Nakładanie się warstw

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
bartek1122
____
____
Posty: 233
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Nakładanie się warstw

Post autor: bartek1122 » poniedziałek, 7 marca 2011, 09:14

Witam wszystkich. Mam problem z pokrywającymi sie warstwami. Chodzi o to, że czesto dostaje z ośrodka plik dxf z granicami i urzytkami ale w tym pliku pokrywają sie czesto granice działek z granicami urzytków co jest kłopotliwe bo przy wydruku mapy to widac(miesza sie zielony kolor z czarnym) wiec jak do tej pory musze recznie kasować pokrywające sie warstwy. Czy ktoś zna jakiś prostszy sposób na ten problem? Z góry dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2573
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 7 marca 2011, 09:45

Najprościej będzie przesunąć warstwę użytków pod warstwę działek - w oknie warstw jest możliwość przesuwania (linia ciągła zasłoni przerywaną).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

bartek1122
____
____
Posty: 233
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: bartek1122 » poniedziałek, 7 marca 2011, 09:56

Nie wiem czy myślimy o tym samym ale moja warstwa urzytków jest juz pod linią granicy ale mimo to przy wydruku to widać :( Poza tym nie mogę znaleść tej opcji przesuwania, w warstwach o której mówówisz :?:

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2573
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 7 marca 2011, 10:03

Takie strzałki po lewej - twuuuu po prawej :) ?
Załączniki
zmiana kolejnosci warstw.PNG
zmiana kolejnosci warstw.PNG (61.54 KiB) Przejrzano 1481 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 marca 2011, 11:54 przez FaFaL, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

bartek1122
____
____
Posty: 233
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: bartek1122 » poniedziałek, 7 marca 2011, 10:12

Faktycznie pomogło :D Wielkie dzięki za pomoc.

Bartek
___
___
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 17 listopada 2011, 08:41

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Bartek » wtorek, 25 sierpnia 2015, 19:22

Wszystko jest OK jeśli trzeba przysłonić linię przerywaną linią ciągłą. A ja mam inny problem. Dostaję plik dxf z PODGiK. Krawędź drogi (linia przerywana) pokrywa mi się z podnóżem skarpy (również linia przerywana). Czy można coś zrobić żeby program wybierał tylko jedną linię przerywaną (ważniejszą) na danym odcinku czy nie? Dobre byłoby przysłanianie lub coś takiego. Dodam że linie nakładają się idealnie. Podobny problem mam z krawędzią drogi i z chodnikiem. Mapa dość duża. Czy muszę ręcznie wykasowywać niektóre linie czy jest jakaś szybka metoda? Miał może ktoś taki problem?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5701
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Jurek B. » środa, 26 sierpnia 2015, 10:10

Bartek pisze:Wszystko jest OK jeśli trzeba przysłonić linię przerywaną linią ciągłą. A ja mam inny problem. Dostaję plik dxf z PODGiK. Krawędź drogi (linia przerywana) pokrywa mi się z podnóżem skarpy (również linia przerywana). Czy można coś zrobić żeby program wybierał tylko jedną linię przerywaną (ważniejszą) na danym odcinku czy nie? Dobre byłoby przysłanianie lub coś takiego. Dodam że linie nakładają się idealnie. Podobny problem mam z krawędzią drogi i z chodnikiem. Mapa dość duża. Czy muszę ręcznie wykasowywać niektóre linie czy jest jakaś szybka metoda? Miał może ktoś taki problem?
Według rozporządzenia w sprawie mapy zasadniczej, jezdnia i skarpa mają ten sam poziom (6) w hierarchii przesłaniania obiektów mapy zasadniczej, więc nie ma możliwości określenia, który z nich jest ważniejszy.
Pozdrawiam Jurek B.

Pantalar
_
_
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 25 kwietnia 2014, 09:57

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Pantalar » środa, 13 lipca 2016, 11:25

A co w przypadku gdy linie sąsiednich klasoużytków nakładają się lecz nie pokrywają idealnie co skutkuje złym wyświetleniem tej linii? Dodam że dzieje się to w przypadku importy z dxf. (Import z tango działa w tym przypadku prawidłowo lecz nie wyświetla wszystkich symboli np. latarni.)

Dodam, że zmieniam typ linii w Legendzie przez funkcję zmiany linii i "ustaw obiektom domyślny styl linii".
Załączniki
klasoużytki.PNG
klasoużytki.PNG (17.33 KiB) Przejrzano 1019 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5701
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Jurek B. » środa, 13 lipca 2016, 11:44

Przydałby się ten DXF i TNG aby coś doradzić.
Pozdrawiam Jurek B.

Pantalar
_
_
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 25 kwietnia 2014, 09:57

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Pantalar » środa, 13 lipca 2016, 11:59

dxf poszedł na priv.
dodam, że nie ma znaczenia czy podczas wyboru typu linii (okno zaraz przed zaimportowaniem) zaznaczę styl c-geo czy styl dxf.

trazja
Team
Team
Posty: 329
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: trazja » środa, 13 lipca 2016, 13:32

Odnośnie nakładania się warstw w klasoużytkach: można poradzić sobie z tym tak, że po imporcie robimy eksport do innej mapy i tam, w Legendzie zmieniamy typ warstwy GESKLU na "Użytki" (prawy klawisz myszy -> ustaw jako -> użytki) i wyświetlanie powinno być już prawidłowe.
Ewentualnie, w sytuacji, gdy użytki znikną po zmianie typu warstwy można zrobić eksport do innej mapy: wyeksportować najpierw tylko warstwę GESKLU, ustawić ją jako użytki, a następnie wyeksportować do tej mapy pozostałe warstwy.

Zalecamy jednak korzystać z formatu tango, ponieważ gwarantuje on zdecydowanie lepszą jakość danych niż dxf. Odnośnie importu latarni z tango - musielibyśmy dostać przykładowy plik, żeby wyłapać błąd.

Pantalar
_
_
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 25 kwietnia 2014, 09:57

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Pantalar » czwartek, 14 lipca 2016, 14:19

Metoda z eksportem u mnie działa. Dziękuję.
Działkę należy zmienić w oknie warstw. W oknie legendy przez zmianę na użytki, linie znikają.

Podejrzewam, że związane jest to ze skalą i wyświetlaniem.
Załączam eksport rastrowy widoku na różnym zoomie.
gg.JPG
gg.JPG (70.64 KiB) Przejrzano 949 razy

trazja
Team
Team
Posty: 329
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: trazja » czwartek, 14 lipca 2016, 14:30

Proszę podesłać na adres at@xgeo.pl kopię projektu (tego już po eksporcie do innej mapy) oraz obraz po eksporcie rastrowym - sprawdzimy dlaczego tak się dzieje.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5701
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 15:26

Odświeżam ten wątek, bo jeden z użytkowników pytał się ostatnio o ten temat.
W zasadzie moglibyśmy zrobić teraz tak, że obiekt wyżej w hierarchii który jest rysowany linią przerywaną, będzie zasłaniał swoją linią (także tą częścią bez kreski - czyli swoim odstępem między kreskami) - będzie zasłaniał linię obiektu poniżej, jak np. tu poniżej widać.
Tylko czy taki wygląd obiektów na mapie będzie wszystkim odpowiadał?
Patrząc na zapisy rozporządzenia, teoretycznie tak właśnie powinno to wyglądać.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (11.6 KiB) Przejrzano 516 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: piotr j. » wtorek, 9 stycznia 2018, 12:44

Dobry pomysł, jeśli jest możliwość, to czemu tego nie. Trochę jest denerwujące kiedy dwie przerywane linie, nakładające się na siebie, tworzą linie cięgłą. Nasiliło się to, kiedy powstał wymóg tworzenia map obiektowych, wcześniej nie było tego problemu.
Tylko jaka będzie zasada ustalania wyższości hierarchii. Będzie to kolejność wg rozporządzenia, czy wg kolejności wyświetlania warstwy na mapie wg ustawień w c-geo, czy może jeszcze kolejność wrysowania linii na mapę będzie miała znaczenie?
Pozdrawiam.
piotr j.

marioo
VIP
VIP
Posty: 898
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: marioo » wtorek, 9 stycznia 2018, 13:48

Wg mnie przy liniach typu jezdnia, chodnik i innych, które z przerywanych zrobią się ciągłe i mapa będzie przez to niezrozumiała powinno być przysłanianie całości. Wyjątek widzę przy klasoużytku gdzie wg mnie taka linia powinna przesłaniać linię granicy tylko kreską - tak żeby widoczna była linia granicy pod nią.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: piotr j. » wtorek, 9 stycznia 2018, 15:39

Właśnie dlatego chodzi o ustalenie prawidłowej kolejności, aby te obiekty w niższej hierarchii nie przesłaniały tych w wyższej. Wg rozporządzenia linia przerywana nie przesłania linii ciągłej (MZ2015; Rzdział3; § 5. 1, 2.)
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5701
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Jurek B. » środa, 10 stycznia 2018, 11:14

W tych przepisach są 3 elementy, które są tu istotne:
§ 5. 1. ...
2) linią ciągłą przesłania się linie przerywane;
3) linią grubą przesłania się linie cienkie;
2. Hierarchię przesłaniania znaków kartograficznych reprezentujących grupy obiektów baz danych przedstawia poniższa tabela.
...
Wnioski są takie:
- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii ciągłych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii przerywanych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
- linie przerywane mogą się na siebie nakładać,
- obecne rozwiązanie w C-GEO jest poprawne w świetle tego co wyżej napisane.
Poza jednym przypadkiem typu "chodnik przy chodniku", bez krawężnika po środku - wtedy może zdarzyć się nałożenie dwóch linii przerywanych o tym samym wzorze. Taki przypadek występuje raczej rzadko, więc na razie nie mamy na niego sposobu.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 898
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: marioo » czwartek, 11 stycznia 2018, 11:38

Przepisy przepisami, a życie swoje...
Dlatego proponuję zrobić 2 wersje: wg przepisów i wg zdrowego rozsądku. Ja jestem zdecydowanie za tym żeby zrobić to "zdroworozsądkowo", ale nie będę się sprzeczał z tymi co chcą wg przepisów.
- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii ciągłych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
tak jak już pisałem, jestem za takim wyjątkiem żeby użytek był widoczny na linii granicy - jeżeli tego nie ma to "znika" nam z mapy większa część użytków i chociaż my wiemy jak przebiegają, bo mamy mapę cyfrową, to Kowalski nic na wydruku nie widzi. No chyba żeby wprowadzić taką opcję tylko do wydruku, to wtedy załatwiłoby sprawę.
- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii przerywanych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
- linie przerywane mogą się na siebie nakładać,
a wg mnie, dla lepszej czytelności, należałoby przesłaniać pokrywające się linie przerywane wg hierarchii, a pokrywające się linie takiego samego obiektu rysować jako widoczna jedna linia. Chodnik przy chodniku, jezdnia przy jezdni itd. to wcale nie taki rzadki przypadek. Jest to raczej dość często spotykane na mapach. Wystarczy wyobrazić sobie chodnik (albo jezdnię) który jest z różnych nawierzchni i mamy takie same obiekty stykające się. Wg mnie, żeby linie przerywane nie stały się liniami ciągłymi na mapie, należy przesłaniać linie pokrywające się.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: piotr j. » czwartek, 11 stycznia 2018, 12:43

marioo pisze:tak jak już pisałem, jestem za takim wyjątkiem żeby użytek był widoczny na linii granicy - jeżeli tego nie ma to "znika" nam z mapy większa część użytków i chociaż my wiemy jak przebiegają, bo mamy mapę cyfrową, to Kowalski nic na wydruku nie widzi. No chyba żeby wprowadzić taką opcję tylko do wydruku, to wtedy załatwiłoby sprawę.
Tylko widoczność takiego użytku wiąże się z przysłonięciem granicy działki (linii ciągłej). Linie te mają taki sam kolor jak i grubość linii, ale różny styl. W takim wypadku nie będzie wiadomo gdzie jest granica działki, a te są wyżej w hierarchii przesłaniania
Pozdrawiam.
piotr j.

marioo
VIP
VIP
Posty: 898
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: marioo » czwartek, 11 stycznia 2018, 14:15

Tylko widoczność takiego użytku wiąże się z przysłonięciem granicy działki (linii ciągłej). Linie te mają taki sam kolor jak i grubość linii, ale różny styl. W takim wypadku nie będzie wiadomo gdzie jest granica działki, a te są wyżej w hierarchii przesłaniania
I właśnie tak to jest, że niby mamy rozporządzenie, mapy w ODGiK numeryczne, obiektowe, nawet GESUT prwaie zrobiony a granice dostaję w kolorze czarnym czyli tak jak po staremu... /cała reszta mapy wg nowego rozp./ Dlatego piszę, że chciałbym widzieć użytek na tle granicy, bo wtedy to ma sens.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 118
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: kasprol » czwartek, 18 stycznia 2018, 22:36

Po zaimportowaniu pliku SWDE linie konturów klasyfikacyjnych nakładają się na siebie i na wydruku wygląda to jak linia ciągła, czy można coś z tym zrobić?
Załączniki
egib.zip
(14.46 KiB) Pobrany 4 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5701
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Jurek B. » piątek, 19 stycznia 2018, 10:19

kasprol pisze:Po zaimportowaniu pliku SWDE linie konturów klasyfikacyjnych nakładają się na siebie i na wydruku wygląda to jak linia ciągła, czy można coś z tym zrobić?
Tak, nakładające się krawędzie konturów klasyfikacyjnych będziemy zmieniać w najbliższych aktualizacjach.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 118
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: kasprol » czwartek, 25 stycznia 2018, 11:27

Po aktualizacji z 24 stycznia nadal przerywane linie np. użytków nakładają się na siebie i przy wydruku wyglądają jak linia ciągła.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5701
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nakładanie się warstw

Post autor: Jurek B. » czwartek, 25 stycznia 2018, 13:34

kasprol pisze:Po aktualizacji z 24 stycznia nadal przerywane linie np. użytków nakładają się na siebie i przy wydruku wyglądają jak linia ciągła.
Tak jak pisałem kilka dni temu, będziemy zmieniać to nakładanie się w najbliższych aktualizacjach - być może już w najbliższej to będzie.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ