Szkicownik elektroniczny Tevion MD85276

Dyskusje na dowolne tematy "około-geodezyjne". Zapraszamy !
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 624
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Szkicownik elektroniczny Tevion MD85276

Post autor: logis » piątek, 2 stycznia 2009, 13:41

Jakis czas temu na forum w www.geodezja.pl pojawił się wątek o szkicownikach elektrycznych. Niejaki Endrju zauważył, że na Allegro można coś takiego dostać. Kupiliśmy to ustrojstwo do testów i mogę się teraz podzielić ze wszystkimi kilkoma uwagami, wnioski wyciągajcie sami:

Szkicownik elektroniczny Tevion MD85276.
1. Szkicownik jest produkcji niemieckiej firmy Medion i wygląda dość solidnie, nie jest to chińszczyzna, chociaż oczywiście nie wiemy co ma w środku.
2. Miłym zaskoczeniem jest to, że może pracować w dwu trybach: albo jako wspomniany szkicownik z założonym papierem i zapisywaniem rysunku do pamięci albo jako normalny tablet podłączony on-line przez kabel USB do komputera ! To zdecydowanie podnosi jego funkcjonalność.
3. Jako szkicownik rejestruje to co narysujemy dołączonym do niego piórem z wkładem długopisowym, rejestruje więc wszystko przyrostowo - nie mamy możliwości zmiany parametrów piórka (grubość, kształt, kolor) a przede wszystkim nie możemy niczego cofnąć lub wymazać. Pozostaje nam obróbka w postprocessingu... Plusem jest to że mieści w wewnętrznej pamięci do 100 kartek A4, można mu też włożyć kartę pamięci typu SD/MMC.
4. Pewnym minusem mogą być wymienne wkłady z tuszem do pióra, wyglądają na nieco nietypowe ale prawdopodobnie do dostania (krótki metalowy sztyft o długości 68mm) do zestawu dołączono trzy sztuki, kiedyś się jednak skończą i co wtedy ? W przypadku używania szkicownika jako tabletu podłączonego on-line, wkład długopisowy zastępuje się koncówką plastikową (także mamy jedną w zapasie) i wtedy problem zużycia odpada.
5. Całosć zasilana jest czterema małymi paluszkami - trzy w notatniku, jeden w piórze.
6. Wodoodpornosc i wytrzymałośc w terenie ? Cieżko powiedzieć, się okaże...
7. Narysowałem próbny szkic, rysunek można wyeksportować do kilku formatów, np. bmp, jpg, czy pdf. Prawdopodbnie trzeba by jeszcze pogrzebać w ustawieniach (o ile jest to w ogóle możliwe) ponieważ rysunek lekko nie trzema skali, nie jest ona jednakowa w obu kierunkach i stad np. okręgi narysowane od szablonu są trochę zbliżone do owalu. Prawdopodbnie w trybie tabletu w programach graficznych można wprowadzać jakieś współczynniki do skalowania wskazań piórem w obu kierunkach X i Y ale w przypadku trybu szkicownika to chyba raczej nie... Linie narysowane od linijki wyglądają jak odręczne, można właściwie powiedzieć, że w przypadku szkicu polowego to jest plus ;-)
8. Urządzenie kosztowało 199 pln, znów cięzko powiedzieć czy to dużo czy mało, się okaże.
9. Przy pierwszym kontakcie urządzenie sprawia wrażenie dość solidnego, nie jest to jakis bajer i taniocha do prawie natychmiastowego wyrzucenia ale reszta pewnie wyjdzie przy użytkowaniu, więc na początek to tyle uwag.

Pozdrawiam
Jacek

janek60
__
__
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 18 września 2006, 08:41
Kontakt:

Szkicownik

Post autor: janek60 » piątek, 2 stycznia 2009, 14:08

Ten szkicownik to zbyteczny wydatek. C-GEO umożliwia nam kodwanie i łączenie linii w terenie. Wystarczy troche wysilić pamięć, to przynajmniej nic nie waży. Raz opanowany system zostaje na lata a taki szkicownik może wpaść do wody, popsuć się.......Może mi się uda kogoś przekonać do tej metody zainteresowanych proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
oakpil
____
____
Posty: 124
Rejestracja: wtorek, 9 października 2007, 18:01
Lokalizacja: wlkp

Post autor: oakpil » piątek, 2 stycznia 2009, 16:11

Pytanie do logis'a czy do tego szkicownika można wczytać skany map i na nich pracować? I czy kolor jakim rysujemy jest jeden czy można zmienić na czerwony? - o ile przyjemniejsze byłoby robienie map wywiadu :)

marktuch
__
__
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 29 lipca 2006, 11:38

elektroniczny szkicownik

Post autor: marktuch » piątek, 2 stycznia 2009, 19:55

Taki szkicownik był w ofercie na Allegro do 28.12.Nie są to wielkie pieniądze więc może warto.!!przy cenie zwykłej ramki bukowej ponad 100 zl-można by spróbować.A czy można wgrać skan czy co tam jeszcze ludzie nie wymyślą to narazie fantastyka lub szpan.Znam takiego geodete co w teren do samochodu pakuje quada i gdy rozstawia tyczki to pieszo nie ruszy się -nowoczesny gość.!!Wszystkiego Dobrego dla braci geodezyjnej w Nowym Roku.

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 624
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: logis » poniedziałek, 5 stycznia 2009, 09:50

Witam,
oakpil - wczytać niczego się nie da ani zmieniać kolorów, tak jak pisałem to działa tylko w jedną stronę, żeby móc zmieniać atrybuty, wskazywać obiekty na ekranie itp., to trzeba sobie kupić taki notebook i tablet w jednym (coś podobnego jest na rynku) wraz z ekranem dotykowym (takim jak np. w palmtopach).
janek60 - co do kodowania w zupełności się zgadzam ale jakoś wśród geodetów krajowych ciągle nie widzę wystarczającej ilości entuzjazmu ;-) jeśli chodzi o C-geo można to robić używając instrumentów Leica i formatu GSI.
Pozdrawiam
Jacek

ODPOWIEDZ