dwa rastry

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 669
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

dwa rastry

Postautor: maciekwu » środa, 13 września 2017, 16:22

czy istnieje możliwość pracy w następującej konfiguracji:
na jednej mapie umieszczony jest raster
na drugiej mapie umieszczony jest inny raster
mapa druga jest dla mapy pierwszej mapą w tle
Czy jest możliwość aby w takim układzie na mapie pierwszej widoczne były oba rastry?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5466
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: dwa rastry

Postautor: Jurek B. » środa, 13 września 2017, 17:31

Spróbujemy taką możliwość wprowadzić, być może w najbliższej aktualizacji na początku października.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 669
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: dwa rastry

Postautor: maciekwu » środa, 13 września 2017, 18:34

bardzo było by przydatne.
Kontynuując dalej temat dwu rastrów. Mam ustawiony kolor rastra np na zielony. Jeden z dwu załadowanych rastrów ma kolor zielony natomiast następnie załadowany ma kolor czarny i nic mu zrobić nie mogę.
Czy jeżeli przyporządkować raster określonej warstwie to przejmie on kolor jaki jest przypisany dla tej warstwy? Ewentualnie jak to zrobić bo u mnie tak się nie dzieje.
Potrzebuję pogrupować rastry i grupom przypisać różne kolory aby móc się w tym sprawnie poruszać.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5466
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: dwa rastry

Postautor: Jurek B. » czwartek, 14 września 2017, 07:51

Zapewne ten czarny raster to w rzeczywistości raster utworzony jako 8 lub więcej bitowy raster kolorowy, chociaż sam oryginał mapy był czarno-biały, natomiast podczas zapisu do pliku została wybrana opcja zapisu jako pliku kolorowego. Łatwo to sprawdzić we właściwościach pliku - zakładka Szczegóły - głębia w bitach - jeśli jest więcej niż 1 - oznacza to raster kolorowy.
W tej sytuacji C-GEO nie może nadać jednego koloru dla wszystkich pikseli, bo może to skutkować utratą widoczności części rastra.
Oczywiście taki raster można zmodyfikować przez zapis jako czarno-biały, ale nie w każdej aplikacji graficznej, bo niewiele z nich obsługuje parametry geoTIFF - w efekcie można utracić georeferencję rastra. Można skorzystać np. z naszego C-Rastra, który zachowuje georeferencję rastra przy jego zapisie po edycji.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 669
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: dwa rastry

Postautor: maciekwu » czwartek, 14 września 2017, 08:10

dziękuję za informację zapisałem plik jako czarno-biały i działa. Czy jest możliwość zapisania w takiej konfiguracji plików w sposób masowy?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5466
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: dwa rastry

Postautor: Jurek B. » czwartek, 14 września 2017, 08:45

Z tym gorzej bo tu Grześ by musiał zrobić nowe okno i w nim funkcje konwersji wielu rastrów na cz-b i ich zapis. Zobaczymy jakie będą jego możliwości czasowe bo już teraz ma co robić w nadmiarze :(
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 569
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: dwa rastry

Postautor: logis » czwartek, 14 września 2017, 09:16

Dzień dobry,
oczywiście konwersja przy pomocy C-Rastra jest najlepsza, ale gdy chodzi o konwersję masową,
proponuję ją zrobić przy pomocy przetwarzania wsadowego w IrfanView. Tyle, że to dotyczy przypadków, kiedy dostajemy od kogoś skan jeszcze przed skalibrowaniem go, ponieważ jeśli jest to geoTIFF (czyli ten z zapisaną georeferencją w samym pliku) to jak już było napisane, informacja o położeniu zostanie zamazana. Natomiast jeśli mamy rastry z georeferencją zapisaną w plikach nagłówkowych np. TFW czy GEO, to spokojnie takie konwersje przy pomocy IrfanView można robić, ponieważ zmieniamy tylko plik TIFF, a nie TFW czy GEO. Byle tylko nie zmienić rozmiaru pliku - nie grzebać przy rozdzielczości czy ilości linii.

Jacek

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 669
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: dwa rastry

Postautor: maciekwu » czwartek, 14 września 2017, 14:35

dzięki za pomoc. Tak na marginesie bardzo skorzystałem na informacjach z Pańskiego bloga (w sprawie rastrów i nie tylko). Polecam :)

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 569
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: dwa rastry

Postautor: logis » czwartek, 14 września 2017, 14:52

maciekwu pisze:dzięki za pomoc. Tak na marginesie bardzo skorzystałem na informacjach z Pańskiego bloga (w sprawie rastrów i nie tylko). Polecam :)


A dziękuję :D Blog jest prywatny i służy do nieco swobodniejszego wypowiadania się :lol: Szkoda tylko, że mam mało czasu na pisanie o czymś więcej niż sprawy powiązane z C-Geo i okolicami. Nieoczekiwanym hitem bloga okazuje się być wpis z cyklu ,,Jak żyć ?'' - Dostałem z ośrodka plik dxf.xades, żaden AutoGAD go nie otwiera. Jak żyć ? Ma 6242 odsłony czyli średnio 24 wejścia dziennie. Kompletnie nie rozumiem dlaczego :mrgreen:

Jacek

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 669
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: dwa rastry

Postautor: maciekwu » czwartek, 14 września 2017, 15:14

widać wujek Google albo usnął (wiek ma swoje prawa) albo strajkuje lub zapisał się do totalnej opozycji :lol:

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5466
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: dwa rastry

Postautor: Jurek B. » czwartek, 21 września 2017, 14:10

maciekwu pisze:czy istnieje możliwość pracy w następującej konfiguracji:
na jednej mapie umieszczony jest raster
na drugiej mapie umieszczony jest inny raster
mapa druga jest dla mapy pierwszej mapą w tle
Czy jest możliwość aby w takim układzie na mapie pierwszej widoczne były oba rastry?

Jednak ta możliwość jest już teraz, ale trzeba w opcjach programu (zakładka Mapa - na dole po lewej) zmienić opcję związaną z nakładaniem się rastrów - z półprzezroczystości na np. nadpisanie.
Pozdrawiam Jurek B.


Wróć do „C-Geo problemy, porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość