powtorzyc, w kodzie tez nie widze problemu - czy to aktualna wersja c-geo?
pozdrawiam
grzes

1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: 1447 » piątek, 28 marca 2014, 20:22

v.8.7.2.3 aktualizacje aktywne do 2014.12.31 .Naprawa tabeli nic nie zmienia. Inne tabele w tym samym projekcie funkcjonują prawidłowo. Problem nie występuje w innych projektach.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » piątek, 28 marca 2014, 21:08

1447 pisze:v.8.7.2.3 aktualizacje aktywne do 2014.12.31 .Naprawa tabeli nic nie zmienia. Inne tabele w tym samym projekcie funkcjonują prawidłowo. Problem nie występuje w innych projektach.
To prosilbym o kopię tej tabeli/projektu na grzes małpa xgeo.pl.
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: janek » sobota, 12 kwietnia 2014, 09:09

Przy zmianie koloru w tabeli na ostatnich punktach nie można korzystać z pełnej palety kolorów
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6072
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » sobota, 12 kwietnia 2014, 10:58

Przy zmianie koloru w tabeli na ostatnich punktach nie można korzystać z pełnej palety kolorów
Faktycznie, na razie trzeba sobie poradzić tak - wyłączyć maksymalizację okna tabeli - wtedy będzie je można podnieść wyżej i okno kolorów będzie dostępne.
Swoją drogą, zlikwidujemy ten problem.
Załączniki
Przechwytywanie.GIF
Przechwytywanie.GIF (150.97 KiB) Przejrzano 2459 razy
Pozdrawiam Jurek B.

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: janek » sobota, 12 kwietnia 2014, 12:40

Skoro Pan pracuje... to jeszcze jedna uwaga: Raport - Wykaz współrzędnych - kolumna ZRD jest źle wypełniana.
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6072
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » sobota, 12 kwietnia 2014, 14:55

Jeśli w raporcie lub po eksporcie np. do TXT wyświetlają się wartości ZRD1, ZRD2... zamiast 1,2,3... to już to zauważyliśmy, poprawka pojawi się pod koniec kwietnia w aktualizacji, ale już można:
- pobrać aktualny plik szablonu mapy zasadniczej,
- wyłączyć C-GEO,
- rozpakować pobrany plik szablonu MapaZasadnicza.SZ i zapisać do katalogu C-GEO\BIN,
- usunąć stamtąd plik słowniki.ini
- uruchomić C-GEO i założyć nową mapę z wykorzystaniem szablonu - będzie już ok.
Pozdrawiam Jurek B.

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: janek » sobota, 12 kwietnia 2014, 17:14

Dziękuję
Janek B.

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: janek » poniedziałek, 9 czerwca 2014, 11:02

Może uda się wprowadzić aby po odszukaniu punktu poprzez Ctrl+S punkt ten pojawiał się w środku tabeli.
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6072
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: Jurek B. » wtorek, 10 czerwca 2014, 08:40

Może uda się wprowadzić aby po odszukaniu punktu poprzez Ctrl+S punkt ten pojawiał się w środku tabeli.
Proszę pobrać testowy cgeo8.exe
Pozdrawiam Jurek B.

energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: energeo » wtorek, 10 czerwca 2014, 15:35

Przy okazji tabeli współrzędnych, przestawienie z innego koloru ponownie na domyślny:
- dla punktów zaznaczonych z menu podręcznego - Ok
- dla pojedynczego punktu kliknięcie w tabeli kolumna kolor po wybraniu domyślne - ustawia czarny ?
pozdrawiam
wini

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » czwartek, 12 czerwca 2014, 11:44

energeo pisze:Przy okazji tabeli współrzędnych, przestawienie z innego koloru ponownie na domyślny:
- dla punktów zaznaczonych z menu podręcznego - Ok
- dla pojedynczego punktu kliknięcie w tabeli kolumna kolor po wybraniu domyślne - ustawia czarny ?
poprawione
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 19 czerwca 2014, 15:35

Zaznaczone w tabeli punkty mam wyróżnione innym kolorem. Wyróżnienie to znika dla aktualnie wybranego punktu. W efekcie zaznaczenie punktu nie powoduje wyróżnienia go kolorem do czasu gdy przesunie się kursor na inny punkt tabeli. Wywołuje to wrażenie, że zaznaczenie jest nieskuteczne.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » czwartek, 19 czerwca 2014, 16:49

ariel0-0 pisze:Zaznaczone w tabeli punkty mam wyróżnione innym kolorem. Wyróżnienie to znika dla aktualnie wybranego punktu. W efekcie zaznaczenie punktu nie powoduje wyróżnienia go kolorem do czasu gdy przesunie się kursor na inny punkt tabeli. Wywołuje to wrażenie, że zaznaczenie jest nieskuteczne.
To jest spowodowane tą nową opcją wyróżniania kolorem aktywnego wiersza.
tab_col.png
tab_col.png (36.05 KiB) Przejrzano 1860 razy
Aktualna wersja testowa po wybraniu "koloru domyślnego" w opcjach zachowuje się po staremu.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 19 czerwca 2014, 21:03

W sumie to dobra opcja. Brakuje jednak reakcji na zaznaczenie wybranego wiersza. Może dodać opcję rozjaśniania lub przyciemniania wybranego koloru w przypadku zaznaczenia punktu.
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 10:05

W wersji testowej dodana kolejna opcja:
tab_col2.png
tab_col2.png (17.24 KiB) Przejrzano 1742 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: ariel0-0 » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 11:02

Super :)
Have a nice day

prezesmaciej
__
__
Posty: 27
Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 10:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: prezesmaciej » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 11:56

Witam
Też mi się podoba!

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: lfLF » piątek, 27 czerwca 2014, 10:08

Nowa funkcja
Prośba o możliwość wyboru p-któw na podstawie kodów.
Obecnie jest
TABELA > WYBIERANIE PUNKTÓW :
- - Numer
- - Numer - wzorzec
- - Najbliższe
- - Obszar
dołożyć KOD
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: zbigniew » piątek, 27 czerwca 2014, 11:24

Już jest, /chyba że miałoby działać jakoś inaczej/ :
Tabela - > Przesiewanie prostokątem, kodem
Pozdrawiam Zbigniew P.

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: lfLF » piątek, 27 czerwca 2014, 14:46

zbigniew pisze:Już jest, /chyba że miałoby działać jakoś inaczej/ :
Tabela - > Przesiewanie prostokątem, kodem
Rzeczywiście jest :D
Ale, gdyby dołożyć dodatkowo tak jak proponowałem, byłoby sprawniej. Intuicyjnie wchodzi się w opcję WYBIERANIE PUNKTÓW.
Z poważaniem flFL

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: janek » piątek, 29 sierpnia 2014, 18:44

Istnieje niedogodność w przypadku zaznaczania kolumny np.ZRD w celu wpisania wartości poleceniem "wypełnij pole"; trudno po prostu przejść do edycji.
Ale jak niechcący kliknie się na opis nazwy kolumny np. ZRD program się zawiesza.
Trochę to denerwuje
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2285
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność

Post autor: grzes » piątek, 29 sierpnia 2014, 19:26

janek pisze:Istnieje niedogodność w przypadku zaznaczania kolumny np.ZRD w celu wpisania wartości poleceniem "wypełnij pole"; trudno po prostu przejść do edycji.
Ale jak niechcący kliknie się na opis nazwy kolumny np. ZRD program się zawiesza.
Trochę to denerwuje
Janek B.
1. Prosze dokladniej opisac tą niedogodnosc.
2. Czy moglbym dostac na grzes małpa xgeo.pl ten projekt ktory sie zawiesza po kliknieciu na nazwe kolumny? Ja nie widze u siebie takiego efektu.
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ