Import z tachimetrii

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Zbysiu
_____
_____
Posty: 309
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu »

Mam propozycję zmiany w imporcie stanowisk z tachimetrii polegającej na dołożeniu możliwości wyboru nie importowania istniejącego stanowiska. Rejestruję stanowiska w jednym zbiorze w tachimetrze i w miarę postępu prac zgrywam je co kilka dni do cgeo. W moim przypadku zgrywam do pliku Trimble JobXML, za każdym razem w tym pliku zapisują się wszystkie stanowiska jakie są w danym projekcie. Przy drugiej, trzeciej i każdej kolejnej konwersji tachimetrii w cgeo, program pyta o zmianę nazwy stanowiska w przypadku istniejącego. Do wyboru jest możliwość zmiany nazwy stanowiska lub pozostawienia (TAK/NIE). W tej chwili zmieniam nazwy już istniejących i usuwam je po konwersji. Łatwiej by było nie importować.
darex
_
_
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 16 lipca 2012, 11:52

Re: Import z tachimetrii

Post autor: darex »

W niektórych instrumentach jest możliwość wyboru zgrywanego stanowiska, ale to chyba zależy od sprzętu. Faktycznie ułatwiłoby to prace.
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Jakub Kwinta »

Fajny pomysł. Jakby jeszcze przy liście stanowisk była data jego utworzenia z tachimetru.
Po przesłaniu danych do CGeo mogło by wyskakiwać okienko z możliwością przerzucania stanowisk z lewej na prawą stronę i dopiero pojawiały by się te wybrane stanowiska w tachimetrii.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1326
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Import z tachimetrii

Post autor: MarekOtt »

Ale niestety nie wszystkie instrumenty zapisują datę utworzenia stanowiska w instrumencie w formie recordu.

A może przy imporcie stanowisk mogła by się pojawić jakaś lista w której haczykiem zaznaczało by się które ma zapisać do naszego zbioru a które nie. Też opcja, ale chyba może to być ciężkie do ujednolicenia przez programistów, bo domyślam się że każdy instrument może zgrywać inaczej dane obserwacyjne.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2644
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes »

Przerobiłem okno transmisji. Teraz po zakończeniu transmisji/konwersji tworzona jest lista stanowisk.
Stanowiska nowe oznaczane sa na zielono. Pierwsza kolumna (nazwa) jest edytowalna.
Importować do projektu można wszystkie stanowiska, tylko te których brak (nowe) lub zaznaczone (z Ctrl lub Shiftem). Klik na nazwe kolumny sortuje tabelke.
Zmian było sporo a testów nie za duzo.
Nowy plik exe
transmisja.png
transmisja.png (14.47 KiB) Przejrzano 4088 razy
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2644
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes »

Kolega FaFaL podrzucił jeszcze pomysł szablonów nazw plików.
transmisja2.png
transmisja2.png (18.82 KiB) Przejrzano 4054 razy
Dzieki tej funkcji można zautomatyzowac nadawanie nazw plikom zadań
Link do wersji testowej został zaktualizowany.
pozdrawiam
grzes
lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Import z tachimetrii

Post autor: lfLF »

NIKON 410
Po ustawieniu szablonu zapisu stanowiska "&nr_stan&indeks" jest OK - stanowisko powtórzone ma nr np 2068_1.tch poprzednie miało nr 2068.tch. Następne wczytanie stanowisk pięknie nadaje następny wolny przyrostek np _2. _3 itd. czyli jest OK.
Po wpisaniu szablonu zapisu stanowiska "&nr_stan_&indeks" stanowiska nie dostają następnych nr z przyrostkiem _n. Może to tylko u mnie.
Z poważaniem flFL
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2644
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes »

lfLF pisze:NIKON 410
Po ustawieniu szablonu zapisu stanowiska "&nr_stan&indeks" jest OK - stanowisko powtórzone ma nr np 2068_1.tch poprzednie miało nr 2068.tch. Następne wczytanie stanowisk pięknie nadaje następny wolny przyrostek np _2. _3 itd. czyli jest OK.
Po wpisaniu szablonu zapisu stanowiska "&nr_stan_&indeks" stanowiska nie dostają następnych nr z przyrostkiem _n. Może to tylko u mnie.
Nie do konca rozumiem. Zalozenie bylo takie (moze bledne):
Pole &indeks jest zastępowane ciagiem "_n" wtedy gdy na dysku jest juz stanowisko o danej nazwie. Jesli stanowiska na dysku nie ma to pole &indeks jest usuwane.
Jesli dopisal Pan '_' to stanowsko 1 dostaje nazwe 1_. I pewnie takiej nazwy na dysku brak wiec nie dokleja sie &indeks
pozdrawiam
grzes
lfLF
____
____
Posty: 220
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 17:33

Re: Import z tachimetrii

Post autor: lfLF »

Chodzi tylko o to że, wstawienie dolnego podkreślenia w szablonie "&nr_stan_&indeks", jak proponuje FaFaL, powoduje to co opisałem.
Z poważaniem flFL
Zbysiu
_____
_____
Posty: 309
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu »

Jest lepiej niż myślałem i jak zwykle szybko. :D
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2644
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes »

Mała poprawka uwzgledniajaca sytuację gdy w importowanych danych powielaja sie te same stanowiska.
Automatycznie nazwa pliku na dysku zostaje wtedy uzupelniona o kolejny indeks.
Dodatkowo nazwy, ktore sa juz na dysku, sa oznaczone na czerwono - co oznacza ze przy ich zapisie do tachimetrii istniejące zadania zostaną nadpisane.
transm3.png
transm3.png (19.83 KiB) Przejrzano 3876 razy
pozdrawiam
grzes
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Jakub Kwinta »

Import z Nikona śmiga bez problemu. Duże ułatwienie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 321
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
przedupne :D
tylko można coś zmienić, bo gdy wpisuję Nazwa pliku na dysku i daję spację między wyrazami to dodaje zamiast spacji to @
np:
wpisze tak: 1PS_1 GOL GRANICE GOSPODORZ.tch
a zapisuje tak: 1PS_1@GOL@GRANICE@GOSPODORZ.tch
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2644
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes »

Maciej_o2 pisze: wpisze tak: 1PS_1 GOL GRANICE GOSPODORZ.tch
a zapisuje tak: 1PS_1@GOL@GRANICE@GOSPODORZ.tch
poprawione:
nowy plik exe
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 321
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
działo dalij przedupnie.
A można by zrobić tak, żeby po kliknięciu importu (obojętnie którego) nie znikało okno transmisji, a jedynie czyściło zgrane stanowiska. I może, żeby przeszło od razu do zakładki transmisja?
Z reguły zgrywam więcej pomiarów na raz i to do jednego projektu o nazwie np. TACHIMETRIA 2014 (takie archiwum stanowisk), a następnie kopiuję ręcznie do właściwego projektu.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Zbysiu
_____
_____
Posty: 309
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu »

Mam problem z zaznaczaniem/odznaczaniem stanowisk do importu. Nie działa u mnie ctrl lub shift. Czy po zaznaczeniu w pierwszej kolumnie (przed nazwą pliku na dysku) ma się pojawić kropka lub inny znaczek? Bo jeśli tak to po wybraniu "Importuj zaznaczone" dostaję komunikat: "W projekcie są już zadania o takich samych nazwach: ...... Zastąpić istniejące?" Czyli powracamy do sytuacji z przed zmianą sposobu transmisji.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2870
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: FaFaL »

Właśnie sprawdziłem u siebie
Program prawidłowo importuje tylko te które zaznaczyłem (np. z shiftem i zostały oznaczone po lewej stronie). Widocznie u Pana zaznaczone pliki już były na dysku (zresztą są oznaczone kolorem czerwonym w tabeli importu). Jeśli stał Pan na tych samych punktach dwa razy (i dlatego powielenie nazwy), to dobrze jest sobie dodać w szablonach do nazwy indeks lub datę pomiaru.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zbysiu
_____
_____
Posty: 309
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu »

No niestety u mnie coś jest nie tak, oczywiście pojawiają się stanowiska na czerwono i zielono, a automat zmienia numerację w przypadku powtarzających się. Komunikat, o którym pisałem poprzednio, pojawia się tylko w przypadku importu zaznaczonych, jeśli importuję wszystkie nowe jest ok. Zdarza się, że nie chcę importować wszystkich nowych, a tylko wybrane. Co oznacza dodatkowa fiszka w kolumnie "Nowe" skoro mamy oznaczenie w kolorach, a nie można jej edytować?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2870
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: FaFaL »

Fiszka oznacza to samo co kolory i dlatego nie można jej edytować. Jedyne wytłumaczenie jest takie, że zaznaczył Pan stanowiska na czerwono i dlatego ten komunikat. Czyli wszystko jest zgodnie z zasadą. No chyba że nie zaznaczył Pan żadnego czerwonego, a mimo to pojawił się komunikat. Jeśli tak to najlepiej załączyć opis z zrzutami ekranowymi (np. widok okna otwarcia stanowiska w tachimetrii, wtedy będzie wiadomo jakie stanowiska już Pan ma w komputerze oraz widok okna importu tachimetrii już z znaznaczonymi shiftem lub ctrl stanowiskami). To już coś więcej powie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2870
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: FaFaL »

Jeśli jakieś stanowisko jest na czerwono, a wie Pan, że wcale się nie powiela to wystarczy zmienić mu nazwę pliku (w oknie importu tachimetrii). Wtedy będzie ok. Kolor czerwony oznacza, że właśnie na dysku już jest plik o nazwie takiej jaka figuruje w oknie importu.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zbysiu
_____
_____
Posty: 309
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu »

Zaznaczam dwa stanowiska, które chcę zaimportować z nowych.
Zaznaczam dwa stanowiska, które chcę zaimportować z nowych.
tach2.png (31.4 KiB) Przejrzano 3515 razy
Dostaję taki komunikat po wybraniu Importuj zaznaczone.
Dostaję taki komunikat po wybraniu Importuj zaznaczone.
tach3.png (48.25 KiB) Przejrzano 3515 razy
Zbysiu
_____
_____
Posty: 309
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Import z tachimetrii

Post autor: Zbysiu »

Komunikat z informacją o stanowiskach nie zaznaczonych przy imporcie tylko  zaznaczonych.
Komunikat z informacją o stanowiskach nie zaznaczonych przy imporcie tylko zaznaczonych.
tach4.png (46.41 KiB) Przejrzano 3515 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2870
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import z tachimetrii

Post autor: FaFaL »

Może tylko komunikat jest nie potrzebnie wyzwalany, a kopiują się tylko właściwe stanowiska. Można zrobić gdzieś kopię plików tch, zrobić import wybranych i sprawdzić czy daty pozostałych plików uległy zmianie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2644
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Import z tachimetrii

Post autor: grzes »

Zgadza sie - jest błąd. Kontrola wyzwala sie zawsze do wszystkich stanowisk niezaleznie od wyboru zaznaczone/wszystkie.
Tu jest poprawiona wersja
pozdrawiam
grzes
ODPOWIEDZ