Import GML

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
marcin.k
___
___
Posty: 50
Rejestracja: 05 gru 2019, 16:46

Re: Import GML

Post autor: marcin.k »

Bez załącznika mi pan wysłał :)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

Drugi raz poszło z załącznikiem
PS. Tak jak pisałem wcześniej - szukać w spamie - serwery poczty nie lubią załączników
Pozdrawiam Jurek B.
marcin.k
___
___
Posty: 50
Rejestracja: 05 gru 2019, 16:46

Re: Import GML

Post autor: marcin.k »

Nie ma, w spamie też :)
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

To wyślę nie jako załącznik ale link do pliku w chmurze.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
_____
_____
Posty: 365
Rejestracja: 12 lip 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: Import GML

Post autor: pomiar »

Witam. Odświeżę trochę temat.
Przy imporcie gml egib przez moduł swde generują się funkcje stare funkcje budynku ( np. zamiast mj3 to m3 ) niezależnie czy wybiorę wyświetlanie zgodnie z mapa zasadniczą czy kśt
Jeżeli robię ten sam import przez import gml 2015 to znowu muszę manualnie dodawać etykiety.
Do budynków automatu dodaj się numer ewidencyjny a na mapie zasadniczej w skali 1:500 i 1:1000 ma go nie być ( chyba że się myle i ma być )
Nie generują się także punkty adresowe
Jak zrobić to poprawnie ?
Przesyłam plik na serwis
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 371
Rejestracja: 11 mar 2009, 11:56

Re: Import GML

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
Mi też miesza.
Po aktualizacji w ośrodku to trza kombinować, żeby dobrze wyświetlało.
Podwójne użytki, numery punktów były tylko numer, a jest z całym id. Budynki też namieszane i podwójne wyświetlanie danych.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

Wszystko zależy od ustawień programu, dlatego proszę kontaktować się z serwisem, wtedy pomożemy ustawić właściwe opcje.
Pozdrawiam Jurek B.
bgspzoo
__
__
Posty: 23
Rejestracja: 28 lip 2015, 12:18

Re: Import GML

Post autor: bgspzoo »

Dzień dobry.
Po aktualizacji z grudnia 2020roku nieprawidłowo zaczytuje gmla z podgik. Uściślając jest brak klasoużytków. Po ściągnięciu pliku swde oba plikigenerowane automatyczne z bazy egib) zaczytuje prawidłowo. Po powrocie do wcześniejszej wesji programu ten sam gml został zaczytany prawidłowo. Próba powtarzana kilkukrotnie.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

Dzień dobry, proszę sprawdzić czy w Opcje-Parametry programu/GML, jest włączona opcja "twórz obiekty graficzne dla klasoużytków".
Pozdrawiam Jurek B.
bgspzoo
__
__
Posty: 23
Rejestracja: 28 lip 2015, 12:18

Re: Import GML

Post autor: bgspzoo »

Witam
Faktycznie pomogło.
Czemu to się zmieniło po aktualizcji? W poprzedniej wersji tego nie ustawiałem, nawet nie wiedziałem, że można to zrobić.
Dziękuję za pomoc.
Asia T.
Team
Team
Posty: 692
Rejestracja: 10 mar 2015, 19:49

Re: Import GML

Post autor: Asia T. »

bgspzoo pisze: 14 lut 2021, 09:20 Witam
Faktycznie pomogło.
Czemu to się zmieniło po aktualizcji? W poprzedniej wersji tego nie ustawiałem, nawet nie wiedziałem, że można to zrobić.
Dziękuję za pomoc.
Witam,
tak, w ostatniej aktualizacji wyłączyliśmy domyślne zaznaczenie tej opcji, ponieważ sprawiało to dużo kłopotów. Nie wszyscy wiedzą, że klasoużytki w plikach gml nie mają swojej geometrii i jeśli robiły się automatycznie z przecięcia zdarzało się, że to one były modyfikowane w C-GEO zamiast użytków i konturów, i niestety próba oddania ich w plikach gml kończyła się niepowodzeniem, bo nie można ich do gml przekazać.
Dlatego lepiej, jeśli opcję tworzenia klasoużytków włączy się wiedząc, że nie ma ich geometrii w pliku gml i mogą się utworzyć tylko z przecięcia :)
Asia T.
Team
Team
Posty: 692
Rejestracja: 10 mar 2015, 19:49

Re: Import GML

Post autor: Asia T. »

pomiar pisze: 11 lut 2021, 08:27 Witam. Odświeżę trochę temat.
Przy imporcie gml egib przez moduł swde generują się funkcje stare funkcje budynku ( np. zamiast mj3 to m3 ) niezależnie czy wybiorę wyświetlanie zgodnie z mapa zasadniczą czy kśt
Jeżeli robię ten sam import przez import gml 2015 to znowu muszę manualnie dodawać etykiety.
Do budynków automatu dodaj się numer ewidencyjny a na mapie zasadniczej w skali 1:500 i 1:1000 ma go nie być ( chyba że się myle i ma być )
Nie generują się także punkty adresowe
Jak zrobić to poprawnie ?
Przesyłam plik na serwis
W pliku testowym jest już właściwe etykietowanie zgodnie z mapą zasadniczą, jeśli importujemy opcją "bez możliwości eksportu do pzgik" - plik do pobrania tutaj https://softline.geo.pl/test/swde.exe i do podmiany w katalogu C-GEO/bin .
Import jako gml 2015 z Pana pliku nie wstawia automatycznie opisów budynków, ponieważ nie ma ich w pliku gml - dlatego trzeba wstawiać je automatycznie.
Jeśli pokazują się numery ewidencyjne budynków to znaczy, że import wykonano modułem swde/gml - import - do wymiany danych z PZGiK. Podłączony jest wtedy zestaw obiektów zgodny z mapą ewidencyjną. Można go przeładować w Edytorze mapy obiektowej -> ikona [...] -> Definicja obiektów. W lewym górnym rogu z listy wybieramy zestaw Mapa_Zasadnicza_2015 i zamykamy, generujemy ponownie napisy.
Punkty adresowe nie generują się, ponieważ w pliku od Pana nie została wysłana geometria punktu adresowego oraz jego napis - nie ma jak wtedy po imporcie wstawić na mapę punktu, jeśli nie ma geometrii, a tym samym wygenerować etykiet. Można to zgłosić do swojego ośrodka, czasami się to zdarza przy eksportach z Ewopisu.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1469
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Import GML

Post autor: MarekOtt »

Czy była by możliwość dodania opcji wczytywania GML za jednym razem 3 baz. Tak się składa, z ERGO Comarchu eksportuje GMLa z podziałem na bazy. Wczytywanie każdego pliku osobno bywa czasochłonne, a może dało by się to jakoś przyspieszyć, gdyby tak przed rozpoczęciem importu pojawiało się okno w którym do odpowiednich baz przydzielało by się plik i wtedy jednym ruchem mamy wszystko wczytane.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

MarekOtt pisze: 19 kwie 2023, 16:32 Czy była by możliwość dodania opcji wczytywania GML za jednym razem 3 baz. Tak się składa, z ERGO Comarchu eksportuje GMLa z podziałem na bazy. Wczytywanie każdego pliku osobno bywa czasochłonne, a może dało by się to jakoś przyspieszyć, gdyby tak przed rozpoczęciem importu pojawiało się okno w którym do odpowiednich baz przydzielało by się plik i wtedy jednym ruchem mamy wszystko wczytane.
Ok, będziemy tą funkcję robić, ale już nie dla zbliżającej się aktualizacji kwietniowej.
Pozdrawiam Jurek B.
geoproj5
___
___
Posty: 90
Rejestracja: 09 lip 2022, 12:02

Re: Import GML

Post autor: geoproj5 »

zbliza sie jakas nowa wersja?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8128
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Import GML

Post autor: Jurek B. »

geoproj5 pisze: 21 kwie 2023, 14:17 zbliza sie jakas nowa wersja?
Tak, będzie w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ