Kopiowanie i wklejanie obiektów

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
kuba
___
___
Posty: 75
Rejestracja: wtorek, 4 października 2016, 17:28

Kopiowanie i wklejanie obiektów

Postautor: kuba » niedziela, 29 października 2017, 18:00

Witam, mam pytanie
mam mapę którą muszę podzielić na kilka wydruków,chciałbym zrobić tak, by na każdym arkuszu była poglądówka w prostokątach oznaczających wszystkie arkusze i dany arkusz (później zaznaczać dany w kolorze). Czy jest możliwe by układ arkuszy przekopiować na kolejne arkusze i tylko oznaczyć aktualny)? Coś na zasadzie ustaw atrybuty zaznaczonego obiektu

geo_marcin
_
_
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 27 października 2017, 11:08
Kontaktowanie:

Re: Kopiowanie i wklejanie obiektów

Postautor: geo_marcin » poniedziałek, 30 października 2017, 11:28

Ja robię to tak:
W oknie drukowania jest funkcja, taki prostokąt ,,wstaw zarys strony na mapę"
klikam to i mi się pojawia zarys druku na mapie i mam miejsce jak sięga arkusz, wykorzystuję to funkcję bardzo często.
Reszta zależy co chcesz uzyskać.

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 569
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Kopiowanie i wklejanie obiektów

Postautor: logis » poniedziałek, 30 października 2017, 11:51

Dzień dobry,
tutaj przydałoby się podłączanie map referencyjnych do bieżącej mapy, podobnie jak to można zrobić w MicroStation - w dowolnym miejscu można osadzić mapę odniesienia, ona może być w mniejszej skali niż mapa główna i w ten sposób dostajemy mapę przeglądową. Niestety w C-Geo można podłączać mapy referencyjnie jako mapy w tle (w Legendzie) ale one są wyświetlane w swojej oryginalnej lokalizacji i bez zmiany skali, więc do tego się to nie nadaje. Proponuję natomiast zainteresować się naszymi formularzami, wystarczą formularze w wersji pierwszej. Np. tak wygląda formularz ramki mapy formatu A1 z opisem pozaramkowym, a pod nim jest małe pole zostawione właśnie jako mapa przeglądowa.
Przegl.png
Przegl.png (5.51 KiB) Przejrzano 384 razy

Można sobie zrobić własny formularz w którym jest kilka pól z z podglądem map (to są te prostokąty przekreślone jak koperty). Do głównego pola podczytamy bieżącą mapę, do małych pól podglądy innych map zawierających sąsiednie arkusze (mogą być też pobierane z tej samej mapy ale z innego miejsca). Da się to łącznie wydrukować jako mapę z mapą przeglądową. Jedyny problem jest taki, że trzeba sobie taki formularz samodzielnie zaprojektować przy pomocy Opcje > Edytor formularzy.
Jeszcze inny temat podobny do omawianego tutaj, to robienie mapy przeglądowej w postaci skorowidza map, do zrobienia w C-Geo, a wyświetlać można w innej aplikacji, omówione tutaj: https://malanczuk.wordpress.com/2015/08/28/tworzenie-skorowidza-map-w-c-geo/
Jacek

kuba
___
___
Posty: 75
Rejestracja: wtorek, 4 października 2016, 17:28

Re: Kopiowanie i wklejanie obiektów

Postautor: kuba » środa, 1 listopada 2017, 19:55

Dzięki za pomoc, ale jeszcze pytanie które zadałem w pierwszym poście - czy da się stworzyć obiekt, który można skopiować i wstawić w innym miejscu - coś na wzór kopiuj wklej, czy tak jak w np numerach działek ustaw atrybuty zaznaczonego obiektu
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5466
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kopiowanie i wklejanie obiektów

Postautor: Jurek B. » czwartek, 2 listopada 2017, 09:08

Jest funkcja Ctrl-C - kopiowanie obiektu/ów na wskazaną warstwę (musi to być inna warstwa niż warstwa obiektu).
Skopiowany obiekt jest umieszczany w tym samym miejscu co dotychczasowy. Wystarczy potem przesunąć nowy obiekt (jego warstwa musi być edytowalna) w wymagane położenie (włączony tryb przesuwania i obracania obiektów).
Pozdrawiam Jurek B.

kuba
___
___
Posty: 75
Rejestracja: wtorek, 4 października 2016, 17:28

Re: Kopiowanie i wklejanie obiektów

Postautor: kuba » niedziela, 12 listopada 2017, 02:24

Witam jeszcze raz, albo coś robię nie tak... faktycznie kopiowanie i wklejanie działa (są na dwóch warstwach) - jak włączyć tryb przesuwania (niby wybieram ale nie działa, może wybieram złą ikonkę?) Czy jedną kopię można wkleić na drugiej warstwie, czy każda kopia musi być na innej?

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 569
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Kopiowanie i wklejanie obiektów

Postautor: logis » poniedziałek, 13 listopada 2017, 10:51

Dzień dobry,
sprawdziłem u siebie i to działa tak, że najpierw tym poleceniem Kopiuj na... czyli skrót Ctrl+C kopiujemy zaznaczone obiekty na jakąś inną warstwę X. To musi być inna warstwa niż pierwotna z obiektem, ponieważ obiekty są kopiowane dokładnie w to samo miejsce, więc gdyby były na jednej warstwie, to nie byłoby jak ich wybrać/odseparować od siebie. Potem wybieramy tę drugą warstwę (na której jest kopia ) jako edytowalną i używamy narzędzia z palety Modyfikacje - Przesuń obiekt. Ono wymaga zaznaczenia przesuwanych obiektów, a przyrosty dx i dy są podawane ściśle poprzez wpis wartości do okienka. Potwierdzamy przyciskiem przesuń i przesuwa się.
Pokazuję to na rysunku.
przes.png
przes.png (15.71 KiB) Przejrzano 116 razy

Jacek


Wróć do „C-Geo problemy, porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości