Problem z C-Geo PPC

Dyskusje na temat programu C-Geo i GeoZasiewy na Palmtopa oraz wersji na system Android
Sam
__
__
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 24 września 2009, 17:13

Problem z C-Geo PPC

Post autor: Sam » czwartek, 24 września 2009, 17:24

Witam ! Posiadam C-Geo PPC v2.0 działający na Asus P552w. Mój problem polega na tym, że podczas wykonywania pomiarów GPS często współrzędne "zatrzymują się". Mianowicie przechodzę kilka metrów dalej a współrzędna jest taka sama jak była czego wynikiem jest po prostu "dziura" pomiędzy punktami na mapie. Zestaw ten wykorzystywany jest do wykonywania obrysów pól różnego rodzaju i o różnych kształtach i w momencie gdy "współrzędne zatrzymują się" nie jestem w stanie wykonać poprawnego obrysu danego pola. Czytając to forum natrafiłem na porady w stylu ustawień GPS tak samo jak Automapy ale problem jest wciąż ten sam.

*Edit. Podczas pracy i gdy współrzędne nie zmieniają się to jednak wciąż na zobrazowaniu graficznym widoku satelit wyliczane są np. PDOP i HDOP.

Prosiłbym o pomoc. Jutro podjadę jeszcze w jedno miejsce i będę próbował dokonać testowych pomiarów.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6140
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Post autor: Jurek B. » piątek, 25 września 2009, 10:46

Witam
Testowaliśmy kilkakrotnie pracę na palmtopach z GPS i na odbiornikach GIS-owych (Topcon GMS czy Trimble GeoXM/XH/XT)- te odbiorniki GIS zawsze szybciej reagowały na ruch. Z palmtopami jest różnie - czasem odczyt się nie zmienia mimo przemieszczania, czasem zmienia się mimo że stoimy w miejscu.
Uważam że to kwestia samych GPS.
Wysłaliśmy też na priva programik innego producenta który odczytuje GPS i wyświetla na ekranie - można porównać jak się GPS zachowuje w tym programie.
Pozdrawiam Jurek B.

Sam
__
__
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 24 września 2009, 17:13

Post autor: Sam » piątek, 25 września 2009, 10:54

Otrzymałem wiadomość. Szczegóły znajdują się w niej. O postępach będę informował na bieżąco w tym temacie i na PW.

Sam
__
__
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 24 września 2009, 17:13

Post autor: Sam » sobota, 3 października 2009, 15:52

Problem został rozwiązany. Winny był Static Navigation. Odpowiednim programem wyłączyłem tą opcję i teraz C-Geo PPC śmiga na Palmptopie bez problemów.

ODPOWIEDZ