Strona 1 z 1

Mapa z C-Geo na www

: poniedziałek, 30 września 2013, 16:32
autor: grzes
W wersji testowej dostępny jest eksport mapy do formatu kafelkowego, ktory w prosty sposób może byc publikowany na stronie internetowej.
Przykładowe mapy po eksporcie z c-geo:
http://ll.xgeo.pl/getmap.php?mapa=testowa.webcg
http://ll.xgeo.pl/getmap.php?mapa=energetyk.webcg
Jak to działa?
Opcja eksportu "Plik->Eksport->Eksport mapy do publikacji w internecie" tworzy 1 plik w którym składowane są kafelki. Do wygenerowania kafelek należy wprowadzić zakres obszarowy (min, max prostokąta) oraz zakres poziomów powiększenia na jakich mapa ma się pokazywać. Widok mapy obsługuje poziomy do 21, widok satelity na ogół do 19-20 (zaleznie od miejsca).
Generowanie kafelkow to proces czasochłonny. Czas (i wielkosc utworzonego pliku) zależny od obszaru, ilosci poziomów powiększenia oraz wielkosci mapy c-geo. Dla orientacji: mapa z pierwszego linka generuje sie okolo 1'30" a plik wynikowy to ok. 1.5 Mb.

Wygenerowany plik przenosimy na serwer, na który powinny tez zostać wgrane pliki z załączonego zip-a. Pliki to skrypty w php/java script. Prosze je traktowac jako idee - moja znajomosc tych jezykow jest slaba i pewnie mozna to napisac lepiej (gdyby ktoś rozbudował funkcjonalność to byłbym wdzięczny za podrzucenie skryptów).

Te 3 pliki plus plik z mapą to wszystko co jest potrzebne - nie ma potrzeby zakładania bazy danych. Jesli po wgraniu plikow mapa nie dziala to być moze trzeba ustawic uprawnienia na 755 (wykonywalne).

Wywolanie mapy (po wgraniu wszystkich plikow na serwer): http://adres_serwera/getmap.php?mapa=xxx gdzie xxx to nazwa pliku z wyeksportowaną mapą

tiles.zip
(2.29 KiB) Pobrany 108 razy

Re: Mapa z C-Geo na www

: wtorek, 1 października 2013, 17:13
autor: arttiq
witam,

nie mogę wyeksportować kafelek z C-Geo. Ciągle wyświetla mi się komunikat, aby ustawić układ odwzorowania, choć jest ustawiony.

Re: Mapa z C-Geo na www

: wtorek, 1 października 2013, 19:31
autor: grzes
A jaki jest ustawiony?

Re: Mapa z C-Geo na www

: wtorek, 1 października 2013, 21:37
autor: arttiq
ustawiony 2000/6, ale po testach wyszło, że mapa musi być przetransformowana do 1992 i wtedy idzie.
Dobrze by było zrobić transformacje w locie przy eksporcie i możliwość wybrania dowolnej strefy w ukł. 2000. :lol:

Re: Mapa z C-Geo na www

: środa, 2 października 2013, 08:01
autor: tuvalu
arttiq pisze:ustawiony 2000/6
A ja nie mam układu 2000/6. Dlaczego? :wink:
testowałem tylko 18 (z szeregu 15,18,21,24,27) i 1965/4 i działa bez problemów

Re: Mapa z C-Geo na www

: środa, 2 października 2013, 08:49
autor: Jurek B.
18 to inaczej 2000/6 :) 6- czyli szósta strefa 3-stopniowa

Re: Mapa z C-Geo na www

: środa, 2 października 2013, 09:01
autor: geobar
Kiedy możemy spodziewać się oficjalnej aktualizacji

Re: Mapa z C-Geo na www

: środa, 2 października 2013, 10:03
autor: grzes
arttiq pisze:witam,

nie mogę wyeksportować kafelek z C-Geo. Ciągle wyświetla mi się komunikat, aby ustawić układ odwzorowania, choć jest ustawiony.
Wersja testowa poprawiona - dziala z ukladami 65, 2000, 92

Re: Mapa z C-Geo na www

: środa, 2 października 2013, 11:15
autor: arttiq
witam,

teraz działa dobrze :)

Re: Mapa z C-Geo na www

: sobota, 5 października 2013, 19:44
autor: arttiq
Witam,

czy można dodać do eksportowanych punktów również XYZ z tabeli. Planuje zrobić sobie przegląd osnowy poz. i wys., ale potrzebowałbym też pełnych współrzędnych do wyświetlenia. Taka mapa łatwo byłaby obsługiwana przez smartfona i żegnaj problemie z zapomnianymi punktami osnowy :mrgreen:

Re: Mapa z C-Geo na www

: sobota, 5 października 2013, 22:07
autor: FaFaL
czy można dodać do eksportowanych punktów również XYZ z tabeli. Planuje zrobić sobie przegląd osnowy poz. i wys., ale potrzebowałbym też pełnych współrzędnych do wyświetlenia. Taka mapa łatwo byłaby obsługiwana przez smartfona i żegnaj problemie z zapomnianymi punktami osnowy
W tym celu lepiej chyba wykorzystać http://www.google.com/drive/apps.html#fusiontables
Przykład : http://www.google.com/fusiontables/embe ... =1&l=col12

Re: Mapa z C-Geo na www

: środa, 16 października 2013, 08:31
autor: tuvalu
tuvalu pisze:działa bez problemów
Po aktualizacji wersji testowej ma kłopot w wpisaniem współrzędnych obszaru - Invalid floating point operation.

Re: Mapa z C-Geo na www

: środa, 16 października 2013, 16:32
autor: grzes
tuvalu pisze: Po aktualizacji wersji testowej ma kłopot w wpisaniem współrzędnych obszaru - Invalid floating point operation.
Dziekuje za sygnal. Poprawione

Re: Mapa z C-Geo na www

: środa, 18 lutego 2015, 23:03
autor: marcinn
Mam takie pytanie- udało mi się zrobić taką mapkę, wrzuciłem na serwer i śmiga. Tylko pytanie- czy da się jakoś uzyskać z tego adres WMS (nie znam się na tym)?
Problem mam taki- Ośrodek używa u nas systemu WebEWID- podczas zgłaszania robót definiuję zakres, ale niestety nie mam możliwości podegrania współrzędnych zakresu czy dxf,dgn. W efekcie jak mam duży zakres z dużą liczbą załamań to trzeba mnóstwo czasu spędzić nad narysowaniem zakresu. Jedyne co wymyśliłem to wrzucenie zakresu na www, bo w WebEWID jest opcja wgrania WMS. I myślałem, że taką mapkę sobie podgram i będzie super, ale utknąłem w martwym punkcie....

Re: Mapa z C-Geo na www

: czwartek, 19 lutego 2015, 10:36
autor: logis
Dzień dobry,
tak od ręki to się tej mapy nie wyda jako WMS, ponieważ to jest standard udostępniania map przez server map. Musiałbyś mieć postawiony taki server np. przy pomocy GeoServer'a. http://geoserver.org/

Jacek

Re: Mapa z C-Geo na www

: czwartek, 19 lutego 2015, 10:50
autor: marcinn
Dzięki za podpowiedź- spróbuję z tym coś zrobić. Może któryś z użytkowników może się podzieli jaki ma sposób na kreślenie zakresów w WebEWID?

Re: Mapa z C-Geo na www

: czwartek, 19 lutego 2015, 13:11
autor: marcinn
Czy konfiguracja geoservera dla "laika" jest wykonalna? Przepatrzyłem cały interfejs, ale szczerze powiedziawszy nie umie załadować mapy na serwer....Mile widziane byłyby jakieś podpowiedzi, ewentualnie kroki które należy wykonać

Re: Mapa z C-Geo na www

: czwartek, 19 lutego 2015, 14:10
autor: bartek1122
W moim ośrodku (na pomorzu) robili trochę problemów ale w końcu przyjęli ode mnie plik dxf z zakresem dużej mapy a też mają WebEwid. :D

Re: Mapa z C-Geo na www

: wtorek, 27 listopada 2018, 11:22
autor: marcinn
Witam. Próbuję wrzucić zakresy na serwis WMS, żeby w łatwy sposób zgłaszać roboty w Webewid. Udało mi się to poprzez Qgis + Qgis cloud.
Zacząłem próby na Geoserver. Założyłem sobie przestrzeń roboczą, wrzuciłem plik shp. Na podglądzie wszystko mi gra. Czy ktoś wie, gdzie znajdę adres serwisu WMS, który potem mogę wrzucić na Webewid? Na razie mam adres lokalny typu:
http://localhost:8080/geoserver/***/wms ... S&version=

Ale potrzebny byłby jakiś adres globalny. Jak to przerzucić ?