import punktów i poligonów z DWG

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

import punktów i poligonów z DWG

Post autor: walklim » czwartek, 6 czerwca 2013, 15:03

Witam, problem do rozwiązania: importuję rysunek dwg zawierający poligony -> budynki i bloki -> punkty pomierzone na nich, jak umieścić punkty importowane w obiektach na mapie zamiast punktów @ ???
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: import punktów i poligonów z DWG

Post autor: FaFaL » czwartek, 6 czerwca 2013, 15:39

jakimś narzędziem zapisać rysunek do formatu dxf12 i odczytać starym importem Autocad dxf :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: import punktów i poligonów z DWG

Post autor: Jurek B. » czwartek, 6 czerwca 2013, 17:59

Może gdybym miał taki plik - znalazłbym inny sposób.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: import punktów i poligonów z DWG

Post autor: walklim » czwartek, 6 czerwca 2013, 18:28

plik w formacie dxf12, wsad.dxf niestety nie działa import z menu mapa, tu wyjściem byłoby narzędzie które po imporcie poligonów potrafiłoby zastąpić punkty @, punktami które są w tabeli (np. z importu z pliku tekstowego, z obliczeń) a znajdują się w blisko wierzchołka.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: import punktów i poligonów z DWG

Post autor: FaFaL » czwartek, 6 czerwca 2013, 19:00

Import działa, tylko nie wczytuje bloków ponieważ nazwy bloków nie pokrywają się z nazwami kodów według zestawu wybranego w C-GEO.... Zamieniłem ręcznie kody na zgodne np. z K-1 i wtedy się wczytują.. ale niestety moje przeczucie mnie zawiodło ponieważ podczas importu program wcale nie definiuje importowanych obiektów o punkty :(
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: import punktów i poligonów z DWG

Post autor: FaFaL » czwartek, 6 czerwca 2013, 19:06

Ostatecznie powinno się to udać skorygować funkcją Kontrola punktów położonych blisko siebie:
2013-06-06_190427.png
2013-06-06_190427.png (40.52 KiB) Przejrzano 842 razy
ale niestety jeśli skasuję jeden z punktów to program NIE koryguje obiektów z nim skojarzonych .... a mógłby podmieniać punkt skasowany punktem który zostaje .. :(
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: import punktów i poligonów z DWG

Post autor: Jurek B. » czwartek, 6 czerwca 2013, 21:12

Ta podmiana punktów z @ na zwykłe jeśli są w tabeli działała i niedługo zacznie działać ponownie - poprzez Kontrole spójności mapy.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ