Rejestrator polowy

Dyskusje na temat programu C-Geo i GeoZasiewy na Palmtopa oraz wersji na system Android
Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2710
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Rejestrator polowy

Post autor: FaFaL » wtorek, 11 grudnia 2007, 19:47

Witam
Mam takie pytanie: czy jest możliwe rejestrowanie danych tachimetrycznych wprost z instrumentu?? (tak jak np. MGEO). Nie kupię sobie PSIONA bo jest za drogi, a przy niektórych robotach rejestracja danych wprost na PDA byłaby bardzo przydatna. Jeśli wprowadzono by taką funkcję w cGEO to dobrze by było oferować w slepie konwerter RS-Bluetooth bo duża liczba PDA nie jest wyposażona w RS, dzięki temu konwerter podłączamy do instrumentu i wisi sobie przy statywie, a PDA mamy przy sobie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6140
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » wtorek, 11 grudnia 2007, 20:31

Jest taka mozliwość ale ponieważ jest tylko jeden uzytkownik tej technologii, który się do nas z tym zgłosił, możliwy jest odczyt danych z ELTY 50. Możliwe jest jednak podłączenie innego tachimetru - proszę podać jaki to sprzęt - opracujemy ten typ.
Opcja ta jest dostępna obecnie w module obliczeń na mapie - Transmisja z instrumentu
Pozdrawiam Jurek B.

fancegeo
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Post autor: fancegeo » wtorek, 11 grudnia 2007, 22:53

mysle, ze znaajdzie sie wiecej entuzjastow. ja mam pytanie w jaki sposob technicznie odbywa sie transmisja, bo ze jest taka funkcja to wiemy.
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2710
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Post autor: FaFaL » środa, 12 grudnia 2007, 08:13

Jurek B. pisze:Opcja ta jest dostępna obecnie w module obliczeń na mapie - Transmisja z instrumentu
Czy w cGEO (na palmtopa) jest dostępna funkcja obiczeń na mapie ??
Z tego co pamiętam to w C-GEO (na PC) jest taka funkcja. Jeśli można prosić o konkretne instrumenty to ja poproszę o Leica TPS1100 i TPS400 oraz NIKON (seria 400).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

GIPON
_
_
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 21 maja 2011, 23:57

Re: Rejestrator polowy

Post autor: GIPON » poniedziałek, 23 maja 2011, 02:02

Witam

Mam sokkię set 5 se... stary tachimetr i wysłużony, ale bardzo dobry, chciałbym dokupić c-geo na pcc
(mam pocketa i nie chciałbym kupować psiona).
Zastanawiałem się o upgradzie do właśnie takiego małego kombajna. Gdzie mogę dostać taki konwerter z RS na bluetootha, bo chodzi o podłączenie tachimetru z palmtopikiem? Czy istnieje wtedy możliwość ejestracji onfly (czyli w locie)?
Jeżeli byłaby możliwość załatwienia takiej przejściówki to chętnie bym się pisał.
Proszę o poradę gdzie coś takiego można dostać i ile może cos takiego kosztować??
Pozdrowionka

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2710
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Rejestrator polowy

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 23 maja 2011, 06:48

Pozdrawiam Rafał Kocierz

GIPON
_
_
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 21 maja 2011, 23:57

Re: Rejestrator polowy

Post autor: GIPON » środa, 25 maja 2011, 19:25

Czy powinny byc problemy z instalacja C-geo wersja demo na PPC Fujitsu Siemens LOOX 420??? nie daje rady a wyskakuje mi błąd zgodności systemu... mam wersje 4.20.0 Windowsa Pocket PC.
Cciałem sobie polepszyć a od paru dni kombinuje jak koń pod górę... może mi sie uda z Wasza pomocą.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2710
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Rejestrator polowy

Post autor: FaFaL » czwartek, 26 maja 2011, 07:16

Zacytuję:
Program cGeo dla Pocket PC
(dla systemów CE 5.0, WM 2003 i WM 2005, 6)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

PBG
__
__
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 27 listopada 2007, 22:47
Kontakt:

Re: Rejestrator polowy

Post autor: PBG » poniedziałek, 21 maja 2012, 15:39

Odgrzebię trochę tego kotleta.

jakie parametry musi posiadać palmtop, żeby cgeo-pcc działał szybko i bez problemowo ???
http://pbg.net.pl

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Rejestrator polowy

Post autor: tuvalu » poniedziałek, 21 maja 2012, 19:11

PBG pisze:jakie parametry musi posiadać palmtop, żeby cgeo-pcc działał szybko i bez problemowo ???
Jeśli cgeo-ppc w wersji DEMO działa poprawnie to jest spora szansa że pełna wersja będzie działać podobnie.

PBG
__
__
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 27 listopada 2007, 22:47
Kontakt:

Re: Rejestrator polowy

Post autor: PBG » poniedziałek, 21 maja 2012, 20:02

tuvalu pisze:
PBG pisze:jakie parametry musi posiadać palmtop, żeby cgeo-pcc działał szybko i bez problemowo ???
Jeśli cgeo-ppc w wersji DEMO działa poprawnie to jest spora szansa że pełna wersja będzie działać podobnie.
no niby tak ale jak sprawdzić x palmów jak działa na nich demo cg-ppc. może ktoś z dotychczasowych użytkowników coś poradzi.

A z innej beczki to jak wygląda tyczenie w zestawie tachim - topcon z serii gts + palm + cg-pcc - czy coś takiego w ogóle zadziała ? Jeś to wogóle działa to czy po wykonaniu pomiaru od razu wyświetlana jest odchyłka, czy coś trzeba jeszcze pstryknąć w palmie ?
http://pbg.net.pl

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Rejestrator polowy

Post autor: walklim » wtorek, 22 maja 2012, 07:46

topcon GTS - XXX ma całkiem fajny program do tyczenia i kombinowanie z kablami, rejestratorami itp nie ma sensu...
dodane: chyba że to antyk bez rejestracji ale taniej będzie kupić używaną 220-stke niż ładować się w zewnętrzne komputerki.
pozdrawiam Waldek Klimek

PBG
__
__
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 27 listopada 2007, 22:47
Kontakt:

Re: Rejestrator polowy

Post autor: PBG » wtorek, 22 maja 2012, 11:23

walklim pisze:topcon GTS - XXX ma całkiem fajny program do tyczenia i kombinowanie z kablami, rejestratorami itp nie ma sensu...
dodane: chyba że to antyk bez rejestracji ale taniej będzie kupić używaną 220-stke niż ładować się w zewnętrzne komputerki.
... ma beznadziejny. Gorszego szczerze mówiąc chyba nikt nie wymyślił.Mówię tu o wersji dos`owej Topcona. Elta R55, którą jeszcze mamy to nieosiągalny dla topcona high end. Dlaczego ? Z mojego pktu widzenia + i - topconowskiego softu:

+pokazuje różnicę względem tyczonego kierunku - dHz
+ pokazuje różnicę względem tyczonej odległości - dHD

i na tym koniec plusów, które wydają się być minimalną podstawą przy tyczeniu

- nie można zarejestrować obserwacji/współrzędnych wytyczonego punktu
- nie podaje wartości liniowej względem tyczonego kierunku np. 2,33 dalej i 0,54 w lewo
- nie podaje różnicy względem tyczonych współrzędnych (dx, dy, dh)

te rzeczy ma stara Elta R
http://pbg.net.pl

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6140
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Rejestrator polowy

Post autor: Jurek B. » czwartek, 24 maja 2012, 09:08

PBG napisał(a):
jakie parametry musi posiadać palmtop, żeby cgeo-pcc działał szybko i bez problemowo ???
Przede wszystkim palmtop musi być z WindowsMobile i mieć możliwość łączenia się z tachimetrem (przewodowo/bezprzewodowo) - żaden nowy amatorski palmtop tego nie zapewnia.
Idealne rozwiązanie - tachimetr z Bluetooth i palmtop z WindowsMobile - obecnie nowe to chyba tylko półprofesjonalne palmtopy, np. Trimble Juno, Topcon/Getac seria FC itp.
Pozdrawiam Jurek B.

marszaleks
__
__
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 2 stycznia 2011, 00:54

Re: Rejestrator polowy

Post autor: marszaleks » wtorek, 4 września 2012, 11:39

Witam,
w temacie komunikacji tachimetru z PPC,
Mam Topcona GTS226 i co do rejestracji to z kabelkami faktycznie bez sensu,
ale już transmisja współrzędnych to owszem.
wpisywanie współrzędnych na klawiaturze kodowej tachimetru jest bardzo czasochłonne, mam PDA z pełną klawiaturą więc jest o niebo szybciej.
Podobnie przepisanie zarejestrowanych pomiarów z tachimetru do PPC w razie konieczności ponownego przeliczenia kilku stanowisk celem uzyskania poprawionych współrzędnych w terenie, tak więc transmisja zapamiętanych wartości pomiędzy GTS220<=>PPC byłaby praktyczna.

O ile widzę w PocketCgeo rejestrację tachimetrii w trakcie pomiaru, to niestety wymiana współrzędnych nie jest aktywna (chyba że to wina wersji demo?).

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6140
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Rejestrator polowy

Post autor: Jurek B. » środa, 5 września 2012, 08:56

Co do przesyłania współrzędnych, nie było zainteresowanych tą opcją, dlatego też nie wprowadzaliśmy jej.
Pozdrawiam Jurek B.

marszaleks
__
__
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 2 stycznia 2011, 00:54

Re: Rejestrator polowy

Post autor: marszaleks » czwartek, 6 września 2012, 10:55

Witam,
a jak z możliwością przesłania dziennika pomiarowego z Topcona do PPC??

krasypl
_
_
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 4 listopada 2012, 00:47

Re: Rejestrator polowy

Post autor: krasypl » środa, 17 września 2014, 13:31

Witam
Czy jest możliwość wykorzystania PPC do rejestrowania danych wprost z instrumentu sokkia set6?
Chodzi o jakiegoś taniego palmtopa z WM bez RS-232, z miniUSB lub poprzez jakiś konwerter do Bluetooth`a.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6140
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Rejestrator polowy

Post autor: Jurek B. » środa, 17 września 2014, 14:57

krasypl pisze:Witam
Czy jest możliwość wykorzystania PPC do rejestrowania danych wprost z instrumentu sokkia set6?
Chodzi o jakiegoś taniego palmtopa z WM bez RS-232, z miniUSB lub poprzez jakiś konwerter do Bluetooth`a.
Witam, nie ma problemu jeśli chodzi o oprogramowanie - cGeo PPC komunikuje się z SET w tachimetrii.
Gorzej jeśli chodzi o połączenie palmtopa z tachimetrem - kilka lat temu z powodzeniem przetestowaliśmy importowane z USA i kupowane w Polsce konwertery Bluetooth. Proszę poszukać w sieci - może jest coś dostępnego obecnie.
Pozdrawiam Jurek B.

krasypl
_
_
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 4 listopada 2012, 00:47

Re: Rejestrator polowy

Post autor: krasypl » czwartek, 18 września 2014, 08:37

1. Czy na wersji demo PPC uda mi się przetestować komunikację poprzez ten konwerter RS/BT?
2. Czy mając kabel do sokki z końcówką USB i podłączeniu do palmtopa możliwa będzie rejestracja danych pomiarowych?

ODPOWIEDZ