SWDE problem

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

MarekOtt pisze:A czy można by było wprowadzić uaktualnienie opcji [struktura tabeli] ---> Opcje ---> dodaj pola potrzebne (...) o nowe wartości ZRD (od 1 do 9), tak jak to ma miejsce dla artybutu STB.
W wersji testowej już w tej funkcji jest podpinany nowy słownik ZRD.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1289
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE problem

Post autor: MarekOtt »

Dzień dobry.

Na aktualnej aktualizacji i wersji testowej, przy wczytywaniu pliku SWDE, punktom stabilizowanym trwale (STB= 3 lub 4 lub 5), nie są przypisywane kody punktów stabilizowanych GRT lub EGBP04. Analogicznie punktom niestabilizowanym nie są przypisywane kody punktów niestabilizowanych. Wcześniej działało wszystko bardzo dobrze, niezależnie od ustawień zestawu kodów ( K1-95 czy też Map Zasad 2015)
Asia T.
Team
Team
Posty: 577
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: SWDE problem

Post autor: Asia T. »

Dzień dobry,

przetestowaliśmy oba przypadki (z mapą zasadniczą 2015 i z k-1 1995) i u nas jest w porządku, więc może proszę podesłać do nas wczytywany plik swde oraz kopię projektu na at@xgeo.pl . Ewentualnie proszę cofnąć się do kwietniowej aktualizacji i przetestować, czy tam import swde działa poprawnie.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1289
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE problem

Post autor: MarekOtt »

trazja pisze:Dzień dobry,

przetestowaliśmy oba przypadki (z mapą zasadniczą 2015 i z k-1 1995) i u nas jest w porządku, więc może proszę podesłać do nas wczytywany plik swde oraz kopię projektu na at@xgeo.pl . Ewentualnie proszę cofnąć się do kwietniowej aktualizacji i przetestować, czy tam import swde działa poprawnie.
Dziwne na kwietniowej także nie sa wyświetlane "kółka" w punktach stabilizowanych. Dlatego pozwoliłem sobie wysłać maila na polecony adres.

Pozdrawiam
Asia T.
Team
Team
Posty: 577
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: SWDE problem

Post autor: Asia T. »

Problem rozwiązany - podczas aktualizacji nie zaktualizowały się zestawy kodów, ponieważ nie została wybrana opcja "zainstaluj standardowe pliki kodów i symboli". W związku ze zmianami w przepisach zalecamy wybór tej opcji podczas aktualizacji, ewentualnie jeśli nie chcemy utracić swoich modyfikowanych zestawów kodów/symboli możemy je skopiować w inne miejsce na dysku przed aktualizacją (są to pliki I_... - zestawy kodów i SR_... - symbole w katalogu C-Geo/bin ) i po zakończonej aktualizacji skopiować je z powrotem do katalogu C-Geo/bin, zamieniając je z istniejącymi.
dancom
__
__
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:56
Lokalizacja: OPLE

Re: SWDE problem

Post autor: dancom »

Adres do doręczeń - jak go uzyskać w cgeo? W ewidencji jest adres zameldowania i dodatkowy adres doręczeń, pytanie co zrobić aby ten adres był widoczny w raportach SWDE?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: SWDE problem

Post autor: grzes »

dancom pisze:Adres do doręczeń - jak go uzyskać w cgeo? W ewidencji jest adres zameldowania i dodatkowy adres doręczeń, pytanie co zrobić aby ten adres był widoczny w raportach SWDE?
Format SWDE nie zawiera adresu do korespondencji. Taki adres teoretycznie jest w formacie GML ale na razie nasz moduł tego pola nie obsługuje.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1289
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE problem

Post autor: MarekOtt »

MarekOtt pisze:Dzień dobry.

Na aktualnej aktualizacji i wersji testowej, przy wczytywaniu pliku SWDE, punktom stabilizowanym trwale (STB= 3 lub 4 lub 5), nie są przypisywane kody punktów stabilizowanych GRT lub EGBP04. Analogicznie punktom niestabilizowanym nie są przypisywane kody punktów niestabilizowanych. Wcześniej działało wszystko bardzo dobrze, niezależnie od ustawień zestawu kodów ( K1-95 czy też Map Zasad 2015)

Ponownie występuje ten problem, przy powrocie do starszej wersji, problem znika.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

Ponownie występuje ten problem, przy powrocie do starszej wersji, problem znika.
Sprawdziłem na aktualnej wersji i jakichś dwóch przypadkowych SWDE - nie zauważyłem by coś nie rozpoznało się poprawnie - proszę o taki przykład SWDE gdzie są te punkty.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1289
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: SWDE problem

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze:
Ponownie występuje ten problem, przy powrocie do starszej wersji, problem znika.
Sprawdziłem na aktualnej wersji i jakichś dwóch przypadkowych SWDE - nie zauważyłem by coś nie rozpoznało się poprawnie - proszę o taki przykład SWDE gdzie są te punkty.
wysłane na serwis
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

Proszę na softline... wysłać - odbiorca maila serwis... na urlopie :)
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

U mnie po imporcie wydaje się być ok - w mailu wysłałem kopię mapy.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (223.04 KiB) Przejrzano 13145 razy
Pozdrawiam Jurek B.
giekon
____
____
Posty: 137
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: SWDE problem

Post autor: giekon »

Witam,
Mam pytanie czy jest w programie gdzieś możliwość wydruku z pliku swde wypisu i wyrysu działki ewidencyjnej? Prędzej wykonywałem to z pozycji internetowej przeglądarki ale po ostatnich aktualizacjach Windowsa już to nie działa... :?
---
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

Witam, w module SWDE jest coś takiego, a sam wyrys to chyba zwykły wydruk z mapy C-GEO po imporcie SWDE, ewentualnie we własnym formularzu?
Załączniki
Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG (203.84 KiB) Przejrzano 12994 razy
Pozdrawiam Jurek B.
giekon
____
____
Posty: 137
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: SWDE problem

Post autor: giekon »

Bardziej mi chodzi o taki przykład jaki można było wydrukować z internetowego managera swde (jak w załączniku). Urzędniki kręcą nosem że w ten sposób lepiej to wygląda. Owszem można to robić na raty, najpierw wydruk części opisowej z swde a mapką osobno z mapy projektu. Najwyżej powiem że od dnia dzisiejszego takiej możliwości nie ma :lol:
Załączniki
z managera swde
z managera swde
przykład.jpg (114.29 KiB) Przejrzano 12988 razy
---
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

Ok, coś wymyślimy
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: SWDE problem

Post autor: logis »

Dzień dobry,
na podstawie sugerowanego wzoru wypisu/wyrysu zrobiliśmy wzorzec dokumentu,
który można wykorzystać w module importu SWDE/GML. Załączam plik WyrysWypisZRejestruGruntow.rtf
proszę przy jego pomocy zrobić własny dokument w oknie Schematy kopiowania
do schowka
. Tworzymy nowy wzór dokumentu, edytujemy treść, otwieramy
załączony plik rtf, zapisujemy i zamykamy. Pokazują to rysunki.
wyrys1.png
wyrys1.png (10.23 KiB) Przejrzano 12946 razy
wyrys2.png
wyrys2.png (18.43 KiB) Przejrzano 12946 razy
wyrys3.png
wyrys3.png (27 KiB) Przejrzano 12946 razy
Z tak utworzonym wzorem pracujemy w ten sposób, że w oknie SWDE na liście działek podświetlamy
wybraną działkę, kopiujemy jej dane do schowka, pokazujemy podgląd danych.
Powinniśmy w tym momencie uzyskać kartkę z wypełnionymi danymi o lokalizacji
i powierzchnie użytków działki. Możemy wtedy taki dokument lekko wyedytować
jeśli trzeba (poukładać pola powierzchni itp.). Dokument należy poprzez schowek
skopiować do okna narzędzia Dokument RTF i stąd już da się go wstawić
w jakieś miejsce na mapie. Akapity na początku i końcu dokumentu mają
nieprzezroczyste tło, więc maskują treść mapy. Natomiast środkowa część
jest przezroczysta, więc może służyć do pokazywania działki, dla której
robimy wyrys. Oczywiście jest tu kilka spraw do zrobienia ,,ręcznie''
i dopracowania. Kiedy przy danej skali mapy działka nie mieści się w przewidzianym dla niej polu, to mapę trzeba przeskalować samemu. Jeśli potrzebujemy podkolorowania na żółto granic działki, to musimy to zrobić samodzielnie na mapie, np. poprzez zaznaczenie dzialki w bazie działek i oznaczenie jej na mapie odpowiednim kolorem.
Prawdopodobnie będzie też trzeba podmaskować okolice działki np. narzędziem
Przesłanianie, tak żeby to jakoś wyglądało przy wydruku.
wyrys4.png
wyrys4.png (13.29 KiB) Przejrzano 12946 razy
WyrysWypisZRejestruGruntow.zip
(1.07 KiB) Pobrany 272 razy
Do działania tego schematu potrzebne jest skopiowanie testowej wersji pliku swde.exe do katalogu C-GEO/BIN
Jacek
Piotr74
____
____
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: SWDE problem

Post autor: Piotr74 »

Czy istnieje możliwość aby przy imporcie danych z pliku GML za pomocą moduł SWED/GML pobierane były wszystkie dane dotyczące budynku (tj. główna funkcja budynku, inna funkcja budynku, klasa wg PKOB, status budynku itd) tak aby tworząc wykaz zmian danych ewidencyjnych budynku za pośrednictwem w/w modułu nie było konieczności dopisywania ręcznego danych w rubryce "stan dotychczasowy"
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

Piotr74 pisze:Czy istnieje możliwość aby przy imporcie danych z pliku GML za pomocą moduł SWED/GML pobierane były wszystkie dane dotyczące budynku (tj. główna funkcja budynku, inna funkcja budynku, klasa wg PKOB, status budynku itd) tak aby tworząc wykaz zmian danych ewidencyjnych budynku za pośrednictwem w/w modułu nie było konieczności dopisywania ręcznego danych w rubryce "stan dotychczasowy"
Sprawdziłem na pierwszym lepszym GML z danymi EGiB i te atrybuty budynku, które miały wartości są umieszczane w raporcie WZDE budynku - może jakość obrazka nie jest najlepsza ale te dane, o które Pan pytał są na pewno wyświetlane:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (199.04 KiB) Przejrzano 12490 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Piotr74
____
____
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: SWDE problem

Post autor: Piotr74 »

u mnie wygląda to tak:
Załączniki
wzde.PNG
wzde.PNG (215.42 KiB) Przejrzano 12476 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

No to sorry, ale bez konkretnego GML nie mogę pomóc :(
Pozdrawiam Jurek B.
Piotr74
____
____
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: SWDE problem

Post autor: Piotr74 »

wysłałem plik
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

Ok, programista dostał do analizy.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6976
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: SWDE problem

Post autor: Jurek B. »

W wersji testowej (po pobraniu, zapisać do katalogu C-GEO/BIN) jest już poprawka importu danych z tego GML.
Tylko proszę usunąć plik wzde_bud.fr3 z BIN/BIN, jeśli jest tam.
Pozdrawiam Jurek B.
Piotr74
____
____
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: SWDE problem

Post autor: Piotr74 »

część danych wgrywa się, brakuje jeszcze w WZDE, w rubrykach MSC; ULC, NRA, PKOB. Zauważyłem również, że w oknie wypis z rejestry gruntów dla budynku nie wyświetlają się dane w wierszu FSB.
ODPOWIEDZ