M-GEO PSION Workabout

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
bikemc
_
_
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 22 września 2018, 15:10

M-GEO PSION Workabout

Post autor: bikemc » czwartek, 27 września 2018, 00:37

Cześć,

mam do Was pytanie, czy próbowaliście połączyć PSION Workabout z zainstalowanym M-Geo z windowsem 10 z C-geo? Jeśli nie, to na jakim systemie to zadziała?

Pozdrawiam
Mirek

maxim
____
____
Posty: 101
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: M-GEO PSION Workabout

Post autor: maxim » czwartek, 27 września 2018, 01:46

czy próbowaliście połączyć PSION Workabout z zainstalowanym M-Geo z windowsem 10 z C-geo?
Cześć,
Jest to możliwe. sam z tego korzystam. Problemem jest połączenie kablowe "com/usb"
i odpowiedni sterownik do windows 10 dla tego połączenia (przejściówki).
Wpisz na forum hasło np. prolific. Ten problem jest tam wyjaśniony.
Pozdrawiam
maxim

bikemc
_
_
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 22 września 2018, 15:10

Re: M-GEO PSION Workabout

Post autor: bikemc » piątek, 28 września 2018, 12:11

Dziękuję Ci bardzo :)
Mam adapter firmy Dititus: https://www.morele.net/adapter-usb-digi ... 56-292179/
Najprawdopodobniej jest to wina sterowników, tak jak mówisz, albo źle działający adapter. Super, że będzie w ogóle działało :)
Czy pamiętasz jakie są parametry połączenia?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy mapy w dxf można wgrywać do PSIONa i tyczyć np. punkty czy osie?

maxim
____
____
Posty: 101
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: M-GEO PSION Workabout

Post autor: maxim » sobota, 29 września 2018, 07:37

Czy pamiętasz jakie są parametry połączenia?
Cześć,
Jeśli sterowniki są w porządku to w "menedżerze urządzeń" systemu windows
port com będzie miał numer, który wprowadzisz do ustawień w C-geo, inne
parametry dla transmisji Workabouta w C-geo są standardowe.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy mapy w dxf można wgrywać do PSIONa i tyczyć np. punkty czy osie?
Dla tego - Psiona Warkabouta takie opcji wgrywania dxf-a nie ma. Tutaj posługujemy się zbiorami współrzędnych wczytanych
punktów np. z C-geo.
Pozdrawiam
maxim

bikemc
_
_
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 22 września 2018, 15:10

Re: M-GEO PSION Workabout

Post autor: bikemc » sobota, 29 września 2018, 13:14

Jestem Ci niezmiernie wdzięczny za pomoc. Mam nadzieję, że będę mógł się kiedyś Tobie odwdzięczyć :)
Pozdrawiam serdecznie

bikemc
_
_
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 22 września 2018, 15:10

Re: M-GEO PSION Workabout

Post autor: bikemc » niedziela, 21 października 2018, 20:36

Problem leżał również w złym kablu. Poprawny to ten Null modem, np. firmy DeLock (opis poszczególnych linii transmisyjnych w kablu opisany jest w instrukcji do Workabout'a).

Drogi Maxim, mam do Ciebie jeszcze pytanie, ponieważ nie wiem, czy mój workabout działa prawidłowo.
Jak powinna wyglądać procedura pomiaru punktów w terenie za pomocą worbabout'a? Mam kilka punktów w terenie i chcę je pomierzyć z wykorzystaniem rzeczonego narzędzia np. metodą biegunową.
Będę niezmiernie wdzięczny

maxim
____
____
Posty: 101
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 10:35

Re: M-GEO PSION Workabout

Post autor: maxim » poniedziałek, 22 października 2018, 14:16

Jak powinna wyglądać procedura pomiaru punktów w terenie za pomocą worbabout'a?
Cześć,
1. Ustawienie opcji w menu głównym.
2. Uruchomienie "Oblicz1" - "Tachimetria".
3. "Stanowisko", "Pomiar", "Opcje".
Rejestracja danych pom. może być ręczna i automatyczna.
Niezbędny jest do tego instrument pomiarowy, z którego
pobieramy dane ręcznie lub poprzez kabel.
Pozdrawiam
maxim

ODPOWIEDZ