Strona 1 z 1

Wstaw Opis Punktu

: piątek, 23 sierpnia 2013, 22:02
autor: Michal_K
Witam

Chciałbym się zapytać czy była by możliwość dodania opcji wstawiania opisu do punktów "wartości" z wybranej kolumny z tabeli roboczej. Coś w stylu listy jaka jest przy tworzeniu Wykazu współrzędnych. Chodzi mi o możliwość wstawienia np. stabilizacji znalezionych/odszukanych/wznowionych pkt. granicznych z "automatu. Funkcja taka by była przydatna przy tworzeniu szkiców podczas modernizacji ewidencji by z automatu wstawić poza numerem pkt granicznego jego stabilizację.

W załączniku mały zlepek screenów z tym o co mi chodzi.

Pozdrawiam
Michał K.

Re: Wstaw Opis Punktu

: piątek, 13 września 2013, 17:00
autor: Michal_K
Wiem że nie minęły 3 tyg ale bardzo by się przydała taka wyżej opisana opcja w obecnym c-geo.

Pozdrawiam
Michał K.

Re: Wstaw Opis Punktu

: piątek, 13 września 2013, 17:36
autor: grzes
To bedzie bardzo trudne do szybkiego wprowadzenia. Napisy wstawiane ta opcją maja swoj, na sztywno ustalony "typ", po to aby przy ponownym wykonaniu wstawiania program byl w stanie rozpoznac, ze juz dany napis istnieje i go w razie potrzeby zmodyfikowac. Wyobrazmy sobie sytuację ze wstawilismy wspolrzedna H i wykonalismy redakcje mapy przesuwajac te wstawione opisy tak oby nie przeslanialy tresci. Teraz jesli wspolrzedne H w tabeli sie zmienia to mozemy wykonac ponowne wstawienie opisu rzednej nie zmieniajac przeredagowanego punktu wstawienia.
Ten mechanizm ma sztywne struktury danych i jest spory klopot zeby go przerobic na dodatkowe pola.
Moge natomiast podpowiedziec inne rozwiazanie. Nie wiem czy sie sprawdzi a Pana sytuacji, ale mozna dla warstwy, na ktorej sa punkty w menu "Dane" utworzyc zbior danych dla punktow. Mozna w nim dodac takie kolumny jakie sa potrzebne i korzystajac z opcji przenoszenia danych na mapę umieszczac zawartosc wybranej kolumny (lub kilku) na mapie.

Re: Wstaw Opis Punktu

: piątek, 13 września 2013, 22:54
autor: Michal_K
To by w zupełności wystarczyło. Dzięki Wielkie!!!

Zauważyłem tylko jeden problem, związany z aktualizowaniem pol danych. Otóż po pierwszym imporcie pola się bez problemowo aktualizują, jednak gdy zmienimy coś w tabeli roboczej i chcemy ponownie wczytać to do bazy danych obiektów na mapie to w liście kolumn do importu następuje "dublowanie" kolumn począwszy od data odtworzenia (załącznik). Niby szczegół ale jednak jest. (Pracuję obecnie na aktualnej wersji testowej programu)

Pozdrawiam
Michał K.

Re: Wstaw Opis Punktu

: sobota, 14 września 2013, 11:54
autor: grzes
Michal_K pisze:To by w zupełności wystarczyło. Dzięki Wielkie!!!

Zauważyłem tylko jeden problem, związany z aktualizowaniem pol danych. Otóż po pierwszym imporcie pola się bez problemowo aktualizują, jednak gdy zmienimy coś w tabeli roboczej i chcemy ponownie wczytać to do bazy danych obiektów na mapie to w liście kolumn do importu następuje "dublowanie" kolumn począwszy od data odtworzenia (załącznik). Niby szczegół ale jednak jest. (Pracuję obecnie na aktualnej wersji testowej programu)

Pozdrawiam
Michał K.
W wersji testowej jest poprawione. Dodatkowo kopiowanie kolumny z tabeli przy uzyciu ikonki "XYH" zaklada teraz typ pola zgodny z tym jaki byl w tabeli.

Re: Wstaw Opis Punktu

: sobota, 14 września 2013, 12:06
autor: geobar
proszę o wersję testową

Re: Wstaw Opis Punktu

: sobota, 14 września 2013, 16:12
autor: grzes
geobar pisze:proszę o wersję testową
Wersja testowa jest zawsze pod tym linkiem
Osoby które chcą korzystac z tych wersji moga dodac link do ulubionych

Re: Wstaw Opis Punktu

: czwartek, 19 września 2013, 21:08
autor: geobar
Kiedy może się ukazać aktualizacja wrześniowa?