Export DWG/DXF
Re: Export DWG/DXF
Przy rysowaniu edytorem mapy obiektowej (definicja mapa zasadnicza 2021) nie eksportują się furtki- jest linia, ale brakuje łuku (eksport do dwg). Brama jest dobrze. Prosiłbym o szybką poprawkę. Przy definicji mapa zasadniczna 2015 było dobrze
Proszę zastąpić tym plikiem dotychczasowy w C-GEO\BIN - wtedy eksport będzie już ok.
- Załączniki
-
- linie2.dxf.txt
- (31.2 KiB) Pobrany 46 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Dzień dobry,
Mam problem z eksportem, mianowicie nie moge nigdzie eksportować oprócz GML (?), wszystkie inne opcje są szare. Chciałem eksportować mapę do dxf/dwg.
Mam problem z eksportem, mianowicie nie moge nigdzie eksportować oprócz GML (?), wszystkie inne opcje są szare. Chciałem eksportować mapę do dxf/dwg.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2023-03-13 123420.png (34.58 KiB) Przejrzano 4151 razy
Dzień dobry, proszę zarejestrować program w menu Pomoc-Rejestracja programu - Pobierz klucz online, a następnie Zarejestruj.
Pozdrawiam Jurek B.
Linie nieskiego napięcia (zgodnie z 2021) eksportują się poprawnie? U mnie coś nie bardzo. Po eksporcie miałem linię bez strzałek. Ale ruszyłem linię (bo myślałem, że może za krótki odcinek) i strzałki się pojawiają, ale są złączone wierzchołkami. Długość linii 19.80m. Po niżej zrzut jak to wygląda
U mnie w DWG TrueView jest ok - linie od 5m (ta oczywiście ma nakładające się strzałki bo jest za krótka), przez 19, 30 do kilkuset metrów:
- Załączniki
-
- aa.zip
- (5.01 KiB) Pobrany 18 razy
-
- Zrzut ekranu 2023-03-17 095511.png (37.31 KiB) Przejrzano 3962 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Już wiem co jest nie tak. Po ruszeniu linii w acad zmienia się stylistyka i wierzchołki są złączone jak u mnie na 3 obrazku. Dopóki nie ruszę linii to jest ok. Ale to chyba nie powinno tak być. Poza tym jest też rozbieżność dla krótszych odcinków. W cgeo przy odcinku np. 19m są strzałki, a po eksporcie ich nie ma. Generalnie dłuższe odcinki są ok, dopóki się ich nie ruszy, a dla krótszych brakuje strzałek
Ostatnio zmieniony piątek, 17 marca 2023, 12:02 przez marcinn, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgodnie z definicją tego znaku kartograficznego w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej, może on być poprawnie wyświetlony gdy długość odcinka jest większa niż 33 m ( 2 x 33mm x 500). Przy krótszych odcinkach nie pojawią się po obu stronach odcinka wymagane w znaku kart. strzałki lub będą się na siebie nakładać: Dlatego niestety, nie odpowiadamy za wygląd tego znaku przy odcinkach krótszych niż 33m.marcinn pisze: ↑piątek, 17 marca 2023, 11:50A proszę jeszcze ruszyć taką linię w ACAD. U mnie dłuższa linia ok 40m wyświetla się prawidłowo. Ale jak ją ruszę to zmienia się stylistyka i wierzchołki są złączone tak jak u mnie na 3 obrazku. Dopóki jej nie ruszę to jest ok. Może ma też znaczenie z ilu punktów składa się linia. U mnie ten co ma 19.8m składa się z dwóch punktów.
Co do modyfikacji w CAD - tu już w żaden sposób nie mamy wpływu na to co się tam będzie z takim stylem linii robić.
Pozdrawiam Jurek B.
Ok. Były stare symbole w miarę dobre, to ktoś mądry musiał to "ulepszyć"Jurek B. pisze: ↑piątek, 17 marca 2023, 12:00Zgodnie z definicją tego znaku kartograficznego w rozporządzeniu w sprawie mapy zasadniczej, może on być poprawnie wyświetlony gdy długość odcinka jest większa niż 33 m ( 2 x 33mm x 500). Przy krótszych odcinkach nie pojawią się po obu stronach odcinka wymagane w znaku kart. strzałki lub będą się na siebie nakładać:marcinn pisze: ↑piątek, 17 marca 2023, 11:50A proszę jeszcze ruszyć taką linię w ACAD. U mnie dłuższa linia ok 40m wyświetla się prawidłowo. Ale jak ją ruszę to zmienia się stylistyka i wierzchołki są złączone tak jak u mnie na 3 obrazku. Dopóki jej nie ruszę to jest ok. Może ma też znaczenie z ilu punktów składa się linia. U mnie ten co ma 19.8m składa się z dwóch punktów.
Zrzut ekranu 2023-03-17 105822.png
Dlatego niestety, nie odpowiadamy za wygląd tego znaku przy odcinkach krótszych niż 33m.
Co do modyfikacji w CAD - tu już w żaden sposób nie mamy wpływu na to co się tam będzie z takim stylem linii robić.
Po exporcie do pliku dxf, symbole/bloki wypełniają się na biało. W jaki sposób można tego uniknąć?
- Załączniki
-
- a.jpeg (92.88 KiB) Przejrzano 3201 razy
- FaFaL
- Team
- Kontakt:
To jest element przysłonięcia i musi być aby wydruk z dxf był podobny jak z c-geo (gdzie symbole przysłaniają linie itp). Można zawsze w cadzie dokonać edycji bloku i usunąć obiekt przysłaniający. Ewentualnie można w c-geo w edytorze symboli dokonać edycji i usunąć przysłonięcia, a później ponownie wyeksportować mapę do dxf.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zaznaczając "utwórz WMS" nie ma tego problemu tzn. nie ma białych wypełnień i wszystko się przysłania.
Kiedyś nie było z tym problemu.
Kiedyś nie było z tym problemu.
Wykonuję mapę w formacie gml z szablonem mapy zasadniczej 2015/2021. Po wykonaniu takiej mapy muszę wykonać eksport do dxf z konkretnymi nazwami warstw, np: GES_PrzewodElektroenergetyczny muszę nazwać SUPE04. Czy jest możliwość stworzyć taki szablon (zmienić nazwy warstw z rozporządzenia na wymagane nazwy warstw), żeby przy eksporcie do dxf można było sobie go pod czytać?
- Załączniki
-
- CGeo zrzut.jpg (412.4 KiB) Przejrzano 2849 razy
Już obecnie wystarczy nadać oczekiwane nazwy warstw dla DXF w tym oknie - program zapamięta je i będzie je stosował przy eksporcie.viadro pisze: ↑środa, 26 kwietnia 2023, 11:04 Wykonuję mapę w formacie gml z szablonem mapy zasadniczej 2015/2021. Po wykonaniu takiej mapy muszę wykonać eksport do dxf z konkretnymi nazwami warstw, np: GES_PrzewodElektroenergetyczny muszę nazwać SUPE04. Czy jest możliwość stworzyć taki szablon (zmienić nazwy warstw z rozporządzenia na wymagane nazwy warstw), żeby przy eksporcie do dxf można było sobie go pod czytać?
Pozdrawiam Jurek B.
A gdy będę chciał powrócić do nazw które były do tej pory to będę musiał ponownie zmienić nazwy?
Tak, wtedy będzie ten problem, przekażę programiście by zrobił opcję zapisu szablonu.
Pozdrawiam Jurek B.
Jeśli uda się dodać opcję zapisu szablonu to na pewno ułatwi to pracę.
-
- ____
drobne pytanie w kwesti eksportow do dxf. Czy bylaby mozliwosc zapamietywania stanu zaznaczenia warstw do eksportu w ponownie wywolywanym oknie do zaznaczen warstw do eksportu?
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
No ale tak właśnie jest. Pamięta ustawienia zaznaczenia warstw do eksportu dla danej mapy i danego eksportu.
-To serve and protect-