Szkic orientacyjny

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 124
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Szkic orientacyjny

Postautor: Wojtek » piątek, 5 czerwca 2015, 08:38

dlaczego nieraz (udało się może ze dwa razy) nie zapisuje się edycja szkicu? po zatwierdzeniu edycji widać tylko lekkie zmiany kolorów i to tylko przy dużym powiększeniu.
Załączniki
Bez nazwy.jpg
Bez nazwy.jpg (115.54 KiB) Przejrzano 1477 razy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5489
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: Jurek B. » piątek, 5 czerwca 2015, 09:34

Hmm, u mnie za każdym razem zapisują się zmiany w szkicu orientacyjnym.
Zawsze po edycji przyciska Pan ikonkę OK w oknie edytora grafiki?
Dopóki nie będzie więcej sygnałów o problemie trudno będzie coś znaleźć.
Proszę na wszelki wypadek sprawdzić czy te ustawienia ma Pan wprowadzone.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 442
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: ariel0-0 » poniedziałek, 9 listopada 2015, 17:21

Na szkicu orientacyjnym z podkładem katastralnym puste piksele przesłaniają ręcznie rysowane obiekty.
Widać na załączniku inny kolor w "okienku" z numerem działki.
Załączniki
szkico.jpg
szkico.jpg (102.89 KiB) Przejrzano 1099 razy
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: grzes » poniedziałek, 9 listopada 2015, 21:04

Na razie tylko obejscie:
- nowa opcja do wylaczenia konwersji tła na przezroczystosc (dostepna w wersji testowej)
- po wykonaniu szkicu i domalowaniu wlasnej tresci klikamy OK i wstawiamy go na mapę
- wchodzimy ponownie do edycji i opcją "Ustaw przeźroczystość" klikamy na biały kolor na szkicu

szkic.png
szkic.png (28.54 KiB) Przejrzano 1074 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 442
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: ariel0-0 » wtorek, 10 listopada 2015, 12:09

Jakoś nie mogę znaleźć tego obejścia. Pobieram najnowsze wersje testowe i nie mam tego
Have a nice day

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: grzes » wtorek, 10 listopada 2015, 17:06

Sorry - chyba wczoraj jakis stary plik wrzucilem - teraz juz powinno byc ok
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 124
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: Wojtek » wtorek, 26 stycznia 2016, 13:23

U mnie znów pojawił się problem z oznaczeniem na szkicu orientacyjnym przy zaptaszkowanej opcji konwersji koloru :?
Załączniki
Bez nazwy.jpg
Bez nazwy.jpg (66.02 KiB) Przejrzano 747 razy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5489
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: Jurek B. » wtorek, 26 stycznia 2016, 14:59

Jak wtedy wygląda ten szkic przy włączonej opcji konwersji?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 124
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: Wojtek » wtorek, 26 stycznia 2016, 15:14

Jurek B. pisze:Jak wtedy wygląda ten szkic przy włączonej opcji konwersji?


jak na zrzucie powyżej. Po prawej jest z zaptaszkowaną konwersją i zaznaczonego zakratkowanego obszaru nie widać a po lewej bez konwersji
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2149
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: grzes » wtorek, 26 stycznia 2016, 15:28

Trzeba robic bez konwersji. Pozniej po wstawieniu na mape mozna sie pozbyc białego tła przez ponowną edycję i wybór:
Efekty -> Ustaw przeźroczystość (po wybraniu tej opcji klikamy myszką na białe tło)
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 124
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: Wojtek » wtorek, 26 stycznia 2016, 15:37

grzes pisze:Trzeba robic bez konwersji. Pozniej po wstawieniu na mape mozna sie pozbyc białego tła przez ponowną edycję i wybór:
Efekty -> Ustaw przeźroczystość (po wybraniu tej opcji klikamy myszką na białe tło)


ok, teraz gra :D
dziękuję
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

zwierz84
__
__
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 4 marca 2011, 12:45

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: zwierz84 » czwartek, 1 czerwca 2017, 13:44

Witam
Mam szybkie pytanko: czemu szkicu orientacyjnego nie widać po eksporcie mapy do dxf/dwg?
Przy eksporcie zaznaczamy "Dołącz rastry"?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5489
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: Jurek B. » czwartek, 1 czerwca 2017, 14:14

zwierz84 pisze:Witam
Mam szybkie pytanko: czemu szkicu orientacyjnego nie widać po eksporcie mapy do dxf/dwg?
Przy eksporcie zaznaczamy "Dołącz rastry"?
Pozdrawiam

Witam, u mnie widać - sprawdzam w DWG TrueView - oczywiście w katalogu w którym jest DXF musi być też plik rastrowy ze szkicem orientacyjnym wygenerowanym przez C-GEO przy eksporcie.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (127.67 KiB) Przejrzano 339 razy
Pozdrawiam Jurek B.

zwierz84
__
__
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 4 marca 2011, 12:45

Re: Szkic orientacyjny

Postautor: zwierz84 » środa, 6 grudnia 2017, 22:25

Rozkminiłem to od razu...podczas eksportu nie zaznaczałem opcji "eksport pliku rastrowego", czy jakoś tak :)
Ale dzięki za odpowiedź


Wróć do „C-Geo problemy, porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości