Import GML

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
marcin.k
__
__
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: Import GML

Post autor: marcin.k »

Bez załącznika mi pan wysłał :)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

Drugi raz poszło z załącznikiem
PS. Tak jak pisałem wcześniej - szukać w spamie - serwery poczty nie lubią załączników
Pozdrawiam Jurek B.
marcin.k
__
__
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: Import GML

Post autor: marcin.k »

Nie ma, w spamie też :)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

To wyślę nie jako załącznik ale link do pliku w chmurze.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 191
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

Re: Import GML

Post autor: pomiar »

Witam. Odświeżę trochę temat.
Przy imporcie gml egib przez moduł swde generują się funkcje stare funkcje budynku ( np. zamiast mj3 to m3 ) niezależnie czy wybiorę wyświetlanie zgodnie z mapa zasadniczą czy kśt
Jeżeli robię ten sam import przez import gml 2015 to znowu muszę manualnie dodawać etykiety.
Do budynków automatu dodaj się numer ewidencyjny a na mapie zasadniczej w skali 1:500 i 1:1000 ma go nie być ( chyba że się myle i ma być )
Nie generują się także punkty adresowe
Jak zrobić to poprawnie ?
Przesyłam plik na serwis
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 299
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Import GML

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Mi też miesza.
Po aktualizacji w ośrodku to trza kombinować, żeby dobrze wyświetlało.
Podwójne użytki, numery punktów były tylko numer, a jest z całym id. Budynki też namieszane i podwójne wyświetlanie danych.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

Wszystko zależy od ustawień programu, dlatego proszę kontaktować się z serwisem, wtedy pomożemy ustawić właściwe opcje.
Pozdrawiam Jurek B.
bgspzoo
__
__
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 28 lipca 2015, 12:18

Re: Import GML

Post autor: bgspzoo »

Dzień dobry.
Po aktualizacji z grudnia 2020roku nieprawidłowo zaczytuje gmla z podgik. Uściślając jest brak klasoużytków. Po ściągnięciu pliku swde oba plikigenerowane automatyczne z bazy egib) zaczytuje prawidłowo. Po powrocie do wcześniejszej wesji programu ten sam gml został zaczytany prawidłowo. Próba powtarzana kilkukrotnie.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

Dzień dobry, proszę sprawdzić czy w Opcje-Parametry programu/GML, jest włączona opcja "twórz obiekty graficzne dla klasoużytków".
Pozdrawiam Jurek B.
bgspzoo
__
__
Posty: 22
Rejestracja: wtorek, 28 lipca 2015, 12:18

Re: Import GML

Post autor: bgspzoo »

Witam
Faktycznie pomogło.
Czemu to się zmieniło po aktualizcji? W poprzedniej wersji tego nie ustawiałem, nawet nie wiedziałem, że można to zrobić.
Dziękuję za pomoc.
Asia T.
Team
Team
Posty: 564
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import GML

Post autor: Asia T. »

bgspzoo pisze: niedziela, 14 lutego 2021, 10:20 Witam
Faktycznie pomogło.
Czemu to się zmieniło po aktualizcji? W poprzedniej wersji tego nie ustawiałem, nawet nie wiedziałem, że można to zrobić.
Dziękuję za pomoc.
Witam,
tak, w ostatniej aktualizacji wyłączyliśmy domyślne zaznaczenie tej opcji, ponieważ sprawiało to dużo kłopotów. Nie wszyscy wiedzą, że klasoużytki w plikach gml nie mają swojej geometrii i jeśli robiły się automatycznie z przecięcia zdarzało się, że to one były modyfikowane w C-GEO zamiast użytków i konturów, i niestety próba oddania ich w plikach gml kończyła się niepowodzeniem, bo nie można ich do gml przekazać.
Dlatego lepiej, jeśli opcję tworzenia klasoużytków włączy się wiedząc, że nie ma ich geometrii w pliku gml i mogą się utworzyć tylko z przecięcia :)
Asia T.
Team
Team
Posty: 564
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import GML

Post autor: Asia T. »

pomiar pisze: czwartek, 11 lutego 2021, 09:27 Witam. Odświeżę trochę temat.
Przy imporcie gml egib przez moduł swde generują się funkcje stare funkcje budynku ( np. zamiast mj3 to m3 ) niezależnie czy wybiorę wyświetlanie zgodnie z mapa zasadniczą czy kśt
Jeżeli robię ten sam import przez import gml 2015 to znowu muszę manualnie dodawać etykiety.
Do budynków automatu dodaj się numer ewidencyjny a na mapie zasadniczej w skali 1:500 i 1:1000 ma go nie być ( chyba że się myle i ma być )
Nie generują się także punkty adresowe
Jak zrobić to poprawnie ?
Przesyłam plik na serwis
W pliku testowym jest już właściwe etykietowanie zgodnie z mapą zasadniczą, jeśli importujemy opcją "bez możliwości eksportu do pzgik" - plik do pobrania tutaj https://softline.geo.pl/test/swde.exe i do podmiany w katalogu C-GEO/bin .
Import jako gml 2015 z Pana pliku nie wstawia automatycznie opisów budynków, ponieważ nie ma ich w pliku gml - dlatego trzeba wstawiać je automatycznie.
Jeśli pokazują się numery ewidencyjne budynków to znaczy, że import wykonano modułem swde/gml - import - do wymiany danych z PZGiK. Podłączony jest wtedy zestaw obiektów zgodny z mapą ewidencyjną. Można go przeładować w Edytorze mapy obiektowej -> ikona [...] -> Definicja obiektów. W lewym górnym rogu z listy wybieramy zestaw Mapa_Zasadnicza_2015 i zamykamy, generujemy ponownie napisy.
Punkty adresowe nie generują się, ponieważ w pliku od Pana nie została wysłana geometria punktu adresowego oraz jego napis - nie ma jak wtedy po imporcie wstawić na mapę punktu, jeśli nie ma geometrii, a tym samym wygenerować etykiet. Można to zgłosić do swojego ośrodka, czasami się to zdarza przy eksportach z Ewopisu.
ODPOWIEDZ