Import z tachimetrii

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Zbysiu
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu » środa, 15 stycznia 2014, 11:34

Mam propozycję zmiany w imporcie stanowisk z tachimetrii polegającej na dołożeniu możliwości wyboru nie importowania istniejącego stanowiska. Rejestruję stanowiska w jednym zbiorze w tachimetrze i w miarę postępu prac zgrywam je co kilka dni do cgeo. W moim przypadku zgrywam do pliku Trimble JobXML, za każdym razem w tym pliku zapisują się wszystkie stanowiska jakie są w danym projekcie. Przy drugiej, trzeciej i każdej kolejnej konwersji tachimetrii w cgeo, program pyta o zmianę nazwy stanowiska w przypadku istniejącego. Do wyboru jest możliwość zmiany nazwy stanowiska lub pozostawienia (TAK/NIE). W tej chwili zmieniam nazwy już istniejących i usuwam je po konwersji. Łatwiej by było nie importować.

darex
_
_
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 16 lipca 2012, 11:52

Re: Import z tachimetrii

Post autor: darex » środa, 15 stycznia 2014, 14:58

W niektórych instrumentach jest możliwość wyboru zgrywanego stanowiska, ale to chyba zależy od sprzętu. Faktycznie ułatwiłoby to prace.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 323
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Jakub Kwinta » środa, 15 stycznia 2014, 15:39

Fajny pomysł. Jakby jeszcze przy liście stanowisk była data jego utworzenia z tachimetru.
Po przesłaniu danych do CGeo mogło by wyskakiwać okienko z możliwością przerzucania stanowisk z lewej na prawą stronę i dopiero pojawiały by się te wybrane stanowiska w tachimetrii.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1058
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Import z tachimetrii

Post autor: MarekOtt » środa, 15 stycznia 2014, 21:05

Ale niestety nie wszystkie instrumenty zapisują datę utworzenia stanowiska w instrumencie w formie recordu.

A może przy imporcie stanowisk mogła by się pojawić jakaś lista w której haczykiem zaznaczało by się które ma zapisać do naszego zbioru a które nie. Też opcja, ale chyba może to być ciężkie do ujednolicenia przez programistów, bo domyślam się że każdy instrument może zgrywać inaczej dane obserwacyjne.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes » czwartek, 16 stycznia 2014, 11:44

Przerobiłem okno transmisji. Teraz po zakończeniu transmisji/konwersji tworzona jest lista stanowisk.
Stanowiska nowe oznaczane sa na zielono. Pierwsza kolumna (nazwa) jest edytowalna.
Importować do projektu można wszystkie stanowiska, tylko te których brak (nowe) lub zaznaczone (z Ctrl lub Shiftem). Klik na nazwe kolumny sortuje tabelke.
Zmian było sporo a testów nie za duzo.
Nowy plik exe
transmisja.png
transmisja.png (14.47 KiB) Przejrzano 1707 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes » czwartek, 16 stycznia 2014, 12:59

Kolega FaFaL podrzucił jeszcze pomysł szablonów nazw plików.
transmisja2.png
transmisja2.png (18.82 KiB) Przejrzano 1673 razy
Dzieki tej funkcji można zautomatyzowac nadawanie nazw plikom zadań
Link do wersji testowej został zaktualizowany.
pozdrawiam
grzes

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Import z tachimetrii

Post autor: lfLF » czwartek, 16 stycznia 2014, 14:12

NIKON 410
Po ustawieniu szablonu zapisu stanowiska "&nr_stan&indeks" jest OK - stanowisko powtórzone ma nr np 2068_1.tch poprzednie miało nr 2068.tch. Następne wczytanie stanowisk pięknie nadaje następny wolny przyrostek np _2. _3 itd. czyli jest OK.
Po wpisaniu szablonu zapisu stanowiska "&nr_stan_&indeks" stanowiska nie dostają następnych nr z przyrostkiem _n. Może to tylko u mnie.
Z poważaniem flFL

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes » czwartek, 16 stycznia 2014, 14:30

lfLF pisze:NIKON 410
Po ustawieniu szablonu zapisu stanowiska "&nr_stan&indeks" jest OK - stanowisko powtórzone ma nr np 2068_1.tch poprzednie miało nr 2068.tch. Następne wczytanie stanowisk pięknie nadaje następny wolny przyrostek np _2. _3 itd. czyli jest OK.
Po wpisaniu szablonu zapisu stanowiska "&nr_stan_&indeks" stanowiska nie dostają następnych nr z przyrostkiem _n. Może to tylko u mnie.
Nie do konca rozumiem. Zalozenie bylo takie (moze bledne):
Pole &indeks jest zastępowane ciagiem "_n" wtedy gdy na dysku jest juz stanowisko o danej nazwie. Jesli stanowiska na dysku nie ma to pole &indeks jest usuwane.
Jesli dopisal Pan '_' to stanowsko 1 dostaje nazwe 1_. I pewnie takiej nazwy na dysku brak wiec nie dokleja sie &indeks
pozdrawiam
grzes

lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Import z tachimetrii

Post autor: lfLF » czwartek, 16 stycznia 2014, 14:41

Chodzi tylko o to że, wstawienie dolnego podkreślenia w szablonie "&nr_stan_&indeks", jak proponuje FaFaL, powoduje to co opisałem.
Z poważaniem flFL

Zbysiu
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu » czwartek, 16 stycznia 2014, 20:34

Jest lepiej niż myślałem i jak zwykle szybko. :D

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes » piątek, 17 stycznia 2014, 11:46

Mała poprawka uwzgledniajaca sytuację gdy w importowanych danych powielaja sie te same stanowiska.
Automatycznie nazwa pliku na dysku zostaje wtedy uzupelniona o kolejny indeks.
Dodatkowo nazwy, ktore sa juz na dysku, sa oznaczone na czerwono - co oznacza ze przy ich zapisie do tachimetrii istniejące zadania zostaną nadpisane.
transm3.png
transm3.png (19.83 KiB) Przejrzano 1495 razy
pozdrawiam
grzes

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 323
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Jakub Kwinta » piątek, 17 stycznia 2014, 18:39

Import z Nikona śmiga bez problemu. Duże ułatwienie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maciej_o2
____
____
Posty: 219
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Maciej_o2 » sobota, 18 stycznia 2014, 17:29

Ave
przedupne :D
tylko można coś zmienić, bo gdy wpisuję Nazwa pliku na dysku i daję spację między wyrazami to dodaje zamiast spacji to @
np:
wpisze tak: 1PS_1 GOL GRANICE GOSPODORZ.tch
a zapisuje tak: 1PS_1@GOL@GRANICE@GOSPODORZ.tch
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes » sobota, 18 stycznia 2014, 20:22

Maciej_o2 pisze: wpisze tak: 1PS_1 GOL GRANICE GOSPODORZ.tch
a zapisuje tak: 1PS_1@GOL@GRANICE@GOSPODORZ.tch
poprawione:
nowy plik exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Maciej_o2
____
____
Posty: 219
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Maciej_o2 » czwartek, 23 stycznia 2014, 09:15

Ave
działo dalij przedupnie.
A można by zrobić tak, żeby po kliknięciu importu (obojętnie którego) nie znikało okno transmisji, a jedynie czyściło zgrane stanowiska. I może, żeby przeszło od razu do zakładki transmisja?
Z reguły zgrywam więcej pomiarów na raz i to do jednego projektu o nazwie np. TACHIMETRIA 2014 (takie archiwum stanowisk), a następnie kopiuję ręcznie do właściwego projektu.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

Zbysiu
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu » sobota, 15 lutego 2014, 11:24

Mam problem z zaznaczaniem/odznaczaniem stanowisk do importu. Nie działa u mnie ctrl lub shift. Czy po zaznaczeniu w pierwszej kolumnie (przed nazwą pliku na dysku) ma się pojawić kropka lub inny znaczek? Bo jeśli tak to po wybraniu "Importuj zaznaczone" dostaję komunikat: "W projekcie są już zadania o takich samych nazwach: ...... Zastąpić istniejące?" Czyli powracamy do sytuacji z przed zmianą sposobu transmisji.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: FaFaL » sobota, 15 lutego 2014, 12:11

Właśnie sprawdziłem u siebie
Program prawidłowo importuje tylko te które zaznaczyłem (np. z shiftem i zostały oznaczone po lewej stronie). Widocznie u Pana zaznaczone pliki już były na dysku (zresztą są oznaczone kolorem czerwonym w tabeli importu). Jeśli stał Pan na tych samych punktach dwa razy (i dlatego powielenie nazwy), to dobrze jest sobie dodać w szablonach do nazwy indeks lub datę pomiaru.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zbysiu
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu » sobota, 15 lutego 2014, 12:46

No niestety u mnie coś jest nie tak, oczywiście pojawiają się stanowiska na czerwono i zielono, a automat zmienia numerację w przypadku powtarzających się. Komunikat, o którym pisałem poprzednio, pojawia się tylko w przypadku importu zaznaczonych, jeśli importuję wszystkie nowe jest ok. Zdarza się, że nie chcę importować wszystkich nowych, a tylko wybrane. Co oznacza dodatkowa fiszka w kolumnie "Nowe" skoro mamy oznaczenie w kolorach, a nie można jej edytować?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: FaFaL » sobota, 15 lutego 2014, 12:52

Fiszka oznacza to samo co kolory i dlatego nie można jej edytować. Jedyne wytłumaczenie jest takie, że zaznaczył Pan stanowiska na czerwono i dlatego ten komunikat. Czyli wszystko jest zgodnie z zasadą. No chyba że nie zaznaczył Pan żadnego czerwonego, a mimo to pojawił się komunikat. Jeśli tak to najlepiej załączyć opis z zrzutami ekranowymi (np. widok okna otwarcia stanowiska w tachimetrii, wtedy będzie wiadomo jakie stanowiska już Pan ma w komputerze oraz widok okna importu tachimetrii już z znaznaczonymi shiftem lub ctrl stanowiskami). To już coś więcej powie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: FaFaL » sobota, 15 lutego 2014, 13:12

Jeśli jakieś stanowisko jest na czerwono, a wie Pan, że wcale się nie powiela to wystarczy zmienić mu nazwę pliku (w oknie importu tachimetrii). Wtedy będzie ok. Kolor czerwony oznacza, że właśnie na dysku już jest plik o nazwie takiej jaka figuruje w oknie importu.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zbysiu
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu » sobota, 15 lutego 2014, 14:21

tach2.png
Zaznaczam dwa stanowiska, które chcę zaimportować z nowych.
tach2.png (31.4 KiB) Przejrzano 1134 razy
tach3.png
Dostaję taki komunikat po wybraniu Importuj zaznaczone.
tach3.png (48.25 KiB) Przejrzano 1134 razy

Zbysiu
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu » sobota, 15 lutego 2014, 14:25

tach4.png
Komunikat z informacją o stanowiskach nie zaznaczonych przy imporcie tylko zaznaczonych.
tach4.png (46.41 KiB) Przejrzano 1134 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: FaFaL » sobota, 15 lutego 2014, 14:57

Może tylko komunikat jest nie potrzebnie wyzwalany, a kopiują się tylko właściwe stanowiska. Można zrobić gdzieś kopię plików tch, zrobić import wybranych i sprawdzić czy daty pozostałych plików uległy zmianie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes » sobota, 15 lutego 2014, 16:02

Zgadza sie - jest błąd. Kontrola wyzwala sie zawsze do wszystkich stanowisk niezaleznie od wyboru zaznaczone/wszystkie.
Tu jest poprawiona wersja
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ