Strona 1 z 1

Zasuwa, zawór...

: środa, 16 kwietnia 2014, 13:03
autor: marioo
Czy ktoś potrafi odpowiedzieć jaka jest różnica między zasuwą i zaworem. W najnowszej K1 mamy dwa różne symbole i kiedy który stosować?

Re: Zasuwa, zawór...

: środa, 16 kwietnia 2014, 13:40
autor: lfLF
"zawór" - to coś służącego do zamykania - zamknięcie przez dociśnięcie np grzybka
"zasuwa" to coś służy również do zamykania, lecz przez wykorzystanie ruchu posuwisto-zwrotnego przegrody zamykającej.( czyli: dekiel poruszający się w poprzek przewodu i go otwiera lub zamyka

Tak więc każda zasuwa jest zaworem, ale nie każdy zawór jest zasuwą.

Re: Zasuwa, zawór...

: czwartek, 5 czerwca 2014, 15:55
autor: Darekex
A ja myślę że ustawotwórcy chodzi tu a to że zasuwa to coś co można zastawić, zakręcić za pomocą dodatkowego klucza (np. zasuwa wodna w ulicy) a zawór to taka zasuwa z kluczem np na rurach napowietrznych, naziemnych

Re: Zasuwa, zawór...

: czwartek, 5 czerwca 2014, 15:55
autor: Darekex
A ja myślę że ustawotwórcy chodzi tu a to że zasuwa to coś co można zastawić, zakręcić za pomocą dodatkowego klucza (np. zasuwa wodna w ulicy) a zawór to taka zasuwa z kluczem np na rurach napowietrznych, naziemnych

Re: Zasuwa, zawór...

: środa, 14 listopada 2018, 14:33
autor: zwierz84
Witam.
Mam problem z zasuwą...mianowicie wybierając z K-1zawsze jest to kwadrat. A nie wypełnione kółko :/
Można coś z tym zrobić?
Pozdrawiam

Re: Zasuwa, zawór...

: środa, 14 listopada 2018, 17:26
autor: Jakub Kwinta
Proszę ustawić w opcjach edytora mapy obiektowej (ikonka z trzema kropkami prawy dolny róg) definicję obiektów, mapa zasadnicza 2015 ( rozwijalna lista w prawym górnym rogu).

Re: Zasuwa, zawór...

: czwartek, 22 listopada 2018, 22:42
autor: zwierz84
Niestety nie działa.
Mało tego latarnię wstawia mi pionowo..po czym po wypełnieniu tabeli danymi wyświetla się komunikat o zmianie wyświetlania symbolu. A następnie po zatwierdzeniu widać już tylko wąsy, a nie ma śladu po słupie :/
tabelę mam ustawioną w szablonie Mapa zasadnicza 2015

Re: Zasuwa, zawór...

: piątek, 23 listopada 2018, 09:32
autor: Jurek B.
zwierz84 pisze:
czwartek, 22 listopada 2018, 22:42
Niestety nie działa.
Mało tego latarnię wstawia mi pionowo..po czym po wypełnieniu tabeli danymi wyświetla się komunikat o zmianie wyświetlania symbolu. A następnie po zatwierdzeniu widać już tylko wąsy, a nie ma śladu po słupie :/
tabelę mam ustawioną w szablonie Mapa zasadnicza 2015
Chyba lepiej zgłosić się telefonicznie do naszego serwisu - podpowiemy online.