etykietowanie - geoinfo

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

geoinfo - wypełnienie skarp

Postautor: piotr j. » piątek, 21 lipca 2017, 10:05

Dzień Dobry.
Chciałem poruszyć temat wypełnień skarp. Jaka jest zasada definiowania obiektu przy eksporcie. Zauważyłem, że kierunek wypełnienia w c-geo (lewa strona) nie zawsze odpowiada kierunkowi w geoinfo (prawa strona).
Kierunek tworzenia obiektu skarp w c-geo.
1. Pierwsza linia od lewej do prawej jako góra skarpy, druga jako dół, i też takie wypełnieni
2. Pierwsza linia od prawej do lewej jako góra skarpy, druga jako dół, i też takie wypełnieni
3. Pierwsza linia od lewej do prawej jako góra skarpy, druga jako dół, i odwrotne wypełnienie
4. Pierwsza linia od prawej do lewej jako góra skarpy, druga jako dół, i odwrotne wypełnienie
Załączniki
1.png
1.png (16.99 KiB) Przejrzano 640 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

trazja
Team
Team
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: geoinfo - wypełnienie skarp

Postautor: trazja » piątek, 21 lipca 2017, 13:27

Prześledzę temat dokładnie w poniedziałek razem z programistą i napiszę, jakie są zależności przy rysowaniu skarp.

trazja
Team
Team
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: etykietowanie - geoinfo

Postautor: trazja » piątek, 21 lipca 2017, 13:28

Wszystkie poprawki pojawią się w kolejnym tygodniu oraz w następnej aktualizacji.

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: geoinfo - wypełnienie skarp

Postautor: piotr j. » piątek, 21 lipca 2017, 13:48

Wysłałem polik cgp i giv z przykładem na maila
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

geoinfo - import giv - kody punktów granicznych

Postautor: piotr j. » piątek, 21 lipca 2017, 14:38

Przy imporcie pliku giv (gi1532 i gi1630) zauważyłem, że błędnie nadawane są kody dla obiektów znaków granicznych przy stabilizacji
- 2-niestabilizowany - nadawany jest kod geppgx_1 zamiast geppgx_2
- 5-znak podziemny - nadawany jest kod geppgx zamiast geppgx_5 (jeśli trzymamy się tych dodatkowych kodów w c-geo*_1-*_5)

- dla 2-niestabilizowany kolor powinien być zielony 0,128,0, a nie czarny
Załączniki
1.png
1.png (21.27 KiB) Przejrzano 716 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

trazja
Team
Team
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: geoinfo - import giv - kody punktów granicznych

Postautor: trazja » poniedziałek, 24 lipca 2017, 12:27

Proszę przy imporcie wyłączyć opcję "Nadawaj kod _1 dla punktów granicznych" i powinno być już dobrze. W kolejnej aktualizacji ukryjemy tę opcję (opcja działała dobrze dla starszych wersji Geoinfo, czyli tych sprzed kodów 14 - u nas sprzed szablonu v-vi.)
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (14.48 KiB) Przejrzano 671 razy

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: geoinfo - import giv - kody punktów granicznych

Postautor: piotr j. » poniedziałek, 24 lipca 2017, 13:02

Mam tę opcję włączoną.
Może jest to po prostu spowodowane tym, że w v-vi są cztery rodzaje sposobu stabilizacji, a dla 15.3.2 i 16.3.0 jest ich pięć i coś się pomieszało przy przypisaniu kodów.
Pozdrawiam.
piotr j.

trazja
Team
Team
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: geoinfo - import giv - kody punktów granicznych

Postautor: trazja » poniedziałek, 24 lipca 2017, 13:05

Opcja ma być wyłączona.

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: geoinfo - import giv - kody punktów granicznych

Postautor: piotr j. » poniedziałek, 24 lipca 2017, 14:07

Ok, przy wyłączonej działa.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

geoinfo 16_3_0 - nowe kody włazów

Postautor: piotr j. » środa, 26 lipca 2017, 08:17

Dzień Dobry.

Mogę prosić o dodanie dodatkowych kodów dla włazów wszystkich sieci GUPxWZ,
GUPxWZ_1 – właz kwadratowy,
GUPxWZ_2 – właz prostokątny
tak jak jest w przypadku studzienek. W obecnej sytuacji program nie rozpoznaje włazów kwadratowych i prostokątnych, i wszystkie klasyfikuje jako okrągłe.
Dobrze by było, aby przy imporcie pliku program sam przyporządkował odpowiedni kod na podstawie atrybutu KSU-kształt urządzenia, tak jak przy okazji studzienek :).
W geoinfo są jeszcze takie wartości KSU jak owalny, inny, ale te należy przypisać do włazów okrągłych.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

geoinfo 16_3_0 - słupy

Postautor: piotr j. » środa, 26 lipca 2017, 08:46

Dzień Dobry
Zauważyłem kilka błędów przy obiektach słupów

1. Brak kodów słupów
GUPISL_2 – maszt telekomunikacyjny
GUPISL_8 – wieża telekomunikacyjna

2. Dodatkowo dla kodów *_4, *_6, *_10 przypisany jest zły symbol. Obecnie jest symb. nr 138, a powinien być 137. Dotyczy się także szablonu 15_3_2

3. Przy imporcie pliku giv błędnie przypisuje się obiekt turbina wiatrowa, który otrzymuje kod GUPISL, gdzie powinien być GUPISL_7. Dla tego kodu również brakuje symbolu - nr 164

góra rys c geo, dół geoinfo.
Załączniki
1.png
1.png (4 KiB) Przejrzano 610 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5489
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: geoinfo 16_3_0 - słupy

Postautor: Jurek B. » środa, 26 lipca 2017, 09:01

Witam, bardzo proszę o przesyłanie tych uwag bezpośrednio do koleżanki Asi - na jej e-mail, bo tu na forum już zrobiło się za dużo odrębnych wątków do jednego tematu w rzeczywistości i obawiam się, że coś nam umknie przy wprowadzaniu. Tak więc, niech Pan zbierze swoje dotychczasowe uwagi prześle je na at@...
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: geoinfo 16_3_0 - słupy

Postautor: piotr j. » środa, 26 lipca 2017, 09:27

Wysłane.
Rzeczywiście, trochę ostatnio się tego zebrało :)
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5489
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: geoinfo 16_3_0 - słupy

Postautor: Jurek B. » środa, 26 lipca 2017, 09:44

Dzięki :)
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: etykietowanie - geoinfo

Postautor: piotr j. » środa, 9 sierpnia 2017, 08:27

Dzień Dobry.
Zauważyłem, że dla słupów łączonych i kratowych kółka na końcu lini w 1000 mają 1mm, a powinno być 0.7mm, 500 jast ok. Natomiast słup (punkt) w 500 ma 0.9mm, w 1000 jest ok.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 709
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: etykietowanie - geoinfo

Postautor: Wojtek P. » środa, 9 sierpnia 2017, 11:18

Witam
W Pliki z załącznika należy wypakować i zamienić pliki w katalogu C-GEO/BIN
Następnie wystarczy w "edytorze mapy obiektowej" ponownie wczytać właściwy zestaw (opcje, ustawienia-definicja obiektów-otwórz plik z definicją obiektów)
Odnośnie punktu (słupa) jest to kod w edytorze symboli numer 29 i wydaje mi się że jest prawidłowy
Załączniki
Geoinfo.zip
(647.73 KiB) Pobrany 4 razy
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: etykietowanie - geoinfo

Postautor: piotr j. » środa, 9 sierpnia 2017, 14:30

symb 29 w skali 1:500 ma 0.9 mm. Nałożyłem na siebie dwa symbole - słup łączony i słup. Albo poprawić 29 (tylko nie wiem czy nie jest on poprawnym symbolem w innym kodzie lub szablonie), albo stworzyć nowy.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (2.23 KiB) Przejrzano 413 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 709
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: etykietowanie - geoinfo

Postautor: Wojtek P. » czwartek, 10 sierpnia 2017, 08:51

Pliki rozpakować i zastąpić te w katalogu BIN (poprawiony symbol 29 dla skali 1:500)
Załączniki
SR.zip
(56.97 KiB) Pobrany 4 razy
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

geoinfo 15_3_2 - etykieta budynku

Postautor: piotr j. » czwartek, 10 sierpnia 2017, 15:03

Wstawiłem etykiety w oknie legendy. W kodowaniu 15_3_2 nie wstawia się rodzaj budynku, tylko liczba kondygnacji. Jak zmieniłem w oknie edytora mapy obiektowej definicje na 16.3.0 to rodzaj budynku jest poprawny, ale część etykiet jest w kolorze czerwonym, a część biała.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (18.84 KiB) Przejrzano 360 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5489
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: geoinfo 15_3_2 - etykieta budynku

Postautor: Jurek B. » czwartek, 10 sierpnia 2017, 15:14

piotr j. pisze:Wstawiłem etykiety w oknie legendy. W kodowaniu 15_3_2 nie wstawia się rodzaj budynku, tylko liczba kondygnacji. Jak zmieniłem w oknie edytora mapy obiektowej definicje na 16.3.0 to rodzaj budynku jest poprawny, ale część etykiet jest w kolorze czerwonym, a część biała.

Przekażę koleżance żeby zajęła się tym po powrocie z urlopu, ale zmiany w edytorach map obiektowych dla tych różnych wersji GeoInfo będą pewnie dopiero pod koniec września, gdy zrobimy to co Pan dotąd zgłaszał.
Dlatego też zalecam by jednak pisał Pan bezpośrednio na ten e-mail który podałem wcześniej, wtedy będzie to w jednym miejscu zbierane.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 188
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: geoinfo 15_3_2 - etykieta budynku

Postautor: piotr j. » poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 09:03

piotr j. pisze:Wstawiłem etykiety w oknie legendy. W kodowaniu 15_3_2 nie wstawia się rodzaj budynku, tylko liczba kondygnacji. Jak zmieniłem w oknie edytora mapy obiektowej definicje na 16.3.0 to rodzaj budynku jest poprawny, ale część etykiet jest w kolorze czerwonym, a część biała.

W plikach DOB proszę o zmianę w kodzie BUDYNKI-GESBZO domyślny tekst
w 1630
z !Input.FUZ_n+Input.LKB na !Input.KLB_n+Input.LKB
w 1532
z !Input.FSB_n+Input.LKB na !Input.KLB_n+Input.LKB
Kolor linii i tekstu proszę zmienić na czarny/biały, a nie czerwony. Wtedy etykietowanie budynków powinno być już poprawne :)
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 709
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: etykietowanie - geoinfo

Postautor: Wojtek P. » poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 11:46

W Pliki z załącznika należy wypakować i zamienić pliki w katalogu C-GEO/BIN
Następnie wystarczy w "edytorze mapy obiektowej" ponownie wczytać właściwy zestaw (opcje, ustawienia-definicja obiektów-otwórz plik z definicją obiektów)
Załączniki
Geoinfo.zip
(435.08 KiB) Pobrany 6 razy
-To serve and protect-


Wróć do „C-Geo problemy, porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość