Eksport do Microstation - błędy

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Eksport do Microstation - błędy

Post autor: kouczan » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 12:07

Nie działa eksport do *.dgn v.1. Każdorazowa próba eksportu kończy się zawieszeniem programu. Natomiast przy eksporcie v2 występuje problem z paletą kolorów oraz parametrami warstw. Poniżej przestawiam zrzut ekranu. Paleta kolorów rozjeżdża się z ta standardową Microstation, a warstwy nie maja przyporządkowanych kolorów, styli i grubości linii.

Obrazek
free image host

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 12:12

Niestety ten pierwszy import do DGN już od dawna nie jest aktywny - działał on według standardu scr - skryptu do Microstation - nie ma szans go uruchomić ponownie.
Co do drugiego - aby w Microstation były style linii, itp. niezbędne jest zapisanie do odpowiedniego katalogu Microstation plików z definicjami linii itp. - Dla starszych Microstation był to katalog WSMODE - zestaw tych plików jest u nas w katalogu C-GEO\BIN\WSMOD
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2679
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 12:17

Ja bym raczej korzystał z eksportu do DXF i takiego DXFa wczytał do Microstation. Te eksporty do DGN w C-GEO są przygotowane do starej wersji v7, niestety v8 ma zupełnie inny format (za który trzeba sporo płacić). Aby nie być ograniczonym do ułomności formatu DGNv7 lepiej korzystać z DXF który przez Microstation obsługiwany jest raczej prawidłowo.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: kouczan » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 13:29

Jurek B. pisze:Niestety ten pierwszy import do DGN już od dawna nie jest aktywny - działał on według standardu scr - skryptu do Microstation - nie ma szans go uruchomić ponownie.
To nie rozumiem dlaczego ciągle jest aktywny w liście eksportu. 8)
Jurek B. pisze:Co do drugiego - aby w Microstation były style linii, itp. niezbędne jest zapisanie do odpowiedniego katalogu Microstation plików z definicjami linii itp. - Dla starszych Microstation był to katalog WSMODE - zestaw tych plików jest u nas w katalogu C-GEO\BIN\WSMOD
Pliki skopiowane w odpowiednie miejsca - efekt ten sam. Styl linii i kolory są owczem zachowane, ale mnie chodziło o coś innego (właściwości warstw i paletę kolorów):cry:
FaFaL pisze:Ja bym raczej korzystał z eksportu do DXF i takiego DXFa wczytał do Microstation. Te eksporty do DGN w C-GEO są przygotowane do starej wersji v7, niestety v8 ma zupełnie inny format (za który trzeba sporo płacić). Aby nie być ograniczonym do ułomności formatu DGNv7 lepiej korzystać z DXF który przez Microstation obsługiwany jest raczej prawidłowo.
Niestety próba otworzenie pliku dxf kończy się komunikatem:
Obrazek
screen cap
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 13:32 przez kouczan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2679
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 13:31

a to ciekawe, jutro sprawdzę u siebie, ale tymczesem można sprawdzić jeszcze import DWG jaki eksportuje C-GEO.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 13:36

Niestety próba otworzenie pliku dxf kończy się komunikatem:
Ale to komunikat przy imporcie do Microstation?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 13:38

Sprawdziłem przed chwilą import pierwszego lepszego DXF z C-GEO do Microstation i wczytuje się ok.
Pozdrawiam Jurek B.

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: kouczan » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 13:42

FaFaL pisze:a to ciekawe, jutro sprawdzę u siebie, ale tymczesem można sprawdzić jeszcze import DWG jaki eksportuje C-GEO.
DWG wczytuje poprawnie paletę kolorów - oczywiście pojawia się standardowy problem z kolorem białym/czarnym. Grubości linii natomiast to już wielka niewiadoma. We właściwościach elementu widzimy grubość jako "wg warstwy" natomiast menadżer warstw pokazuje nam "0" dla wszystkich warstw.
Jurek B. pisze:Ale to komunikat przy imporcie do Microstation?
Tak.

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: kouczan » czwartek, 17 kwietnia 2014, 08:27

Sprawdziłem kilka kolejnych projektów. Za każdym razem wyskakuje ten sam błąd przy próbie otwarcia pliku dxf w Microstation. Postaram się jeszcze sprawdzić na innym komputerze i innej instalacji Microstation. Podejrzewam, że to bardziej problem z MS, ponieważ w Cadzie pliki uruchamiają się prawidłowo.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2679
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: FaFaL » czwartek, 17 kwietnia 2014, 08:38

Jeśli nie przez otwarcie to przez import lub plik odniesienia (nakładkę - nie pamiętam jak to się w MicroStation nazywa).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: MACIERZ » czwartek, 17 kwietnia 2014, 22:32

"Za każdym razem wyskakuje ten sam błąd przy próbie otwarcia pliku dxf w Microstation"
Potwierdzam, od dłuższego czasu nie mogę otwierać plików dxf w Microstation.
Pozdrawiam MM

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2679
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: FaFaL » piątek, 18 kwietnia 2014, 09:17

Proszę zrobić sobie test, przy exporcie w C-GEO wybrać wersję 12 i taki dxf spróbować otworzyć
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2679
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Eksport do Microstation - błędy

Post autor: FaFaL » piątek, 18 kwietnia 2014, 09:37

Zostaje również pytanie o wersję MicroStation. Bo jeśli to wersja 7 lub SE to nic dziwnego.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ