różnice we współrzędnych

Dyskusje od wersji C-GEO 1.0 do 7.0
marioo
VIP
VIP
Posty: 991
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

różnice we współrzędnych

Post autor: marioo » środa, 4 lipca 2007, 14:04

Mam takie pytanie, czy jest tak u wszystkich że jeżeli jeszcze raz przelicza się tachimetrię, to współrzedne niektórych pikiet różnia sie o 1, 2 cm? Mam taki problem przy ponownym przeliczaniu zadań tachimetrii i nie chodzi mi tu o dwukrotne kliknięcie "przelicz", tylko przeliczenie zadania np. na drugi dzień.
Pozdrawiam

mypal
___
___
Posty: 94
Rejestracja: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:09

Post autor: mypal » środa, 4 lipca 2007, 14:31

Potwierdzam. U mnie też tak jest. Gdy współrzędne stanowiska są liczone z punktów nawiązania (po naciśnięciu oblicz) program liczy współrzędne pikiet pierwszy raz. Gdy drugi raz naciskam "oblicz" (współrzędne stanowiska znane) to zmieniają się współrzędne wszystkich pikiet o 1 lub 2 cm. Po trzecim naciśnięciu "oblicz" czasami zdarza się, że niektórym pikietą ponownie zmieniają się współrzędne. Następne obliczanie nic nie zmienia :). Zawsze klikam potrójnie. Już się przyzwyczaiłem. Mimo to, chyba o dwa razy za dużo.
Pozdrawiam
mypal

ciesiel
___
___
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 20:24

Post autor: ciesiel » środa, 4 lipca 2007, 16:33

Też to zauważyłem a co najgorsze ODGIK też i trochę głupio się tłumaczyć z tego 1 cm różnicy pomiędzy współrzędnymi w pliku a wydrukiem

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » środa, 4 lipca 2007, 18:37

Jeśli mają Państwo takie różnice, proszę koniecznie przesłać nam przykłady tachimetrii wraz ze współrzędnymi nawiązań w celu przeprowadzeniu odpowiednich analiz u nas.
Nie udało mi się uzyskać różnic mimo wykonywania powtórnych obliczeń tachimetrii, również z uwzględnieniem obliczania współrzędnych z wcięć. Być może jest jakiś błąd w tachimetrii, który występuje w specyficznym przypadku, a ja go nie znam.
Prosiłbym także innych użytkowników o potwierdzenie, że mają takie różnice (najlepiej żeby wtedy także przesłali dane do przeprowadzenia powtórnych obliczeń) - lub że nigdy nie mieli - jedne i drugie informacje mogą się przydać.
Wiem że przypadki różnic występowały wtedy gdy ktoś rejestrował punkt nawiązania w jednym stanowisku jako nawiążanie a potem jako zwykłą pikietę - wtedy program faktycznie potraktuje taki punkt raz jako nawiązanie a raz jako pikietę i ponownie policzy jego współrzędne - co da oczywiście najczęsciej niewielką różnicę współrzędnych. Po powtórnym obliczeniu, jako współrzędne nawiązania zostaną przyjęte te zmienione, co spowoduje także zmianę współrzędnych innych pikiet.
Pozdrawiam Jurek B.

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Post autor: maxim » czwartek, 5 lipca 2007, 02:15

:cry: Potwierdzam ,ze takie odchyłki się zdarzają także u mnie , w granicach 1 cm. Może ma to związek z "zaokrągleniami"
Pozdrawiam
maxim

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » czwartek, 5 lipca 2007, 08:38

Proszę w takim razie przesłać nam dane do przetestowania na softline@geo.pl
Pozdrawiam Jurek B.

1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

Post autor: 1447 » czwartek, 5 lipca 2007, 10:37

U mnie występuje ta przypadłość.Wzbudza to duże zainteresowanie u moich kooperantów pracujących w innych programach, ponieważ otrzymują kolejne pliki z różnymi współrzędnymi.Czasem to komentują, ale nie jestem plotkarzem i nie będę "cytował".

maxim
____
____
Posty: 103
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Post autor: maxim » czwartek, 5 lipca 2007, 18:26

Jurek B. pisze:Proszę w takim razie przesłać nam dane do przetestowania na softline@geo.pl
Ten przypadek jest trudny do przesłania , gdyż występuje po drugim obliczeniu w danym projekcie np. następnego dnia. Kolejne obliczenia są bez zastrzeżeń tzn. pokrywają się z drugim obliczeniem.
W opcjach programu , w zakładce "obliczenia" , w "opcjach" mam zaznaczone
ptaszkiem 1,2 i 4.
Przy drugim obliczeniu tachimetrii program informuje , które punkty mają różne współrzędne i nie jest dużo takich punktów.
Spróbuję zapisać to w raportach i prześlę na maila.

Pozdrawiam
maxim

geoida
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 2 czerwca 2005, 08:35

Post autor: geoida » czwartek, 5 lipca 2007, 22:41

niestety potwierdzam to co koledzy napisali, o nadawaniu nowych współrzędnych w kolejnych obliczeniach tachimetrycznych tego samego... nie ma tu znaczenia ilość nawiązań, wydaje mi się, że program wyświetla 2 cyfry po przecinku, a w domyśle liczy ich więcej i przy kolejnych naliczeniach sa coraz większe przyrosty, a wynikiem tego jest pytanie, czy zamienić współrzędne istniejącego punktu (minimum 1-2 cm)...

pozdrawiam i chyba wszyscy czekamy na jakiś pomysł o co chodzi...

geoida

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » piątek, 6 lipca 2007, 11:24

Witam
Dzięki temu że dostaliśmy od jednego z użytkowników przykład projektu w którym występowały opisywane różnice w obliczeniach tachimetrii, udało się nam wykryć ich przyczynę.
Problem występował w przypadku włączonej opcji "zaokrąglaj współrzędne" i obliczania współrzędnych stanowiska z wcięcia. W tym przypadku program obliczał współrzędne stanowiska i do obliczeń pikiet brał pełne współrzędne (a powinien brać zaokrąglone do tylu miejsc ile jest w opcjach). Przy kolejnym obliczeniu pobierał już współrzędne stanowiska z bazy i prawidłowo je zaokrąglał - dlatego występowały róznice w obliczeniach pierwszym i drugim.
Do pobrania jest aktualizacja C-GEO, która już po obliczeniu współrzędnych z wcięcia bierze do obliczeń współrzędne stanowiska zaokrąglone.
Dziękuję za pomoc w wykryciu błędu.
Pozdrawiam Jurek B.

mypal
___
___
Posty: 94
Rejestracja: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:09

Post autor: mypal » piątek, 6 lipca 2007, 12:23

Chwała i podziękowania należą się twórcom za szybką reakcje. Ale żeby nie było tak słodko to chce zauważyć, że maxim także zgłaszał ten problem, a w swoim poście zaznaczył że zaokrąglanie współrzędnych ma wyłączone.
Pozdrawiam
mypal

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » piątek, 6 lipca 2007, 14:00

Sprawdzałem też ten wariant przed aktualizacją - czyli obliczenia przy wyłączonym zaokrąglaniu - u mnie nie było róznic - ale myślę że Państwo to sprawdzicie również u siebie
Pozdrawiam Jurek B.

1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

zmiany współrzędnych

Post autor: 1447 » sobota, 7 lipca 2007, 22:14

Byłoby pięknie gdyby to "lekarstwo" pomagało wszystkim. Pracuję na v6 i dosłownie dziś program pytał mnie o zapisanie nowych współrzędnych przy obliczeniu przecięć.W zadaniu było obliczane 4 przecięcia, ale zmieniła się tylko jedna współrzędna.W tachimetrii zasadniczo nie korzystam z opcji obliczania współrzędnych stanowiska, a problem się pojawia i nie znika.Nie pamiętam kiedy ostatnio miałem włączoną opcję"zaokrąglaj współrzędne".

snake
_
_
Posty: 8
Rejestracja: środa, 9 maja 2007, 13:17

Post autor: snake » wtorek, 13 listopada 2007, 12:03

A ja mam dalej ten problem i występuje również na stanowiskach osnowy wklepanych do bazy, problem występuje sporadycznie ale jednak jest to wnerwiające szczególnie przy robotach typu podział, nie można co obliczenie mieć innych współrzędnych punktów granicznych :evil: Mam włączone zaokrąglanie współrzędnych, bo wymaga tego ośrodek aby pole powierzchni było liczone z takich współrzędnych jakie się przekazuje do ośrodka - czyli zaokrąglonych

mypal
___
___
Posty: 94
Rejestracja: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:09

Post autor: mypal » wtorek, 13 listopada 2007, 13:57

Potwierdzam, u mnie tez to występuje (ver. 8.0). W Cgeo7 zdaje się że ten problem został rozwiązany. Jeżeli jest taka potrzeba mogę wysłać przykładowy plik tachimetrii.
Pozdrawiam
mypal

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » wtorek, 13 listopada 2007, 14:00

Koniecznie proszę wysłać - teoretycznie to co jest w v7 to i w v8 powinno działać
Pozdrawiam Jurek B.

mypal
___
___
Posty: 94
Rejestracja: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:09

Post autor: mypal » wtorek, 13 listopada 2007, 17:27

wysłane
Pozdrawiam
mypal

Tomek83
____
____
Posty: 112
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Post autor: Tomek83 » wtorek, 13 listopada 2007, 18:00

Ja również chciałbym powiedzieć że taki błąd występuje. Moja wersja C-Geo 7. Rzadko kiedy wracam do pomiarów wcześniejszych ale gdy to robię występuje ten problem który został wyżej opisany.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » wtorek, 13 listopada 2007, 20:40

nie dostałem tego projektu ale programista poszukał i podobno znalazł przyczynę i jutro powinna się pojawić aktualizacja która powinna tu pomóc
Pozdrawiam Jurek B.

mypal
___
___
Posty: 94
Rejestracja: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:09

Post autor: mypal » wtorek, 13 listopada 2007, 21:20

zostało wysłane na adres serwis@geo.pl.
Pozdrawiam
mypal

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » środa, 14 listopada 2007, 13:17

Myślę że jest już ok - na przesłanym projekcie nowa wersja pracuje prawidłowo
Pozdrawiam Jurek B.

snake
_
_
Posty: 8
Rejestracja: środa, 9 maja 2007, 13:17

Post autor: snake » środa, 14 listopada 2007, 18:52

Będzie aktualizacja do v7

pabik1
_____
_____
Posty: 308
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Post autor: pabik1 » środa, 14 listopada 2007, 19:44

Mam nadzieję że i do v7 będzie aktualizacja.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » środa, 14 listopada 2007, 22:31

jutro sie powinna ukazać
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6075
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » piątek, 16 listopada 2007, 23:02

Poprawka do wersji 7.0 jest już dostępna - jej opis tu:
http://www.softline.xgeo.pl/phpBB/viewt ... =5629#5629
Pozdrawiam Jurek B.

Zablokowany