Import DXF a z Geo Info

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
dancom
__
__
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:56
Lokalizacja: OPLE

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: dancom » środa, 6 lipca 2016, 14:41

Jeszcze występuje problem ze skarpami - linie skarpy powinny być ciągłe...
Załączniki
skarpa.jpg
skarpa.jpg (72.1 KiB) Przejrzano 1649 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5726
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: Jurek B. » czwartek, 7 lipca 2016, 20:09

W wersji testowej już to poprawione.
Przy okazji taka ciekawostka - dodaliśmy też import rastrów do mapy C-GEO jeśli są osadzone w plikach DXF/DWG - działa to na razie dla rastrów TIF.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1031
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: MarekOtt » poniedziałek, 25 lipca 2016, 14:48

trazja pisze:Natomiast przesłanianie opisów sieci można włączyć korzystając z edytora napisów: Mapa -> Edytor napisów, następnie zaznaczamy napisy, które chcemy edytować i klikamy w ikonę w lewym górnym rogu, jak na screenie. Następnie zaznaczamy "zmień atrybuty", wybieramy "przesłanianie" i u dołu okna zakres "zaznaczone", klikamy "OK".

Dokładny opis narzędzia tutaj: http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... pis%C3%B3w

W związku z "hurtową" chęcią zmiany napisów, czy byłby to duży problem, by w oknie edycji napisów dodać kolumnę kąta napisu. W przypadku równoległości do ramki to 0 stopni itp. pozwoliło by to łatwo wychwycić napisy które są opisem linii, a które są opisem urządzenia np. zsuwy itp.

Druga sprawa to może warto by się zastanowić nad stworzeniem szablonu zmiany napisów w zależności od warstwy występowania. Np. u mnie po imporcie z DXF, z góry wiem że wszystkie napisy na warstwie "GUPKUH_O" zmieniam na wysokość 1,5, dodaje pochyłość itp, z kolei innym napisom z innej warstwy zmieniam przysłanianie itp. Możliwość stworzenia szablonu, pozwalała by zmienić atrybuty napisów, zależnie od wcześniejszego ustawienia, zawartego w szablonie.
Oczywiście z racji różnych wersji programu, każdy użytkownik musiałby sobie sam taki szablon stworzyć, pod własne potrzeby.

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » wtorek, 26 lipca 2016, 09:59

Edytor z kolumną 'kąt obrotu' jest już do pobrania w wersji testowej, natomiast na możliwość tworzenia własnych szablonów z Edytora trzeba będzie poczekać.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1031
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: MarekOtt » wtorek, 26 lipca 2016, 12:50

trazja pisze:Edytor z kolumną 'kąt obrotu' jest już do pobrania w wersji testowej, natomiast na możliwość tworzenia własnych szablonów z Edytora trzeba będzie poczekać.
Dziękuję za szybką reakcję. Co prawda wartości kątów wyświetlają się w jakieś powiększonej jednostce np. 3600, 2792 itp, ale nie zmienia to faktu że teraz łatwiej odróżnić napis do ramki i napis pod kątem.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1031
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: MarekOtt » środa, 7 grudnia 2016, 11:38

Czy można by było wprowadzić możliwość zapisania / wczytania konfiguracji okna zamieszczonego w załączonym screenie.

Nie wiem dlaczego, ale co jakiś czas na nowo muszę ustawiać przypisywanie symboli. Swoją drogą, bardzo, bardzo pomocna opcja i chwała programistom za jej wprowadzenie ;)
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (59.78 KiB) Przejrzano 1259 razy

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » środa, 7 grudnia 2016, 11:51

Być może konfiguracja usuwa się u Pana podczas aktualizacji - aby zachować swoje ustawienia proszę przed kolejną aktualizacją skopiować sobie z katalogu C-Geo/bin plik ImportDXF.ini i po zaktualizowaniu programu wgrać go z powrotem, wszystkie ustawienia symboli i linii powinny zostać wtedy zachowane :)

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1031
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: MarekOtt » środa, 7 grudnia 2016, 12:03

trazja pisze:Być może konfiguracja usuwa się u Pana podczas aktualizacji - aby zachować swoje ustawienia proszę przed kolejną aktualizacją skopiować sobie z katalogu C-Geo/bin plik ImportDXF.ini i po zaktualizowaniu programu wgrać go z powrotem, wszystkie ustawienia symboli i linii powinny zostać wtedy zachowane :)
I o to właśnie mi chodziło :) ..

Dziękuję :)

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 318
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: Jakub Kwinta » środa, 3 stycznia 2018, 22:50

Czy jest możliwość aby podczas importu dxfa z GI dodać możliwość dostosowania symboli dla bloków z rozróżnieniem na warstwy. Jest problem z magicznym blokiem koło , który jest wstawiany jako zasuwa, wypełnienie płotów, oraz punkt wysokościowy. Pewnie jeszcze go gdzieś można znaleźć.
Puki co trzeba importować poszczególne warstwy i za każdym razem przestawiać czym jest teraz owe koło. Trochu to męczące. Podobnie z okręgiem pełnym też ma wiele zastosowań.

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » czwartek, 4 stycznia 2018, 10:19

Dzień dobry,
można nam przesłać takiego dxf'a na at[malpa]xgeo.pl i coś wtedy doradzimy.
A próbował Pan pomijać przy imporcie te bloki kolo i okrag_pelny?
Bo w dxf'ach, które do tej pory do nas trafiały (z Geoinfo) wystarczyło wyłączyć te bloki z importu, ponieważ zawsze były one nadmiarowym wypełnieniem albo przysłoną (np. w punktach granicznych).

mnx
_
_
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2015, 12:10

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: mnx » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:26

Też mam niestety taki problem, że DXF generowany przez system iKERG robi mi jeden symbol czarnej kropki na ogrodzeniach, wysokościach, zaworach itp. (jest to błąd ludzi, którzy tą mapę tworzyli (byle szybko, byle na odpie****). Niestety jak ustawiam, w tej tabelce z C-GEO do importu symboli, kropkę wielkości przypisanej do ogrodzenia to robi się taka sama na symbolu wysokości (i na odwrót) i niestety "mapa do zwrotu" . Polecam najpierw otwierać DXF w programie do oglądania plików CADowskich (np. Drawsight - jeden z najlepiej odwzorowujący pliki typu CAD) i sprawdzać jakiego symbolu jest najwięcej (chociaż jasne jest że wysokości zawsze jest najwięcej). Następnie przypisuje symbol czarnej kropki (EPPGN i KOLO) do symbolu Punkt wysokościowy naturalny i importuje. Zawory zmieniam ręcznie, a na ogrodzenia nadaję symbol linii dostępny w C-GEO, bo kropki na lini 0.35 nie widać i po problemie (oczywiście wszystko w skali 1:500). Jasne, że wygodniej byłoby ustawić to raz, no ale nie widzę takiej możliwości bo to po prostu nie wina programu, a danych. Pozdrawiam.

P.S Wytłumaczy mi ktoś jaka jest różnica między EPPGN, a KOLO, jaki symbol powinien być do nich przypisany?

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » czwartek, 11 stycznia 2018, 10:38

Jeśli chodzi o EPPGN to z naszych doświadczeń wynika, że jest to punkt graniczny niestabilizowany (z S na końcu jest stabilizowany), a samo KOLO jeśli występuje jako część ogrodzenia najlepiej pominąć (Prawy klawisz na symbolu -> Pomiń ), a dla ogrodzenia ustawić odpowiednią linię tak, jak Pan napisał.
Niestety z tym blokiem ciężko jednoznacznie podpowiedzieć, jaki symbol najlepiej byłoby tutaj podpiąć. Jeśli jest on jednocześnie blokiem studzienki, zaworu i ogrodzenia to chyba najlepiej będzie podpiąć ten symbol, który występuje najczęściej i faktycznie resztę zmienić ręcznie.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: piotr j. » czwartek, 11 stycznia 2018, 12:55

Jest problem z magicznym blokiem koło , który jest wstawiany jako zasuwa, wypełnienie płotów, oraz punkt wysokościowy
Też mam niestety taki problem, że DXF generowany przez system iKERG robi mi jeden symbol czarnej kropki na ogrodzeniach, wysokościach, zaworach itp. (jest to błąd ludzi, którzy tą mapę tworzyli (byle szybko, byle na odpie****)
Jak tworzę pliki dxf za pomocą geoinfo Delta (udostępniona przez podgik'i), i nie zauważyłem u siebie takiej sytuacji.
zasuwa - GUPxZA1 (w zależności od rodzaju sieci)
pkt wysokościowy - GSPWPN1, GSPWPS1
kropka na ogrodzeniu - GSLKOG1 (początek, koniec ogrodzenia), GSLKOG2 (środek ogrodzenia)
Bloki symboli mają nazwę kodu geoinfo z dodaną cyfrą, podobnie jest przy innych blokach.
Ale może związane jest to z samym sposobem tworzenia mapy przez PODGiK, lub też zastosowanego kodowania
Pozdrawiam.
piotr j.

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » czwartek, 11 stycznia 2018, 13:33

Myślę, że tutaj w rozmowie bardziej chodzi o DXF'y wydawane przez PODGiK'i ze starszym kodowaniem :)

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: piotr j. » czwartek, 11 stycznia 2018, 14:13

Odszukałem dxf'a otrzymanego z ośrodka (17.2.1-całkiem nowe kodowanie) i rzeczywiście jest tak jak opisane wcześniej. Blok KOŁO (1 mm) jest zastosowany dla wspomnianych obiektów, z tym, że dla każdego z nich, na mapie ustawiona jest inna skala tego bloku. Wykonałem import takiego dxf'a do c-geo z ustawieniem importuj jako obiekty. Import został wykonany z zachowaniem skali bloku z dxf'a, i widok mapy w c-geo był zgodny z tym w dxf'ie. Dlatego skłaniałbym się do wykonywania importu w tym wypadku w ten sposób. Widocznie jest to kwestia ustawień programu w PODGiKu, lub tego, że GeoInfo Mapa inaczej nazywa bloki niż GeoInfo Delta
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: piotr j. » środa, 23 maja 2018, 14:59

Dzień Dobry.
W ostatniej aktualizacji GeoInfo Delta została wprowadzono możliwość przesłaniania linii ich opisem. Taka opcja jest też dostępna przy eksporcie do pliku dxf. Podczas importu do cgeo wokół opisu pojawia się ramka, która sama w sobie w cgeo nie ma właściwości przysłaniających. Co gorsza te ramki psują obraz mapy. Czy jest możliwość wprowadzenia funkcji w cgeo, która ignorowała by te "podkładki" podczas importu.
Poniżej grafika, przedstawiająca obraz mapy w poszczególnych programach.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (89.3 KiB) Przejrzano 495 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » czwartek, 24 maja 2018, 08:48

Dzień dobry,
mamy już ten problem zgłoszony, niestety nie jest to proste do oprogramowania, także prawdopodobnie uda się coś z tym zrobić, ale trzeba będzie chwilę poczekać na poprawkę.

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » wtorek, 5 czerwca 2018, 12:11

piotr j. pisze:
środa, 23 maja 2018, 14:59
Dzień Dobry.
W ostatniej aktualizacji GeoInfo Delta została wprowadzono możliwość przesłaniania linii ich opisem. Taka opcja jest też dostępna przy eksporcie do pliku dxf. Podczas importu do cgeo wokół opisu pojawia się ramka, która sama w sobie w cgeo nie ma właściwości przysłaniających. Co gorsza te ramki psują obraz mapy. Czy jest możliwość wprowadzenia funkcji w cgeo, która ignorowała by te "podkładki" podczas importu.
Poniżej grafika, przedstawiająca obraz mapy w poszczególnych programach.
Dzień dobry,
nie da rady wyeliminować tego u nas - obramowanie to jest tego samego typu co wypełnienia obiektów powierzchniowych wzorem (trawniki, zakrzewienia...) i wyeliminowanie z importu tego elementu zepsuje inne rzeczy. Szczególnie, że w oryginalnej przeglądarce Autodesk'u, DWG Trueview również obramowanie to jest widoczne.
Proszę tym razem zgłosić problem do Systhermu i zasugerować stosowanie mtext'ów.

dancom
__
__
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:56
Lokalizacja: OPLE

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: dancom » czwartek, 7 czerwca 2018, 10:38

'Systherm info" to porażka. Powodzenia Tym którzy chcą coś wskórać odnośnie geoinfo...
Czy ktoś używa GML z geoinfo z powodzeniem w c-geo?

Rino
_
_
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 8 czerwca 2017, 14:23

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: Rino » wtorek, 12 czerwca 2018, 20:27

piotr j. pisze:
środa, 23 maja 2018, 14:59
Dzień dobry,
nie da rady wyeliminować tego u nas - obramowanie to jest tego samego typu co wypełnienia obiektów powierzchniowych wzorem (trawniki, zakrzewienia...) i wyeliminowanie z importu tego elementu zepsuje inne rzeczy. Szczególnie, że w oryginalnej przeglądarce Autodesk'u, DWG Trueview również obramowanie to jest widoczne.
Proszę tym razem zgłosić problem do Systhermu i zasugerować stosowanie mtext'ów.
Moje uszanowanie,
w nieszczęsnej Delcie, należy w konfiguracji zaznaczyć jak przedstawiono poniżej:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (37.53 KiB) Przejrzano 286 razy

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » środa, 13 czerwca 2018, 10:07

Bardzo dziękujemy za podpowiedź, będziemy przekazywać dalej :wink:

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » czwartek, 14 czerwca 2018, 14:24

A jednak - w wersji testowej C-GEO udało zrobić się pominięcie tych ramek dookoła napisów :wink:

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: piotr j. » poniedziałek, 18 czerwca 2018, 13:01

Dzień Dobry.
Czy te przesłony udało się usunąć także dla obiektów obszarowych (dla opisów jest ok). Wykonałam import pliku dxf z przysłonami dla obiektów i opisów. Dla opisów przysłony zostały usunięte, jednak dla obiektów pozostały. Tutaj opis na przykładzie wiatrołapu, który wg geoinfo powinien składać się z dwóch linii, zew. ciągła i wew. krpoki (geoinfo nie tworzy multilinii jak c-geo). Po imporcie do c-geo jest trzeci obiekt (przesłona), który pokrywa się z obrysem wiatrołapu. Dopiero po usunięciu obiektu [3067] widać wew. linę. Podobna sytuacja jest widoczna na obiektach m. in. schody, budynek.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (83.33 KiB) Przejrzano 104 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

trazja
Team
Team
Posty: 346
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: trazja » poniedziałek, 18 czerwca 2018, 14:16

Dzień dobry,
proszę przesłać takiego dxf'a na at[malpa]xgeo.pl

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 267
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Import DXF a z Geo Info

Post autor: piotr j. » poniedziałek, 18 czerwca 2018, 14:27

Przykładowy dxf wysłany.
Pozdrawiam.
piotr j.

ODPOWIEDZ