Błąd komunikacji GPS

Dyskusje na temat programu C-Geo i GeoZasiewy na Palmtopa oraz wersji na system Android
feferos
_
_
Posty: 2
Rejestracja: środa, 26 października 2005, 10:26

Błąd komunikacji GPS

Post autor: feferos » poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 13:33

Mam problem. Chcę zakupić cgeoPPC, wgrałem narazie demo i testuję, nie chce mi zczytywac punktów GPS (daje błąd o braku transmisji), czy to wina wersji demo ( nie pracuje na GPS), czy też może jakaś konfiguracja parametrów. Prosze o pomoc. Moje urządzenie mio560. Automapa w tym samym miejscu pracy chodzi i czyta pozycję .... ???

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6140
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 14:37

Witam
Prosze sprawdzić w AutoMapie jaki jest numer portu GPS i szybkość transmisji w ustawieniach AutoMapy - takie parametry trzeba też ustalić dla C-GEO PPC.
Pozdrawiam Jurek B.

feferos
_
_
Posty: 2
Rejestracja: środa, 26 października 2005, 10:26

Post autor: feferos » wtorek, 15 kwietnia 2008, 09:18

Dzięki za podpowiedź, że też nie wpadłem na to, ustawiłem com2 i 57000 prędk. i chodzi cgeo OK. Ciekaw jestem jak to będzie w praktyce nie próbowałem jescze jak to działa , czy wogóle jst do wykorzystania w terenie , czy to raczej gadżet- zabawka, czy np. można odszukać punkt ze wsp. itp. ???

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 17 kwietnia 2008, 09:00

Najlepiej jak się wypowiedzą uzytkownicy. Teoretycznie dokładność wyznaczenia punktu w standardowych GPS-ach (np:wbudownych w pocketPC) są około 3 metrów. Ale może być też 1 metr i 10 metrów. Tujest trochę informacji dotyczących parametru PDOP
A w programie jest już możliwość odszukania punktu znając jgo wspólrzędne
-To serve and protect-

Bartol
__
__
Posty: 42
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 10:08

Problem komunikacji z GPS na MioP560

Post autor: Bartol » wtorek, 8 lipca 2008, 10:16

Mam podobny problem jak wspomniany wcześniej odnośnie komunikacji C-Geo PPC Demo z GPS Palmtopa MioP560. Również wcześniej już wpadłem na pomysł z próba ustawienia portu COM oraz prędkości danych , takich jak ustawione to jest w AutoMapie. Niestety po ręcznym skonfigurowaniu takich ustawień program informuje mnie o błędzie i zamyka się. Kilkakrotnie odinstalowywałem go i na nowo wgrywałem - bez jakiejkolwiej poprawy. W PDA jest Windows Mobile 6.0 w polskiej wersji językowej.
Z niecierpliwością oczekuję nowej wersji C-Geo PPC którą chętnie nabędę byle dobrze funkcjonowała na moim Mio.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. » wtorek, 8 lipca 2008, 11:04

A jaki błąd pokazuje?. Aby moduł GPS w cGeo działał musi być wyłączona automapa
-To serve and protect-

Bartol
__
__
Posty: 42
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 10:08

Post autor: Bartol » wtorek, 8 lipca 2008, 15:32

AutoMapa jest wyłączona, z pamięci usunięte są inne programy.Uruchamiam samo C-Geo Demo. Po wybraniu z menu Plik/Pomiary GPS pojawia się komunikat "Nie powiodło się otwarcie portu komunikacyjnego. Sprawdź ustawienia"
Następnie wchodzę w zakładke 'Ustawienia GPS', ustwiam port COM2, bitów na sekundę 57600 (tak jak ustawia to sobie AutoMapa), wciskam 'Zastosuj' i pojawia się komunikat:
"W cGeo.exe wystąpił nieoczekiwany błąd. Wybierz opcję Zakończ, a następnie ponownie uruchom ten program lub wybierz opcję Szczegóły, aby uzyskać więcej informacji".
W załączeniu zrzut ekranowy błędu po wybraniu opcji Szczegóły.
Załączniki
blad_01.jpg
blad_01.jpg (24.77 KiB) Przejrzano 6286 razy
blad_02.jpg
blad_02.jpg (20.84 KiB) Przejrzano 6286 razy

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 801
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Post autor: Wojtek P. » środa, 9 lipca 2008, 08:18

Witam
Podobny problem był TU opisywany. (pod koniec wątku) Podejrzewam że nie ustawione są pozostałe parametry. Czyli należy jeszcze ustawić parzystość "brak", bity danych "8" i bity stopu"1"
-To serve and protect-

Bartol
__
__
Posty: 42
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 10:08

Post autor: Bartol » środa, 9 lipca 2008, 11:18

Nie pokusiłem się o pokombinowanie z takim ustawieniem. Dziękuje pięknie - działa :)
Kiedy będzie nowa wersja 2.0 o której wspominał w którymś z postów Pan Jurek B. ?

ODPOWIEDZ