Export wpasowanego rastra

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: FaFaL » środa, 26 lutego 2014, 15:33

W przypadku posiadania tylko pliku rcf nie pozostaje nic innego tylko wykorzystać program C-RASTER (o czym zapewne Pan przyczytał, przeglądając ten wątek od początku). Pana przypadek jednak jest inny. Posiada Pan plik tif z plikiem GEO. Należy go wczytać przez legendę Raster->Dodaj raster. Dzięki temu raster pojawi się na mapie bez wcześniejszej zamiany do formatu rcf. Mapę z tak wczytanym rastrem proszę wyeksportować w formacie DXF (zaznaczając dołączanie rastra) do pustego katalogu i zobaczyć czy znalazł się tam plik rastra.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » środa, 26 lutego 2014, 15:37

Należy go wczytać przez legendę Raster->Dodaj raster
Słusznie, pominąłem to w swoim opisie - założyłem że ten raster już jest na mapie C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Piotr86 » środa, 26 lutego 2014, 15:50

Jurek B. pisze:C-GEO przy zapisie do DXF danych wektor +raster tworzy obok DXF, także plik TIF i GEO - to wystarcza do otwarcia w ACAD.
Jeśli u Pana to nie działa - przydałby się taki raster - może jest on utworzony przy zastosowaniu metody kompresji nie obsługiwanej przez ACAD, standardowo rastry dla ACAD nie są kompresowane.
U mnie stworzył się plik "ltype_c-geo" po jego otwarciu "nie można znaleźć wybranego pliku rysunku"

A co do plików geo i tiff (oddzielnie) jak pisałem wcześniej są one wyeksportowane z ewmapy. Tif jak tif, natomiast z plikiem geo coś jest namieszane we współrzędnych.
Gdy wczytuje przez -> wczytaj raster -> import geo+ tiff SWDE -> "nie zamieniaj osi x na y" : tworzy się plik rcf i wyczystko jest ok w cgeo.
Gdy wczytuje bezpośrednio tif + geo z surowego pliku obraz jest odwrócony i dodatkowo odbicie lustrzane co za tym idzie tworzenie pliku TFW za pomocą GEO_TFW z GEO także jest niewłaściwe [tak myślę :D ]

Na 100% dobrze jest położony plik *.rcf i dlatego pytam czy można z niego zrobić eksport do AC?

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Piotr86 » środa, 26 lutego 2014, 15:53

Jurek B. pisze:C-GEO przy zapisie do DXF danych wektor +raster tworzy obok DXF, także plik TIF i GEO - to wystarcza do otwarcia w ACAD.
Jeśli u Pana to nie działa - przydałby się taki raster - może jest on utworzony przy zastosowaniu metody kompresji nie obsługiwanej przez ACAD, standardowo rastry dla ACAD nie są kompresowane.
U mnie stworzył się plik "ltype_c-geo" po jego otwarciu "nie można znaleźć wybranego pliku rysunku"

A co do plików geo i tiff (oddzielnie) jak pisałem wcześniej są one wyeksportowane z ewmapy. Tif jak tif, natomiast z plikiem geo coś jest namieszane we współrzędnych.
Gdy wczytuje przez -> wczytaj raster -> import geo+ tiff SWDE -> "nie zamieniaj osi x na y" : tworzy się plik rcf i wyczystko jest ok w cgeo.
Gdy wczytuje bezpośrednio tif + geo z surowego pliku obraz jest odwrócony i dodatkowo odbicie lustrzane co za tym idzie tworzenie pliku TFW za pomocą GEO_TFW z GEO także jest niewłaściwe [tak myślę :D ]

Na 100% dobrze jest położony plik *.rcf i dlatego pytam czy można z niego zrobić eksport do AC?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » środa, 26 lutego 2014, 15:54

U mnie stworzył się plik "ltype_c-geo" po jego otwarciu "nie można znaleźć wybranego pliku rysunku"
Po co ten plik Pan otwiera? Wystarczy otworzyć w ACAD tylko plik DXF.
Być może w pliku GEO są odwrotnie zapisane współrzędne - trudno coś powiedzieć nie widząc tych danych.
Droga przez RCF=C-Raster , jak wyżej pisali koledzy.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2793
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: FaFaL » środa, 26 lutego 2014, 15:57

Wystarczy w pliku GEO zamienić miejscami "x" z "y" i będzie się dobrze otwierał. Nie pamiętam, czy w katalogu wtyczek nie ma odpowiedniego programu do konwersji.
2014-02-26_150922.jpg
2014-02-26_150922.jpg (129.21 KiB) Przejrzano 4196 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Piotr86 » czwartek, 27 lutego 2014, 22:38

Udało się :D zamieniłem wsp i raster wpasował się w odpowiednie miejsce w cgeo. Następnie prawidłowo wyeksportował się do AC. Współrzędne w pliku geo zamieniłem ręcznie, z kilkoma plikami można tak zrobić, ale ja mam ok 150 plików :shock:
Tj jeden mały problem.

Ale jest drugi mały problem, z tym że już w samym AC. Raster pojawia się w AC w pliku bezpośrednio wyeksportowanym z cgeo, a w momencie gdy zapisuje w AC jakieś zmiany i ponownie otwieram plik, rastra już nie ma, tak jakby gubił ścieżkę do tifa ??

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: logis » piątek, 28 lutego 2014, 11:12

Obawiam się, że na gubienie ścieżki do rastra przez AC to niewiele pomożemy, bo jesteśmy producentami C-Geo, a nie AC.
Jacek

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Piotr86 » piątek, 28 lutego 2014, 12:04

"Kto pyta nie błądzi" a w końcu tj. forum i chyba nie składa się tylko z team'u cgeo. Może ktoś wie coś na ten temat.
Niestety "nadejszły" takie czasy że geodeci muszą robić wazelinkę projektantom i trzeba się znać również ta programach nie do końca związanych z geodezją.
A z drugiej strony takie jest zamówienie i co zrobić :?:

Piotr86
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 12 marca 2010, 14:42

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Piotr86 » środa, 12 marca 2014, 01:50

logis pisze:Obawiam się, że na gubienie ścieżki do rastra przez AC to niewiele pomożemy, bo jesteśmy producentami C-Geo, a nie AC.
Jacek
Myślę że jednak eksport rastra do dxf za pomocą cgeo nie odbywa się prawidłowo. Jeszcze raz wykonałem eksport tym razem dla sprawdzenia u kolegi i plik dxf otwierałem na innej wersji AC niż moja. Reakcja taka sama jak u mnie. Jw. opisałem raster pokazuje się tylko przy otwarciu pliku pierwotnie eksportowanego, po zapisie zmian i ponownym otwarciu raster ginie.
Powód??
Cgeo błędnie zapisuje ścieżkę do pliku, a właściwie jej nie zapisuje. AC w właściwościach pliku rastrowego --> w polu "ścieżka' jest tylko nazwa pliku a w pole "nazwa" jest pusta.

Prawidłowo powinno być: pole nazwa to nazwa, a pole ścieżka przy wybraniu opcji "pełna ścieżka" to C:\nazwa_pliku lub opcja "ścieżka względna" czyli pliki ruchome z projektem : .\nazwa_pliku .

Podsumowując: Cgeo wysyła rastry ale docelowo po zapisie plik staje się bezużyteczny i musiałem 120 szt rastrów wstawić ręcznie do AC :|

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » środa, 12 marca 2014, 09:57

W DXF te wpisy są podane przez nas, giną dopiero w ACAD.
Nie ma niestety dostępnej dokumentacji na tak niskim poziomie, od kilku miesięcy nasz programista rozgryza te i inne problemy z DXF, są postępy ale jeszcze jest dużo do zrobienia.
Pozdrawiam Jurek B.

esgeo
___
___
Posty: 77
Rejestracja: wtorek, 15 marca 2011, 23:24

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: esgeo » czwartek, 1 stycznia 2015, 17:37

Witam

Odgrzeję trochę temat bo mam pewien problem z eksportem do Cada rastrów. Mam cztery rastry (całe sekcje w skali 1:1000) które skalibrowałem w C-Geo modułem kalibracja rastra. Rastry były w układzie '65 i w takim zostały skalibrowane. Jeszcze w oknie kalibracji "odciąłem" opisy pozaramkowe, żeby nie nachodziły na treść sąsiedniego rastra. Następnie przetransformowałem rastry do układu 2000 opcja Mapa -> Raster -> Transformacja rastra i po wczytaniu rastrów w układzie 2000 ramki pojawiły się ponownie... Któryś z użytkowników tego forum w innym temacie miał ten sam problem i poradził sobie dopisując ręcznie do plików *.rcc przedrostek "2000_" czyli taki, jak do rastrów po transformacji. Tak też zrobiłem i ramki zniknęły. Po eksporcie do dxf/dwg ramki niestety znowu się pojawiają dzięki czemu wszystko staje się bardzo nieczytelne. Dodam że przed zaktualizowaniem programu 31.12.2014 r rastry w ogóle się nie eksportowały.
Jakieś 4 miesiące temu też robiłem podobną kalibrację i wtedy pamiętam, że wszystko ładnie się wyeksportowało bez ramek i bez żadnego ręcznego dopisywania przedrostków itp.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6659
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: Jurek B. » piątek, 2 stycznia 2015, 09:25

To co jest dostępnie w module wpasowania rastra to jest nałożenie maski ukrywającej niechciane fragmenty rastra, sam raster nie jest przycinany i dlatego po eksporcie np. do DXF widać go znów w całości.
Skutecznie można go przycinać już na mapie - korzystając z funkcji paska ikon - Edycja rastra, potem jeszcze należy użyć funkcji Eksport w tym pasku - by zapisać raster po edycji do nowego pliku i taki raster można załadować na mapę i potem eksportować np. do DXF.
Pozdrawiam Jurek B.

esgeo
___
___
Posty: 77
Rejestracja: wtorek, 15 marca 2011, 23:24

Re: Export wpasowanego rastra

Post autor: esgeo » niedziela, 4 stycznia 2015, 19:33

Dziękuję za rozjaśnienie sprawy, sprawdzę jak to działa.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ