Export DWG/DXF

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3103
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export DWG/DXF

Post autor: FaFaL »

bardziej chodzi o polecenie REGEN
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1109
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Przy rysowaniu edytorem mapy obiektowej (definicja mapa zasadnicza 2021) nie eksportują się furtki- jest linia, ale brakuje łuku (eksport do dwg). Brama jest dobrze. Prosiłbym o szybką poprawkę. Przy definicji mapa zasadniczna 2015 było dobrze
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: 07 lut 2023, 08:30 Przy rysowaniu edytorem mapy obiektowej (definicja mapa zasadnicza 2021) nie eksportują się furtki- jest linia, ale brakuje łuku (eksport do dwg). Brama jest dobrze. Prosiłbym o szybką poprawkę. Przy definicji mapa zasadniczna 2015 było dobrze
Proszę zastąpić tym plikiem dotychczasowy w C-GEO\BIN - wtedy eksport będzie już ok.
Załączniki
linie2.dxf.txt
(31.2 KiB) Pobrany 59 razy
Pozdrawiam Jurek B.
wojtul88
_
_
Posty: 6
Rejestracja: 22 lis 2021, 14:40

Re: Export DWG/DXF

Post autor: wojtul88 »

Dzień dobry,
Mam problem z eksportem, mianowicie nie moge nigdzie eksportować oprócz GML (?), wszystkie inne opcje są szare. Chciałem eksportować mapę do dxf/dwg.
Załączniki
Zrzut ekranu 2023-03-13 123420.png
Zrzut ekranu 2023-03-13 123420.png (34.58 KiB) Przejrzano 6227 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

Dzień dobry, proszę zarejestrować program w menu Pomoc-Rejestracja programu - Pobierz klucz online, a następnie Zarejestruj.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1109
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Linie nieskiego napięcia (zgodnie z 2021) eksportują się poprawnie? U mnie coś nie bardzo. Po eksporcie miałem linię bez strzałek. Ale ruszyłem linię (bo myślałem, że może za krótki odcinek) i strzałki się pojawiają, ale są złączone wierzchołkami. Długość linii 19.80m. Po niżej zrzut jak to wygląda
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (30.38 KiB) Przejrzano 6044 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

U mnie w DWG TrueView jest ok - linie od 5m (ta oczywiście ma nakładające się strzałki bo jest za krótka), przez 19, 30 do kilkuset metrów:
Załączniki
aa.zip
(5.01 KiB) Pobrany 29 razy
Zrzut ekranu 2023-03-17 095511.png
Zrzut ekranu 2023-03-17 095511.png (37.31 KiB) Przejrzano 6043 razy
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1109
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: 17 mar 2023, 09:57 U mnie w DWG TrueView jest ok - linie od 5m (ta oczywiście ma nakładające się strzałki bo jest za krótka), przez 19, 30 do kilkuset metrów:
Już wiem co jest nie tak. Po ruszeniu linii w acad zmienia się stylistyka i wierzchołki są złączone jak u mnie na 3 obrazku. Dopóki nie ruszę linii to jest ok. Ale to chyba nie powinno tak być. Poza tym jest też rozbieżność dla krótszych odcinków. W cgeo przy odcinku np. 19m są strzałki, a po eksporcie ich nie ma. Generalnie dłuższe odcinki są ok, dopóki się ich nie ruszy, a dla krótszych brakuje strzałek
Ostatnio zmieniony 17 mar 2023, 11:02 przez marcinn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: 17 mar 2023, 10:50
Jurek B. pisze: 17 mar 2023, 09:57 U mnie w DWG TrueView jest ok - linie od 5m (ta oczywiście ma nakładające się strzałki bo jest za krótka), przez 19, 30 do kilkuset metrów:
A proszę jeszcze ruszyć taką linię w ACAD. U mnie dłuższa linia ok 40m wyświetla się prawidłowo. Ale jak ją ruszę to zmienia się stylistyka i wierzchołki są złączone tak jak u mnie na 3 obrazku. Dopóki jej nie ruszę to jest ok. Może ma też znaczenie z ilu punktów składa się linia. U mnie ten co ma 19.8m składa się z dwóch punktów.
Zgodnie z definicją tego znaku kartograficznego w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej, może on być poprawnie wyświetlony gdy długość odcinka jest większa niż 33 m ( 2 x 33mm x 500). Przy krótszych odcinkach nie pojawią się po obu stronach odcinka wymagane w znaku kart. strzałki lub będą się na siebie nakładać:
Zrzut ekranu 2023-03-17 105822.png
Zrzut ekranu 2023-03-17 105822.png (59 KiB) Przejrzano 6033 razy
Dlatego niestety, nie odpowiadamy za wygląd tego znaku przy odcinkach krótszych niż 33m.
Co do modyfikacji w CAD - tu już w żaden sposób nie mamy wpływu na to co się tam będzie z takim stylem linii robić.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1109
Rejestracja: 07 mar 2013, 11:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Jurek B. pisze: 17 mar 2023, 11:00
marcinn pisze: 17 mar 2023, 10:50
Jurek B. pisze: 17 mar 2023, 09:57 U mnie w DWG TrueView jest ok - linie od 5m (ta oczywiście ma nakładające się strzałki bo jest za krótka), przez 19, 30 do kilkuset metrów:
A proszę jeszcze ruszyć taką linię w ACAD. U mnie dłuższa linia ok 40m wyświetla się prawidłowo. Ale jak ją ruszę to zmienia się stylistyka i wierzchołki są złączone tak jak u mnie na 3 obrazku. Dopóki jej nie ruszę to jest ok. Może ma też znaczenie z ilu punktów składa się linia. U mnie ten co ma 19.8m składa się z dwóch punktów.
Zgodnie z definicją tego znaku kartograficznego w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej, może on być poprawnie wyświetlony gdy długość odcinka jest większa niż 33 m ( 2 x 33mm x 500). Przy krótszych odcinkach nie pojawią się po obu stronach odcinka wymagane w znaku kart. strzałki lub będą się na siebie nakładać:
Zrzut ekranu 2023-03-17 105822.png
Dlatego niestety, nie odpowiadamy za wygląd tego znaku przy odcinkach krótszych niż 33m.
Co do modyfikacji w CAD - tu już w żaden sposób nie mamy wpływu na to co się tam będzie z takim stylem linii robić.
Ok. Były stare symbole w miarę dobre, to ktoś mądry musiał to "ulepszyć"
pabik1
_____
_____
Posty: 385
Rejestracja: 30 lip 2005, 20:56

Re: Export DWG/DXF

Post autor: pabik1 »

Po exporcie do pliku dxf, symbole/bloki wypełniają się na biało. W jaki sposób można tego uniknąć?
Załączniki
a.jpeg
a.jpeg (92.88 KiB) Przejrzano 5286 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3103
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export DWG/DXF

Post autor: FaFaL »

To jest element przysłonięcia i musi być aby wydruk z dxf był podobny jak z c-geo (gdzie symbole przysłaniają linie itp). Można zawsze w cadzie dokonać edycji bloku i usunąć obiekt przysłaniający. Ewentualnie można w c-geo w edytorze symboli dokonać edycji i usunąć przysłonięcia, a później ponownie wyeksportować mapę do dxf.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
pabik1
_____
_____
Posty: 385
Rejestracja: 30 lip 2005, 20:56

Re: Export DWG/DXF

Post autor: pabik1 »

Zaznaczając "utwórz WMS" nie ma tego problemu tzn. nie ma białych wypełnień i wszystko się przysłania.
Kiedyś nie było z tym problemu.
viadro
____
____
Posty: 108
Rejestracja: 02 mar 2018, 13:53

Re: Export DWG/DXF

Post autor: viadro »

Wykonuję mapę w formacie gml z szablonem mapy zasadniczej 2015/2021. Po wykonaniu takiej mapy muszę wykonać eksport do dxf z konkretnymi nazwami warstw, np: GES_PrzewodElektroenergetyczny muszę nazwać SUPE04. Czy jest możliwość stworzyć taki szablon (zmienić nazwy warstw z rozporządzenia na wymagane nazwy warstw), żeby przy eksporcie do dxf można było sobie go pod czytać?
Załączniki
CGeo zrzut.jpg
CGeo zrzut.jpg (412.4 KiB) Przejrzano 4936 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

viadro pisze: 26 kwie 2023, 11:04 Wykonuję mapę w formacie gml z szablonem mapy zasadniczej 2015/2021. Po wykonaniu takiej mapy muszę wykonać eksport do dxf z konkretnymi nazwami warstw, np: GES_PrzewodElektroenergetyczny muszę nazwać SUPE04. Czy jest możliwość stworzyć taki szablon (zmienić nazwy warstw z rozporządzenia na wymagane nazwy warstw), żeby przy eksporcie do dxf można było sobie go pod czytać?
Już obecnie wystarczy nadać oczekiwane nazwy warstw dla DXF w tym oknie - program zapamięta je i będzie je stosował przy eksporcie.
Pozdrawiam Jurek B.
viadro
____
____
Posty: 108
Rejestracja: 02 mar 2018, 13:53

Re: Export DWG/DXF

Post autor: viadro »

A gdy będę chciał powrócić do nazw które były do tej pory to będę musiał ponownie zmienić nazwy?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Jurek B. »

viadro pisze: 26 kwie 2023, 11:10 A gdy będę chciał powrócić do nazw które były do tej pory to będę musiał ponownie zmienić nazwy?
Tak, wtedy będzie ten problem, przekażę programiście by zrobił opcję zapisu szablonu.
Pozdrawiam Jurek B.
viadro
____
____
Posty: 108
Rejestracja: 02 mar 2018, 13:53

Re: Export DWG/DXF

Post autor: viadro »

Jeśli uda się dodać opcję zapisu szablonu to na pewno ułatwi to pracę.
Ezy
____
____
Posty: 234
Rejestracja: 12 gru 2016, 11:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Ezy »

drobne pytanie w kwesti eksportow do dxf. Czy bylaby mozliwosc zapamietywania stanu zaznaczenia warstw do eksportu w ponownie wywolywanym oknie do zaznaczen warstw do eksportu?
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 967
Rejestracja: 08 lut 2005, 08:35

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Wojtek P. »

No ale tak właśnie jest. Pamięta ustawienia zaznaczenia warstw do eksportu dla danej mapy i danego eksportu.
-To serve and protect-
Daro
____
____
Posty: 194
Rejestracja: 09 sty 2010, 08:47

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Daro »

przy eksporcie DXF tworzone są 'maski' - np na budynkach, komorach itp. - czy istnieje możliwość aby DXF nie zawierał tych obiektów?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3103
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export DWG/DXF

Post autor: FaFaL »

Daro pisze: 13 cze 2023, 15:57 przy eksporcie DXF tworzone są 'maski' - np na budynkach, komorach itp. - czy istnieje możliwość aby DXF nie zawierał tych obiektów?
chyba najszybciej będzie wyłączyć wypełnienie warstwy budynków przed eksportem do dxf - to w kwestii budynków. W przypadku symboli aktualnie by musiał Pan dokonać edycji definicji symboli i usunąć w nich element przysłaniający.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Daro
____
____
Posty: 194
Rejestracja: 09 sty 2010, 08:47

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Daro »

miło by było gdy była taka opcja przy eksporcie.. umożliwiająca eksport bez obiektów przysłaniających :)
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3103
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export DWG/DXF

Post autor: FaFaL »

pabik1 pisze: 23 mar 2023, 19:26 Po exporcie do pliku dxf, symbole/bloki wypełniają się na biało. W jaki sposób można tego uniknąć?
przy analizie kodu eksportu do DXF wyjaśniła się sprawa czemu przy zaznaczeniu funkcji "utwórz WMS" nie ma wypełniania na biało. Dzieje się dlatego, że przy tej funkcji elementy przysłaniające są generowane za pomocą funkcji wipeout, ten sam efekt osiąga się przy wyłączeniu opcji "kolory RGB".
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Daro
____
____
Posty: 194
Rejestracja: 09 sty 2010, 08:47

Re: Export DWG/DXF

Post autor: Daro »

importuje GMLa i mam styl linii dla w-wy działek linię która powiedzmy, że nie dochodzi do punktu granicznego.
Zmieniam styl linii na ciągły, w cgeo faktycznie się zmienia. Niestety po eksporcie do dxf i otwarciu pliku w AC styl linii pozostaje taki jak był pierwotnie.

czy tak jest tylko u mnie? gdzie zmienić styl linii, żeby zawsze linia granicy była po prostu ciągła?
ODPOWIEDZ