Konwersja rastra do formatu .ras

Dyskusje na temat programu C-Geo i GeoZasiewy na Palmtopa oraz wersji na system Android
geoplus
____
____
Posty: 163
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:17

Konwersja rastra do formatu .ras

Post autor: geoplus » wtorek, 19 grudnia 2006, 21:26

Czy już komuś z uczonych Kolegów udało się skonwertować jakikolwiek raster do formatu .ras za pomocą darmowego narzędzia RastConv 1.0 ?
Mnie, mimo wielokrotnych prób, to się nie udało. Zaznaczam, że konwertowane rastry były w formacie 1 - bitowym. Uparcie pojawiał się komunikat: \"Błąd w trakcie konwersji. Parameter is not valid\". Pokornie proszę o jakąkolwiek wskazówkę.

Pozdrawiam wszystkich

AD<br><br>Edytowany przez: geoplus, w: 2006/12/19 20:27

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Odp:Konwersja rastra do formatu .ras

Post autor: Wojtek P. » środa, 20 grudnia 2006, 10:33

Witam
Konwerter działa tylko na plikach 24 bitowych. Należy otworzyc plik w \"Paincie\" i wybrać Plik->zapisz jako->zapisz jako typ->mapa bitowa 24 bitowa.
Tak przygotowany plik rastconv już przekonwertuje
Pozdrawiam
-To serve and protect-

geoplus
____
____
Posty: 163
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:17

Odp:Konwersja rastra do formatu .ras

Post autor: geoplus » środa, 20 grudnia 2006, 15:08

Nieprawda Panie Spider. Komunikaty są dokładnie takie same. Poza tym powstają ogromne pliki: z 800 kB tifa powstaje 260 MB bitmapy. Chyda to darmowe narzędzie nie jest warte nawet swojej ceny.

Pozdrawiam

AD

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Odp:Konwersja rastra do formatu .ras

Post autor: Wojtek P. » środa, 20 grudnia 2006, 15:45

Wobec tego prosze wysłać mi tego tifa. Ja kombinowałem na różne sposoby i z różnymi plikami. Konwertuje poprawnie
spider@geo.pl
-To serve and protect-

tymek
__
__
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 16 listopada 2006, 22:49

Odp:Konwersja rastra do formatu .ras

Post autor: tymek » sobota, 30 grudnia 2006, 11:05

Witam,ja tez mam ten sam problem,wszytsko przygotowalem tak jak spider pisze: raster 24bit itp.i tez pojawia mnie sie ten sam komunikta co uzytkownikowi geoplus....a moze cos jest nie tak z parametrami wielkosci rozmiaru piksela po osi x i y...? Jak jest mozliwosc to prosze podac jakie powinny byc...?

geoplus
____
____
Posty: 163
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:17

Odp:Konwersja rastra do formatu .ras

Post autor: geoplus » sobota, 30 grudnia 2006, 17:13

Mnie raz się to udało. Raster był z mapy w formacie A3 i w tifie miał ok. 300 kB.
Finalnie powstał plik .ras o wielkości 2 MB, którego w żaden sposób nie można wczytać do PPC.

Powodzenia

AD

A może Mr Spider umieściłby na formu przykładowy plik, który bezproblemowo wczytałby się do PPC.

Trzymam kciuki Mr Spider.

AD<br><br>Edytowany przez: geoplus, w: 2006/12/30 16:17

geobiuro
______
______
Posty: 548
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:26

Post autor: geobiuro » niedziela, 4 marca 2007, 16:58

Witam

Konwersja rastra do formatu *.ras odbywa się bez problemu.
Mam w związku z tą kowersją takie pytania:
- poszerzyć o możliwość wykonywania konwersji plikow *.rcf na *.ras a nalepiej by było aby te pliki były czytane w PPC
- czy to właściwe jest, że plik po konwersji na *.ras powiekszył swoją objętość srednio 34 razy np. (z 667KB na 23 188KB; z4 138KB na 135 658) i one się wczytują w PPC
- czy planowana jest możliwość wyświetlania kilku rastrów jednocześnie
- czy planowane jest wyposażenie w mozliwość wyboru różnych kolorów i odcieni szarości dla rastrów

Z poważaniem.
AM

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

witam

Post autor: Wojtek P. » poniedziałek, 5 marca 2007, 12:49

1. konwersja *.rcf na *.ras jest przewidywana
2. Jest to normalne. format *.ras jest formatem który jest zoptymalizowany do szybkiej pracy na PPC kosztem większego rozmiaru pliku.
3 i 4 Mamy w planie. Wszelkie zmiany jakie wprowadzamy natychmiast umieszczamy na stronie www więc proszę śledzić listę zmian
-To serve and protect-

Bartol
__
__
Posty: 42
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 10:08

Problem z otwarciem pliku *.ras na PDA

Post autor: Bartol » piątek, 8 sierpnia 2008, 09:05

Dzień dobry,

programem RastConv dokonalem konwersji pliku TIFF (kolorowego) z georeferencją do formatu pliku *.ras. Odbyło to się bez żadnych komplikacji i program poinformował o pozytywnym zakończeniu konwersji. Plik po konwersji zanadto się nie 'rozrósł': przed miał 4070444 a po 4229542.
Następnie plik wgrałem na PDA (Mio P560) i uruchomiłem C-GEO Demo. Po wybraniu importu rastra i wskazaniu pliku do otworzenia, pojawia się komunikat 'UnauthorizedAccessException'.
Przyczyną błędu jest wielkość pliku, czy to że jest to raster kolorowy czy może wynika to z ograniczeń wersji Demo?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6140
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 09:47

Proszę o przesłanie nam takiego rastra przed konwersją do RAS i po konwersji także - na softline@geo.pl - sprawdzimy.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. » środa, 13 sierpnia 2008, 09:38

Użytkownik sam rozwiązał problem. Mianowicie plik rastrowy został skopiowany za pomocą czytnika kart a nie poprzez active synca. Miałem kiedyś taki problemem z niepewnie działającym czytnikiem kart, przez co straciłem wszytskie dane na karcie (musiałem formatowac karte SD).
Więc można powiedzieć że pewniej jest kopiować dane poprzez kabel niż wyciągając karę SD. Może trwa to trochę dłużej, ale przynajmniej nie powinno byc niespodzianek.
pozdrawiam
-To serve and protect-

ODPOWIEDZ