Zamiana osi

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
bartek1122
____
____
Posty: 234
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Zamiana osi

Post autor: bartek1122 » wtorek, 11 września 2012, 12:09

Po eksporcie do pliku dwg czy dxf C-Geo zamienia mi współrzędne X na Y i odwrotnie :( . Co jest tego przyczyną?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Zamiana osi

Post autor: Jurek B. » wtorek, 11 września 2012, 12:28

AutoCAD nazywa osie matematycznie i dlatego przy eksporcie następuje zamiana współrzędnych - czyli to co było w C-GEO wpisane jako X (oś pionowa), jest w CAD wpisane jako Y (oś pionowa), itd.
Pozdrawiam Jurek B.

bartek1122
____
____
Posty: 234
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Zamiana osi

Post autor: bartek1122 » wtorek, 11 września 2012, 12:37

A czy można jakoś eksportować zeby po eksporci na podglądzie współrzędnych w CAD wyświetlały się one jak w C-Geo?

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Zamiana osi

Post autor: walklim » wtorek, 11 września 2012, 13:06

najlepiej nie kombinować tylko nauczyć się z tym żyć, na mapie XYH, w AutoCadzie yxz a w instrumentach Leica - NEZ, wszędzie inaczej i pokręcone. :D
pozdrawiam Waldek Klimek

bartek1122
____
____
Posty: 234
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Zamiana osi

Post autor: bartek1122 » wtorek, 11 września 2012, 13:18

Faktycznie tak jest i chyba już tak musi zostać :D

ODPOWIEDZ