Palmtop

Dyskusje na temat programu C-Geo i GeoZasiewy na Palmtopa oraz wersji na system Android
geodeta
__
__
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 16 lutego 2006, 11:54

Palmtop

Post autor: geodeta » czwartek, 16 lutego 2006, 12:38

Witam.
Czy istnieje ju¿ C-GEO w wersji specjalnej na Palmtopy, koszt?
Czy mo¿na zainstalowaæ starsz± ver c-geo na palmie, np. ver 3,5 pod DOS lub, ver 6,0??
W zwi±zku z powy¿szymi pytaniami jakie minimalne wymagania musia³by spe³niaæ taki Palmtop?
W zasadzie to mogloby byc niez³e rozwiazanie w terenie zamiast wielkiego laptopa.....

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re:Palmtop

Post autor: Wojtek » czwartek, 16 lutego 2006, 15:53

witam.
gdzies widzialem program geodezyjny dla palmów, ale kosztowal zbyt duzo zeby to bylo oplacalne (przynajmniej jak dla mnie). poki co zainstalowalem sobie program obliczeniowy w komorce i jestem z niego bardzo zadowolony. co prawda nie jest to kombajn do obliczen,ale zawsze mam go pod reka i kilka razy juz mi pomogl w terenie.
pozdrawiam.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

geodeta
__
__
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 16 lutego 2006, 11:54

Re:Palmtop

Post autor: geodeta » czwartek, 16 lutego 2006, 16:06

w komorce tez mam ten bajer :-) ale to s± tylko podstawowe obliczenia no i wprowadzanie danych k³opotliwe...

energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re:Palmtop

Post autor: energeo » czwartek, 16 lutego 2006, 16:24

W nowym (`luty) magazynie `Geodeta` jest ma³e zestawienie programów.
( z ujêtym SOFTLINE oczywi¶cie )

A do obliczeñ w terenie pomocniczo u¿ywam kalkulatora HP 42.
( po³±czenie z tachimetrem przez `palce` ;) )<br><br>Edytowany przez: energeo, w: 16.02.2006 15:29
pozdrawiam
wini

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re:Palmtop

Post autor: Wojtek P. » piątek, 17 lutego 2006, 10:57

Program na Palmtopa jest ju¿ w piekarniku ;)
W przysz³ym tygodniu bêdzie stosowna informacja na stronie
A na pocz±tek ma³y zrzucik :) Obrazek
-To serve and protect-

geodeta
__
__
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 16 lutego 2006, 11:54

Re:Palmtop

Post autor: geodeta » piątek, 17 lutego 2006, 11:26

no to suuuuuper!!!!
a jakie wymagania minimalne bêdzie musia³ spe³niæ palm???
...no i mam nadzieje ¿e nie wywalicie ceny zaporowej..... mo¿e jakie¶ promocje dla tych którzy u¿ywaj± ju¿ c-geo :-)
.....to by by³o dobre rozwi±zanie....ma³e, wygodne, lepsze od laptopa...lepsze od obliczeñ na psionie czy w stacji....

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2308
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re:Palmtop

Post autor: grzes » piątek, 17 lutego 2006, 11:42

geodeta napisa³:
no to suuuuuper!!!!
a jakie wymagania minimalne bêdzie musia³ spe³niæ palm???
To ja tu podpowiem ze dziala sprawnie na palmofonie http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10853, ktory charakteryzuje sie raczej slabymi parametrami wydajnosciowymi.
pozdrawiam
grzes

geodeta
__
__
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 16 lutego 2006, 11:54

Re:Palmtop

Post autor: geodeta » piątek, 17 lutego 2006, 12:24

z tego linku wnioskuje, ¿e prêdko¶æ jakie¶ 200 MHz i pamiêæ 64 Mb....
ale to tylko moje wnioski...
1. czy mo¿na okre¶liæ minimalne wymagania potrzebne do zainstalowania nowego programu geo na palm?
2. czy mo¿na zainstalowaæ starsze ver. c-geo równie¿ te pod dos?
3. jaki jest wymagany system operacyjny pod takie programy jak w/w?

.....po prostu najchetniej kupi³bym jaki¶ u¿ywany palm....

geodeta
__
__
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 16 lutego 2006, 11:54

Re:Palmtop

Post autor: geodeta » piątek, 17 lutego 2006, 13:45

:-)

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2308
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re:Palmtop

Post autor: grzes » piątek, 17 lutego 2006, 14:32

geodeta napisa³:
z tego linku wnioskuje, ¿e prêdko¶æ jakie¶ 200 MHz i pamiêæ 64 Mb....
ale to tylko moje wnioski...
1. czy mo¿na okre¶liæ minimalne wymagania potrzebne do zainstalowania nowego programu geo na palm?
powyzej to byl tylko glos betatestera - sadze ze slabsze procesory tez sobie poradza (pamiec min. 32 Mb)
2. czy mo¿na zainstalowaæ starsze ver. c-geo równie¿ te pod dos?
tego to nie wiem - jest wersja pocket dos ale czy pociagnie (i z jaka wydajnoscia) stare c-geo to trudno mi powiedziec.
3. jaki jest wymagany system operacyjny pod takie programy jak w/w?
Obs³ugiwane s± wszystkie urz±dzenia PDA typu PocketPC z systemem Microsoft Mobile
pozdrawiam
grzes

fancegeo
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re:Palmtop

Post autor: fancegeo » piątek, 17 lutego 2006, 18:07

Czy rowniez najnowszy WM5? Jakis czas temu bylo na forum o tym, ze potrzebne sa pewne przerobki.
Czy bedzie wspolpracowac z GPS?
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2308
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re:Palmtop

Post autor: grzes » piątek, 17 lutego 2006, 18:15

fancegeo napisa³:
Czy rowniez najnowszy WM5? Jakis czas temu bylo na forum o tym, ze potrzebne sa pewne przerobki.
Czy bedzie wspolpracowac z GPS?
Na WM5 na 100% bedzie dzialac. GPS bedzie obslugiwany.
pozdrawiam
grzes

fancegeo
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re:Palmtop

Post autor: fancegeo » piątek, 17 lutego 2006, 18:22

Czy to bedzie automat przeliczajacy na uklady geodezyjne 65/2000/92? czy WGS?
A tak wogole to czy macie gdzies opis /instrukcje/ lub cos podobnego dostepne w sieci?
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2308
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re:Palmtop

Post autor: grzes » piątek, 17 lutego 2006, 18:50

fancegeo napisa³:
Czy to bedzie automat przeliczajacy na uklady geodezyjne 65/2000/92? czy WGS?
A tak wogole to czy macie gdzies opis /instrukcje/ lub cos podobnego dostepne w sieci?
Mam na razie za mala wiedze (dzialam wylacznie jako betatester) ale z tego co wiem to przeliczanie miedzy ukladami bedzie dolaczone i bedzie mozna sledzic pozycje np w ukladzie 65.
O instrukcji i bardziej szczegolowych danych jeszcze za wczesnie mowic - na pewno jak skonczy sie pierwszy etap prac (v. 1.0) oraz testy, to bedzie informacja na www z pelnym opisem mozliwosci.
pozdrawiam
grzes

fancegeo
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re:Palmtop

Post autor: fancegeo » niedziela, 19 lutego 2006, 18:37

Grzes z testu w Geodecie w wierszu format wymiany danych z c-geo i do c-geo wnioskuje, ze bedzie import z c-geo \"duzego\" do c-geo na pockecie calej mapy i sledzenie pozycji gps na mapie?
Czy bedzie import rastra i pozycja gps na tle rastra?
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6140
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re:Palmtop

Post autor: Jurek B. » niedziela, 19 lutego 2006, 21:26

Bêdzie tak¿e import rastra i pewnie tak¿e sledzenie pozycji z GPS na mapie z rastrem ale te opcje to nie tak od razu.
Na pewno za dwa-trzy dni poka¿e siê instrukcja do obecnej wersji Beta i mo¿liwo¶æ jej pobrania - prawdopodobnie jeszcze za darmo. Bêdziemy tak¿e oferowaæ palmtopy (raczej tylko nowe).
Pozdrawiam Jurek B.

fancegeo
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re:Palmtop

Post autor: fancegeo » czwartek, 23 lutego 2006, 11:23

Na pewno za dwa-trzy dni poka¿e siê instrukcja do obecnej wersji Beta i mo¿liwo¶æ jej pobrania -
prawdopodobnie jeszcze za darmo. Bêdziemy tak¿e oferowaæ palmtopy (raczej tylko nowe).
Gdzie mozna pobrac bo na stronie nie moge znalezc?
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re:Palmtop

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 23 lutego 2006, 13:21

Na koñcu artyku³u s± linki. Bêdzie tak¿e w dziale Do pobrania
-To serve and protect-

bogoos
_
_
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 27 lutego 2006, 19:24

Re:Palmtop

Post autor: bogoos » poniedziałek, 27 lutego 2006, 19:32

witem

chcia³em przetestowaæ t± wersje beta, zainstalowa³em j± i w momenci jak daje plik -> projekty dostaje komunikat:
\"W cGeo.exe wyst±pi³ nieoczekiwany b³±d.
wybierz opcjê Zakoñcz, a nastêpnie uruchom ten program jeszcze raz lub wybierz opcjê Szczegó³y, aby uzyskaæ wiêcej informacji.\"

jak dam Szczegó³y to pisze

\"b³±d
IOException

Application::Run+0xf
mainForm::Main+0xa\"

i tak w kó³ko. instalowa³em go na karcie, w ramie i w romie i zawsze to samo. mo¿e to przez to ¿e mam zainstalowane spolszcze nie SunySoft Interwrite Pro 6,1?? Prosze o pomoc

z góry dziêki

Stahoo
__
__
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 27 września 2005, 21:00

Re:Palmtop

Post autor: Stahoo » poniedziałek, 6 marca 2006, 22:33

A jak wyglada / bedzie wygladala kwestia transmisji z / do instrumentow?

fancegeo
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re:Palmtop

Post autor: fancegeo » wtorek, 7 marca 2006, 11:47

Generalnie z tego co widze to ta wersja to tylko kalkulator geodezyjny dla Pocket i to w bardzo skapych opcjach obliczen.Mgeo z poczatku lat 90/pracowalem/ bylo bardziej rozbudowane.
Juz wczesniej pisalem, ze przy postepie technologii GSM, GPS, PDA, transmisji itp. program musi zapewniac wykorzystanie tych zdobyczy.
Rastry , import/eksport map, wspolpraca z GPS, transmisja z instrumentow itp. to jest to czego najbardziej brakuje.
Jak to widza autorzy. Czy nowe wersje beda ukazywaly sie szybko/data/? Czy beda uwzglednialy sugestie. Artykul z Geodety dawal pewna nadzieje na program wspolpracujacy z C-geo ale z tego co widac to program konkurencyjny oferuje znacznie wiecej. Mysle, ze ambicja autorow powinno byc przynajmiej dorownanie fukcjonalnoscia produktowi innemu za cene konkurencyjna.
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6140
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re:Palmtop

Post autor: Jurek B. » wtorek, 7 marca 2006, 13:27

Witam
Trudno oczekiwaæ od programu, który zacz±³ powstawaæ od zera sze¶æ miesiêcy temu, aby mia³ od razu wszystko to co jest naszym ¿yczeniem.
Specjalnie dla tego projektu wyznaczyli¶my nowch dwóch ludzi (programista i prowadz±cy) plus naszych programistów z C-GEO do wspó³pracy. Wszytko co Pan napisa³ jest w opracowaniu i wiele wiêcej. Aktualizacje obecnie co oko³o 14 dni.
Pozdrawiam Jurek B.

fancegeo
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re:Palmtop

Post autor: fancegeo » wtorek, 7 marca 2006, 23:59

Dziekuje bardzo za informacje. Jesli bedzie wiecej to tylko wypada sie cieszyc. :laugh:
pozdrawiam
fancegeo

fancegeo
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re:Palmtop

Post autor: fancegeo » środa, 22 marca 2006, 10:16

W ostatnim Geodecie Softline pokazal program \"Zasiewy\" dla PPC.
Czy jest gdzies dostepna wersja demo?
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re:Palmtop

Post autor: Wojtek P. » środa, 22 marca 2006, 15:59

Witam
Tu jest do pobrania wersja czasowa GeoZasiewy:
http://www.soft.xgeo.pl/index.php?optio ... &Itemid=48<br><br>Edytowany przez: spider, w: 22.03.2006 15:06
-To serve and protect-

ODPOWIEDZ