Import plików rdl - problem

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
herrtur
____
____
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Import plików rdl - problem

Post autor: herrtur » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 13:13

Dostałem z wrocławskiego ZGKiKM pliki rdl i chcę je wczytać do cgeo. Podczas importu wczytują się obiekty,ale zawsze o jeden mniej niż powinien (tak wynika z komunikatu,np.,Importuję obiekty : 1102 z 1103'),potem mogę sobie czekać do jutra na zakończenie.
Wczytuje się jakaś treść,ale nie wiem czy cała.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: Jurek B. » wtorek, 28 sierpnia 2012, 09:26

Proszę się tym licznikiem obiektów nie przejmować - wczytują się w rzeczywistości wszystkie obiekty.
Pozdrawiam Jurek B.

herrtur
____
____
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 6 stycznia 2012, 19:36

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: herrtur » wtorek, 28 sierpnia 2012, 10:39

To nie wiadomo kiedy przerwać ten proces.
Dodam,że nie ma w tych plikach osnowy - może faktycznie jej w nich nie ma (i muszę wpisać ją z wykazów,co jest trochę dziwne,że system nie ma osnowy), a może się nie wczytuje.Trochę denerwująca sytuacja...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: Jurek B. » wtorek, 28 sierpnia 2012, 11:00

Trzeba wcisnąć przycisk OK gdy na przycisku pod liczbą zaimportowanych obiektów wyświetli się tytuł OK.
Co do osnowy - nie wiem - najlepiej sprawdzić to bezpłatną przeglądarką Bentley View.
Pozdrawiam Jurek B.

ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: ox303 » środa, 27 listopada 2013, 18:46

Dołączę się bo temat podobny.

Przy imporcie pliku rdl z ZGKiKM zawierającego projekt z ZUDP pojawia się od razu okno "Importowanie zakończone" zamiast okna wyboru warstw do importowania. Inne pliki z mapą się importują. Pewnie jest to spowodowane zapisaniem w wersji v8.

Załączam pik dla sprawdzenia.

--
pozdrawiam
Michał
Załączniki
4571-13.zip
(54.04 KiB) Pobrany 60 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: Jurek B. » środa, 27 listopada 2013, 20:58

Proszę zmienić rozszerzenie na DGN i zaimportować jako Microstation V8 (import w dolnej części listy importów) - pójdzie.
Pozdrawiam Jurek B.

ox303
__
__
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 17:50

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: ox303 » piątek, 29 listopada 2013, 17:09

Jurek B. pisze:Proszę zmienić rozszerzenie na DGN i zaimportować jako Microstation V8 (import w dolnej części listy importów) - pójdzie.
poszło :) dziękuję

przy okazji przypomnę się z prośbą o wprowadzenie funkcji odzanacz/zaznacz wszystkie w imporcie DGN/RDL

--
pozdrawiam Michał

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 469
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: ariel0-0 » czwartek, 3 września 2015, 16:27

Przy imporcie plików *.rdl pojawia się problem - filtr nie wyświetla plików z tym rozszerzeniem.
Wiem że można ręcznie zmienić rozszerzenie pliku, ale chyba nie o to chodzi. Proponuję uzupełnić filtr importu o rozszerzenie rdl.

Widzę że problem nie jest nowy ale nie doczekał się rozwiązania
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: Jurek B. » czwartek, 3 września 2015, 18:25

Przecież w Plik-Import- Microstation (DGN/RDL...) jest wyświetlane okno z filtrem na DGN i RDL:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (58.05 KiB) Przejrzano 3647 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 469
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: ariel0-0 » niedziela, 6 września 2015, 17:56

Owszem, ale nie działa. Pewnie dlatego że moje pliki rdl są v8.
Przy imporcie z menu kontekstowego warstwy, na liście projektów (przedostatnia pozycja) jest tylko filtr dla plików dgn.
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 7 września 2015, 09:41

Ok, teraz wszystko jasne - dopóki nie dodamy drugiego domyślnego filtru, trzeba wpisać w pole na nazwę pliku: *.rdl
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 469
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: ariel0-0 » poniedziałek, 7 września 2015, 11:30

Jurek B. pisze:trzeba wpisać w pole na nazwę pliku: *.rdl
oraz zatwierdzić enterem. Działa. Lepsze to niż zmiana rozszerzenia pliku :)
Have a nice day

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: georodeo » piątek, 11 września 2015, 18:23

Witam,
A czy jest możliwość ustawienia domyślnej czcionki podczas importu.
U mnie ustawia się <@Arial Unicode MS> i każdy plik trzeba ręcznie zmieniać - co przy hurtowym imporcie np. naraz kilku sekcji MZ i ME (ZGKiKM Wrocław) jest bardzo upierdliwe.
Pozdrawiam.
R.N.
Hej Śląsk

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6419
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import plików rdl - problem

Post autor: Jurek B. » piątek, 11 września 2015, 18:54

georodeo pisze:Witam,
A czy jest możliwość ustawienia domyślnej czcionki podczas importu.
U mnie ustawia się <@Arial Unicode MS> i każdy plik trzeba ręcznie zmieniać - co przy hurtowym imporcie np. naraz kilku sekcji MZ i ME (ZGKiKM Wrocław) jest bardzo upierdliwe.
Pozdrawiam.
R.N.
Niestety w czasie importu się nie da, ale po imporcie całości proszę zmienić czcionkę - tylko raz: prawy klawisz myszki na mapie i opcja Zmień czcionkę.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ