drag and drop

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

drag and drop

Post autor: zbigniew » wtorek, 11 czerwca 2013, 23:09

Witam,
Czy istnieje mozliwosc skopiowania do tabeli zaznaczonych np w excelu komórek?
Przy zgodnosci treści kolumn chciałbym uzywając myszy zaznaczyć komórki ctrl+C gdzieś w przestrzeni na zewnatrz cgeo i ctrl+V wywołać je w tabeli. A może coś takiego już jest tylko mi umknęło ? Przyznam się ,ze potrafię skopiowac tylko jedną komórkę , a przydałoby się hurtem wklejać. 8)
Pozdrawiam Zbigniew P.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: drag and drop

Post autor: Jurek B. » środa, 12 czerwca 2013, 08:51

Witam, jeszcze tak z 10 lat temu, to bym mógł powiedzieć, że to można bezpiecznie wprowadzić, ale teraz gdy kolumny w tabeli C-GEO to nr,x,y,h,mp,mh,stary nr, data utw., data mod., atrybuty dla punktów granicznych (chyba z 5), mniej ważne jak ale też istniejące jak: nazwa warstwy punktu, kolor punktu.
Łącznie około 16 kolumn i kolumny specjalne jak atrybuty oznaczenie i blokowanie.
Jak dopasować w tą masę te skromne 2,3,4, lub 5 kolumn z Excela (czyli np.: nr/h, nr/x/y, nr/x/y/h, nr/x/y/h/kod)?
Chyba pozostaje jedyna dobra rada:
eksport tego co trzeba z Excela do TXT i kontrolowany import TXT do C-GEO
:(
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: drag and drop

Post autor: zbigniew » środa, 12 czerwca 2013, 13:38

A może inaczej. Mam w cgeo tabelę 100 pkt i mają one wszystkie komórki zajęte oprócz np. wysokości. Te pojawiają się później z jakieś przyczyny.
Chcę taką tabelę uzupełnić o wysokości , które mam dostępne gdzieś na zewnątrz - np w xls.
No to kopiuję kolumnę( w rozumieniu kilkanaście zaznaczonych komórek) z xls i wklejam do tabeli - oczywiście kontrolując ,czy wklejam w odpowiednie wiersze.
Zresztą każde narzędzie wymaga świadomego użycia.
-----
Wg mojej wiedzy , aby zrobić to na dziś,
musiałbym:
1 wyeksportować do txt tabelę
2 zaimportować ją do excela ,
3 tam wleić kolumnę,
4 znowu wyeksportować z excela txt
5 no i w cgeo zimportować nowy txt. Wczytać ten txt do tabeli na zasadzie podmiany punktów.

A zamiast tego chciałbym :
zaznaczyć myszą kilka komórek , i Ctrl+c a później Ctrl+v.
:D
Pozdrawiam Zbigniew P.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: drag and drop

Post autor: Jurek B. » środa, 12 czerwca 2013, 13:43

ok, a czy te wysokości są ustawione w tej samej kolejności co punkty w C-GEO? Bo to w tej sytuacji jest kluczowe.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Re: drag and drop

Post autor: zbigniew » środa, 12 czerwca 2013, 15:21

Jak każde wklejanie,/które z natury bywa niebezpieczne dla nieuważnych) to takie w cgeo też trzeba by stosować ostrożnie. Trzeba mieć świadomość co i gdzie się chce wkleić. Najczęściej wkleja się kilka komórek w kolumnie , albo w wierszu , czasami cały blok.

Odnosnie wysokości to jest jeden przykład. Ale zdarza się ,że mamy pod reką od projektanta ładną tabelkę xls albo doc i aż się prosi ,zeby kilka-kilkanąscie klasycznych punktów nr,x,y,h przenieś do tabeli.
Ostatnio nawet coraz lepiej wkleja się z dobrych pdf-ów.( ale do do excela , bo cgeo jeszcze czeka na takie mozliwosci). :D
:D
Pozdrawiam Zbigniew P.

hasan
___
___
Posty: 86
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: drag and drop

Post autor: hasan » środa, 12 czerwca 2013, 19:00

Witam,
mi też brakuje opcji wklejania (ctrl+v). Na etapie wywołania ctrl+v wyskakuje okno w którym zaznaczamy kolumny (np.: nr/h, nr/x/y, nr/x/y/h, nr/x/y/h/kod)
i ich kolejność (np. wszystkie które mamy w tabeli do której wklejamy dane) z możliwością zapisu konfiguracji.

pozdrawiam Mariusz

mariasam
_
_
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 9 września 2013, 07:17

Re: drag and drop

Post autor: mariasam » poniedziałek, 9 września 2013, 07:21

przydałaby się funkcja Drag'N'Drop dla Dropboxa. Przeciągnięcie dowolnego projektu do DB robiłoby kopię bezpieczeństwa i w drugą stronę. Przeciągnięcie z DB do C-geo odczytywałoby kopię. :lol:

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: drag and drop

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 9 września 2013, 08:25

przydałaby się funkcja Drag'N'Drop dla Dropboxa. Przeciągnięcie dowolnego projektu do DB robiłoby kopię bezpieczeństwa i w drugą stronę. Przeciągnięcie z DB do C-geo odczytywałoby kopię
Tak to właśnie teraz działa w menedżerze projektów C-GEO:
jeśli w DropBOX jest założony folder, wystarczy przeciągnąć do niego wybrany projekt z C-GEO - jest on wtedy w locie archiwizowany i wysyłany do do DropBOX,
W drugą stronę - proszę kliknąć prawym klawiszem myszki na nazwie zarchiwizowanego projektu w DropBOX - wybrać - "Pobierz jako projekt C-GEO i rozpakuj"
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ