Eksport do innej mapy

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
KaczorX86
_
_
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 06:03

Eksport do innej mapy

Post autor: KaczorX86 » niedziela, 6 maja 2012, 06:51

Witam!

Od niedawna jestem użytkownikiem programu C-Geo - więc zapoznaję się z jego obsługą. Wykonując eksport do innej mapy natrafiłem na pewne problemy, co skłoniło mnie do zarejestrowania się tutaj i spytanie o poradę bardziej doświadczonych już ludzi.

Może napiszę co i jak robię po kolei:
1. Wybieram z listy projektów interesującą mnie gminę i otwieram.
2. Na mapie zaznaczam cokolwiek, tak by warstwa "Działki" była wybrana. W okienku "Informacja o obiektach" przy pomocy polecenia "Wybierz SQL" ustawiam interesujący mnie warunek (np.: dla G5IDD podaję 123123_05.0001) i klikam przycisk "Zaznacz" .
3. Mając zaznaczone wszystkie pozycje z interesującej mnie wioski, wybieram polecenie "Menu" => "Zaznaczone obiekty" => "Zaznacz w tabeli punkty obiektów".
4. Następnie "Plik" => "Eksport" => "Do innej mapy".
5. W nowo otwartym okienku zakładka "Warstwy": na liście "Warstwy C-GEO" zaznaczone wszystkie pozycje (Działki, Użytki, Klasoużytki, Obręby, Punkty, Warstwa_zerowa), haczyk przy "tylko obiekty zaznaczone" i haczyk przy "Kontrola powtórzeń obiektów", zakładka "Obszar eksportu" zaznaczone mam Eksportuj: "wszystkie obiekty". Klikam przycisk "Eksport", w nowo otwartym okienku wybieram projekt gdzie ma to wyeksportować i "OK".
6. Czynność z pkt. 5 powtarzam odpowiednio dla innych warstw (Użytki, Klasoużytki, Obręby).

Jak już to jest za mną, otwieram projekt do którego eksportowałem dane. I tutaj pojawia się problem: jeśli to jest pierwsza wioska dla danej gminy, to wszystko jest dobrze, gorzej jest już przy kolejnych, a im więcej tym gorzej... Chodzi o to, że przy eksporcie już kolejnej wsi do innego już projektu eksportuje też dane z wioski (wiosek) poprzedniej. Wtedy muszę tracić cenny czas na kasowanie niepotrzebnych rzeczy z mapy tak by została tylko konkretna wioska.

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co i jak robię nie tak i co poprawić.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2789
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: FaFaL » niedziela, 6 maja 2012, 10:39

a może wystarczy po exporcie użyć funkcji odznaczającej ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

KaczorX86
_
_
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 06:03

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: KaczorX86 » niedziela, 6 maja 2012, 14:14

Gdzie jej szukać? Która to konkretnie?

W między czasie znalazłem pewne rozwiązanie. Gdy eksportuje "Działki" to w okienku (Plik => Eksport => Do innej mapy) na zakładce "Warstwy" na liście "Warstwy C-GEO" zaznaczam by była tylko aktywna "Działki", odpowiednio to samo dla "Użytki" to "Użytki", dla "Klasoużytki" to "Klasoużytki" i dla "Obrębów" to "Obręby". Tak to działa super. Na liście zostają jednak dwie pozycje nie wykorzystane - "Warstwa_zerowa" i "Punkty". Nie wiem jak je wyodrębnić w ten sposób dla konkretnej wioski, gdyż wszystkie pozostałe mogę wybrać na mapie i w okienku "Informacja o obiektach" przy pomocy polecenia "Wybierz SQL" ustawiam interesujący mnie warunek dla konkretnej wioski.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: Jurek B. » niedziela, 6 maja 2012, 20:38

po exporcie użyć funkcji odznaczającej
Proszę w oknie mapy nacisnąć prawy klawisz myszki i wybrać opcję:
Zaznacz w tabeli/do eksportu - usuń zaznaczenie obiektów / punktów
Pozdrawiam Jurek B.

KaczorX86
_
_
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 06:03

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: KaczorX86 » poniedziałek, 7 maja 2012, 10:08

Coś nie działa...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 7 maja 2012, 14:19

Co to znaczy "coś nie działa" - czy po użyciu tej opcji, w tabeli współrzędnych nadal są punkty zaznaczone?
Co do obiektów w bazie danych - moja wina - nie dopisałem, że tu trzeba wejść do okna bazy danych i tam odznaczyć zaznaczone obiekty (prawy klawisz myszki w oknie bazy - Odznacz wszystko)
Pozdrawiam Jurek B.

KaczorX86
_
_
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 06:03

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: KaczorX86 » wtorek, 8 maja 2012, 00:15

Działa :D Dziękuję bardzo za pomoc!

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1244
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: MarekOtt » piątek, 22 listopada 2013, 10:15

Czy jest jakaś możliwość, by przy eksporcie warstw do innej mapy nie były eksportowane punkty (pikiety) tych warstw. Albo przynajmniej by te punkty się jakoś przenumerowywały automatycznie, by nie było takich sytuacji że dublują nam się numery pikiet.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: Michal_K » piątek, 22 listopada 2013, 19:01

Przy eksporcie całej warstwy, wysyłasz wszystko, włącznie z punktami znajdującymi się na tej warstwie. Moim zdaniem jest to bdb rozwiązanie. Rozwiązaniem dla twojego problemy by było wyświetleniem aletr-u że taki punkt znajduję się już w tabeli i program powinien zapytać co zrobić. Powinna tam też być opcja przenumerowania powtarzających się pikiet.

marcinn
VIP
VIP
Posty: 656
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: marcinn » piątek, 29 sierpnia 2014, 22:48

Prośba- czy dałoby się dorobić przy eksporcie do innej mapy opcję- eksportuj zaznaczonym obiektem? Byłoby to znakomite rozwiązanie, gdyby się dało eksportować mapy poprzez wzkazanie obiektu zamkniętego o dowolnym kształcie. Dobrze byłoby coś takiego dorzucić też przy eksporcie DXF. Gdzieś był wątek, że można wyciąć mapę, zrobić eksport i UNDO. Tylko tu właśnie chodzi o to UNDO, którego jak się zapomni zrobić to dupa zbita.

marcinn
VIP
VIP
Posty: 656
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: marcinn » piątek, 12 września 2014, 07:59

Zauważyłem ostatnio taki problem (wcześniej chyba nie występował). Mianowicie, jeżeli robię eksport do innej mapy jakiejś warstwy (obojętne czy jednej, czy więcej) to kopiują się też punkty. Warstwy zerowej nie eksportuje (na niej są punkty), a mimo wszystko pojawiają się w nowej tabeli.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: Jurek B. » piątek, 12 września 2014, 08:29

marcinn pisze:Zauważyłem ostatnio taki problem (wcześniej chyba nie występował). Mianowicie, jeżeli robię eksport do innej mapy jakiejś warstwy (obojętne czy jednej, czy więcej) to kopiują się też punkty. Warstwy zerowej nie eksportuje (na niej są punkty), a mimo wszystko pojawiają się w nowej tabeli.
Tak jest od zawsze - jeżeli eksportowane są obiekty oparte na konkretnych punktach to oczywiście i one muszą być wyeksportowane, niezależnie na jakiej warstwie są umieszczone.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
VIP
VIP
Posty: 656
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: marcinn » piątek, 12 września 2014, 08:40

To może warto by pomyśleć coś nad eksportowanymi razem z obiektami- punktami? Jeżeli punkty się dublują to nie ma żadnej informacji- zauważyłem, że w jednej mapie mi podmieniło pkt (różne współrzędne, tylko te same numery). W efekcie zostały punkty z eksportowanej mapy, a z opracowywanej mapy punkty zniknęły. Z kolei przy innym opracowaniu punkty się zdublowały i pozostały na mapie- nie zdążyłem wejść do tabeli, bo wcześniej je usunąłem na mapie, ale przypuszczam, że w tabeli wyskoczyłby jakiś błąd. Może przy eksporcie dodać opcję, jak przy imporcie punktów- żeby wstawiać do pkt przedrostek/przyrostek?

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: piotrt » środa, 14 października 2015, 11:29

Witam
Kiedy zaznaczam obiekt (tu budynek) do eksportu do innej mapy, to po otwarciu tej innej mapy mam wyeksportowane tylko punkty.Dlaczego nie są eksportowane linie łączące poszczególne punkty, mimo zaznaczenia w opcjach kwadrat "tylko obiekty zaznaczone"
Załączniki
po eksporcie.png
po eksporcie.png (2.84 KiB) Przejrzano 3279 razy
do eksportu.png
do eksportu.png (6.53 KiB) Przejrzano 3279 razy

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 837
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: Wojtek P. » środa, 14 października 2015, 12:06

Gdyż zaznaczenie to jest pod prawym klawiszy myszy na mapie "Zaznacz w tabeli/do eksportu"
Kliknięcie na obiekt go "wybiera" nie "zaznacza" :)
Ps. Jeżeli obiekt czy obiekty mają swoją bazę danych można je zaznaczyć także w oknie bazy danych
-To serve and protect-

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: piotrt » środa, 14 października 2015, 12:41

Dziękuję Panu za wyjaśnienie- oczywiście wszystkodziała Ok ( tyle lat mam c-geo , ale tego nie wiedziałem..)

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 837
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: Wojtek P. » środa, 14 października 2015, 12:43

Ja też czasem coś odkrywam w c-geo :oops:
-To serve and protect-

marcinn
VIP
VIP
Posty: 656
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: marcinn » sobota, 17 października 2015, 17:56

Dobrze byłoby dodać opcję eksportu obszarem po zaznaczeniu wieloboku. Tzn. rysujemy sobie obszar zamknięty, który chcemy wyeksportować, potem klikamy ten wielobok i wszystko co jest w środku zostanie eksportowane. Aktualnie można eksportować obszarem, ale on od razu znika. Nie mamy możliwości podglądu czy wszystko zostało poprawnie zaznaczone, ani modyfikacji tego obszaru. Taką opcję można by dorzucić do poniższego okienka
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (7.45 KiB) Przejrzano 3175 razy
I tutaj dorzucić opcję "wskaż obiekt" do zakresu

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport do innej mapy

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 19 października 2015, 08:39

Ok, faktycznie, przydałoby się to wprowadzić, dopiszę do zadań do zrobienia.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ