Eksport DXF

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
marcinn
______
______
Posty: 606
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport DXF

Post autor: marcinn » piątek, 9 maja 2014, 19:01

Wiem o czym dokładnie kolega pisze, bo już poruszałem ten temat. Jest to dość uciążliwe, szczególnie jeśli robi się MDCP i przerysowuje raster. Tak jak kolega pisze wyżej można wykonać kontrolę spójności mapy. Ja osobiście zauważyłem, że nie czasami nie wszystkie pkt są wyrzucane. Za to program wyrzuca też pkt z symboli (np pkt jeżeli jest pkt osnowy to wyrzuci kropkę ze środka). Dobrym rozwiązaniem byłoby żeby przy eksporcie domyślnie program nie eksportował takich punktów, albo automatyczne wrzucanie ich na osobną warstwę, którą można by usunąć. Tylko trzeba by rozwiązać sprawę symboli, żeby z nich nie wyrzucało kropek

marcinn
______
______
Posty: 606
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport DXF

Post autor: marcinn » piątek, 16 maja 2014, 16:29

Mam propozycję- żeby prze eksporcie do DXF eksportowało domyślnie tylko warstwy widoczne (wtedy to co widzimy to eksportujemy). Gdy jest dużo warstw to trzeba szukać co trzeba odhaczyć i robi się mętlik (idealnie byłoby gdyby eksportowały się warstwy z taką opcją, że po odpaleniu acada będę one także niewidoczne). No i dorobienie opcji w eksporcie "eksportuj tylko widoczne"

georodeo
__
__
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Eksport DXF

Post autor: georodeo » piątek, 16 maja 2014, 21:26

Witam.
Możliwość eksportu warstw widocznych na mapie c-geo jest dostępna w oknie eksportu (pole warstw) pod prawym przyciskiem myszy (też niedawno zostałem uświadomiony :D )
Jednocześnie opcja ustawiania widoczności warstw po eksporcie do AC mogła by być przydatna.
Pozdrawiam.
Hej Śląsk

marcinn
______
______
Posty: 606
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport DXF

Post autor: marcinn » sobota, 17 maja 2014, 14:26

Faktycznie. Dzięki za podpowiedź. Człowiek jest ślepy, bo ostatnio rozwijałem to okienko po ppm, ale nie zauważyłem tej opcji. Nie mniej jednak ta opcja ustawienia niewidocznych warstw w Acad byłaby świetna.

marcinn
______
______
Posty: 606
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport DXF

Post autor: marcinn » środa, 21 maja 2014, 01:18

Zauważyłem pewien błąd w usuwaniu punktów z "@". Mianowicie jeśli zrobimy import DXF i przesuniemy jakąś linię w inne miejsce, albo wprowadzimy jakiekolwiek modyfikacje (skasujemy obiekt, przesuniemy) to punkty które pozostaną (są one w powietrzu jako "@") nie można usunąć za pomocą kontroli spójności mapy- trzeba ich wypatrywać i usuwać ręcznie. Byłoby świetnie, gdyby udało się to jakoś poprawić

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport DXF

Post autor: Jurek B. » środa, 21 maja 2014, 15:07

Mam problem by to uzyskać - zarówno po usunięciu jak i po edycji dowolnego obiektu po imporcie z DXF - nie pozostają żadne punkty z @, nie muszę nawet wykonać funkcji Kontrola spójności mapy.
Przydałby się więc projekt, który utworzył Pan z DXF ale jeszcze bez żadnych zmian i info jaki obiekt Pan modyfikuje i pozostają po nim punkty @.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 606
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport DXF

Post autor: marcinn » środa, 21 maja 2014, 16:45

Wysłałem niezbędne pliki na softline@xgeo.pl. Nie dzwoniłem do Pana odnośnie tego błędu przy usuwaniu pustych warstw, bo miałem pilną robotę i po prostu przeinstalowałem system na nowo i nie aktualizuje systemu- teraz póki co usuwanie pustych warstw działa. Jak nie będę miał nawału pracy to spróbuję zaktualizować system i jak mi będzie wyrzucać błąd przy usuwaniu warstw to będę się kontaktował telefonicznie (chyba, że wcześniej się coś poknoci).

marioo
VIP
VIP
Posty: 1006
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Eksport DXF

Post autor: marioo » czwartek, 22 maja 2014, 08:59

Zadam przypominające pytanie co z prawidłowym eksportem linii np tarasu? Ostatnio zauważyłem też źle wyświetlaną linię przepustu - nie ma jednej części "wąsu" .
Aktualnie jestem zmuszony te elementy rysować oddzielnymi liniami naśladując ich kształt w taki sposób żeby po eksporcie projektant widział na mapie poprawnie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport DXF

Post autor: Jurek B. » czwartek, 22 maja 2014, 12:23

Bramy, furtki i przepusty są teraz problemem - są to obiekty liniowe i ACAD wprost nie obsługuje takich typów linii - programista poświęcił na to już dużo czasu, może uda się to rozwiązać w najbliższej aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.

1447
__
__
Posty: 28
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:00

Re: Eksport DXF

Post autor: 1447 » piątek, 23 maja 2014, 02:16

To dobra okazja, aby też usprawnić rysowanie osłon na przewodach, które teraz rysuje się dość pracochłonnie.

marioo
VIP
VIP
Posty: 1006
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Eksport DXF

Post autor: marioo » piątek, 23 maja 2014, 08:03

Jurek B. pisze:Bramy, furtki i przepusty są teraz problemem - są to obiekty liniowe i ACAD wprost nie obsługuje takich typów linii - programista poświęcił na to już dużo czasu, może uda się to rozwiązać w najbliższej aktualizacji.
Akurat te elementy robię po staremu, ale proszę nie zapominać też o tarasie, murku oporowym i o linii symbolu przepustu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport DXF

Post autor: Jurek B. » piątek, 23 maja 2014, 09:46

Co do murku oporowego, to czy obecny eksport jest nieprawidłowy?
Załączniki
Przechwytywanie.GIF
Przechwytywanie.GIF (140.45 KiB) Przejrzano 3641 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 1006
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Eksport DXF

Post autor: marioo » piątek, 23 maja 2014, 12:29

Tak, niech obejrzy Pan końcówki tej linii, poza tym jeżeli to możliwe to na załamaniach powinno wszystko ładnie się zgrywać.
Symbol przepustu po eksporcie to jakieś 3 kropki !?
Taras wychodzi tak jak widać...
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (31.32 KiB) Przejrzano 3623 razy
Bardzo czekam na poprawny eksport do dxf, bo teraz projektanci pracują wyłącznie na mapie numerycznej i papierowa wersja z pieczątkami służy tylko do załączenia do dokumentacji.
Nie chciałbym musieć rysować tych elementów ręcznie pojedyńczymi liniami w taki sposób żeby oddać ich kształt na dxfie, a teraz niestety muszę tak robić...
To są linie w których zauważyłem że coś jest nie tak, być może jest coś jeszcze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport DXF

Post autor: Jurek B. » piątek, 23 maja 2014, 12:47

No tak, końcówki rzeczywiście teraz widzę - programista pracuje jak już chyba pisałem wcześniej by dołożyć te brakujące linie, a te które Pan opisał będzie jakoś musiał poprawić - ale jak, jeszcze nie wiemy - nie jest to takie proste jak w C-GEO niestety.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 606
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport DXF

Post autor: marcinn » poniedziałek, 26 maja 2014, 16:52

Prośba do programistów- żeby wprowadzić opcję "nie eksportuj pustych warstw" przy eksporcie, na samym dole w informacjach dodatkowych, pod "tylko obiekty zaznaczone". Byłaby to świetna opcja, bo jeśli ustawi się eksportuj tylko widoczne warstwy to pod tym zaznaczeniem często są także puste warstwy

marcinn
______
______
Posty: 606
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport DXF

Post autor: marcinn » wtorek, 27 maja 2014, 14:48

Przydałoby się też zmienić kolor warstwy zerowej. Przy eksporcie warstwa "0" ma kolor czerwony, zamiast białego.

marioo
VIP
VIP
Posty: 1006
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Eksport DXF

Post autor: marioo » poniedziałek, 2 czerwca 2014, 12:12

Po ostatniej aktualizacji potwierdzam nadal
marcinn pisze:Przydałoby się też zmienić kolor warstwy zerowej. Przy eksporcie warstwa "0" ma kolor czerwony, zamiast białego.
no i
"w eksporcie do DXF dodano brakujące style linii (bramy, furtki, przepust, wiata) oraz poprawiono wygląd linii muru oporowego itp."
-poprawiony jest symbol przepustu,
ale mur oporowy i taras nadal jest źle...
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (9.64 KiB) Przejrzano 3321 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport DXF

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 2 czerwca 2014, 18:53

Koloru warstwy zerowej nie ruszaliśmy dotąd, mur oporowy i taras jest w opracowaniu.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 606
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Eksport DXF

Post autor: marcinn » wtorek, 26 sierpnia 2014, 18:59

Ponawiam wątek odnośnie punktów przy eksporcie do dxf:

1. Nie wiem jak by można to rozwiązać- chodzi o to, że przy eksporcie do dxf przeważnie jest masę kropek (punkty z "@"). Udaje się je wyrzucić poprzez kontrolę spójności. Ale pozostaje problem pkt z pomiaru. Czasami zostają mi punkty takie jak np. przedłużenia budynku. Nie są one mi potrzebne przy eksporcie. Co z takimi pkt robić? Można nie eksportować warstwy zerowej, ale wtedy trzeba wyłączyć przypisanie kodów pkt do warstw i rysować symbole na innej warstwie. Jest to trochę problematyczne. Najlepsza byłaby opcja zaznaczenia ptaszkiem, żeby nie eksportować pkt (łącznie z pkt @ i wtedy nie trzeba by robić spójności mapy)

2. Jest też drugi wątek- przydałby się prawidłowy eksport RTF. Aktualnie muszę robić specjalnie w Cadzie opis MDCP. Chyba, że ktoś sobie inaczej radzi z tym? Można za pomocą okna tekstowego, ale tam po wklejeniu tekstu nie są uznawane tabulatory, ani wiersze- cały tekst zlewa się w jednowierszowy ciąg.

marioo
VIP
VIP
Posty: 1006
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Eksport DXF

Post autor: marioo » środa, 27 sierpnia 2014, 10:21

No i nadal nie jest rozwiązany dobry eksport tarasu i muru oporowego...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6252
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Eksport DXF

Post autor: Jurek B. » środa, 27 sierpnia 2014, 11:07

Zarówno to co pisał marcinn i marioo jest u nas w kolejce, ale jeszcze musi czekać - we wrześniu programista będzie miał już na to więcej czasu.
Do końca tego tygodnia robimy inne zmiany w programie.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 1006
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Eksport DXF

Post autor: marioo » czwartek, 29 stycznia 2015, 14:50

Jest problem z linią murku oporowego - jeżeli jest on krótki, na tyle że nie wygenerują się 2 poprzeczki, to po eksporcie do DXF mamy linię pojedynczą. Linie dłuższe eksportują się dobrze. Na rysunku jest przepust z dwoma murkami, po eksporcie tylko jedna linia jest prawidłowa, bo druga okazała się trochę za krótka.
Swoją droga czy nie dałoby się zrobić tak żeby po narysowaniu krótkiego odcinka murku oporowego program wstawiałby poprzeczki w połowie długości? Teraz krótkie odcinki w Cgeo są przedstawione dwiema prostymi i nie wiadomo co to jest. No i przydałoby się zamykanie linii na końcach.

Następna sprawa to przepust - po eksporcie do DXF linia przepustu wyświetla się z dobra grubością ale końcówki są wyraźnie cieńsze, co widać na rysunku.
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (9.29 KiB) Przejrzano 2697 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 809
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Eksport DXF

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 29 stycznia 2015, 15:11

Robiłem eksport do Autocada linii przepustu i ma ona grubość 0,25 (wąsy także) Sprawdzałem w Dwg true view i Draft Sight i wyświetla prawidłowo.
Z krótkimi murkami oporowymi faktycznie jest mały problem (możliwy do poprawy). Nikt nam wcześniej tego nie zgłaszał tego bo i w C-GEO nie ma poprzeczek :)
O zakończeniach obiektów wiemy i są w "kolejce" jak wcześniej było pisane w tym wątku
-To serve and protect-

marioo
VIP
VIP
Posty: 1006
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Eksport DXF

Post autor: marioo » czwartek, 29 stycznia 2015, 16:11

Powinno być 0,35 dla symbolu linii w skali 1:500. Mam właśnie te programy i w obu wyświetla tak samo jak na poprzednim zrzucie. Wąsy są wyraźnie cieńsze - we właściwościach nie chce wyświetlić grubości wąsów, ale sama linia jest 0,35.
Z krótkimi murkami oporowymi faktycznie jest mały problem (możliwy do poprawy).
Czy jest możliwa jakaś szybka wersja testowa z poprawionym eksportem tych linii??? Nie wiem czy czekać, czy ręcznie rysować obrysem, a jest tego trochę...

Może warto zastanowić się nad tym, żeby także w Cgeo te poprzeczki w krótkich murkach jakoś się pojawiały... :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 809
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Eksport DXF

Post autor: Wojtek P. » piątek, 30 stycznia 2015, 13:28

No to nie wiem, definicja linii jest prawidłowa (wąsy mają tą samą grubość co linia)
Na szybko: można zrobić obiekt zamknięty i dać mu wypełnienie muru oporowego
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (7 KiB) Przejrzano 2626 razy
-To serve and protect-

ODPOWIEDZ