mapa w tle

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: mapa w tle

Post autor: arttiq » wtorek, 11 lipca 2017, 19:47

albo ustawić zmienną we właściwościach pod PPM.
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1060
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: mapa w tle

Post autor: MarekOtt » środa, 12 lipca 2017, 07:54

I jeszcze jeden mały szczegół.

Przy zaczytywaniu punktów będących na mapie w tle, narzędziem wstaw punkt, z mapy w tle zaczytywany jest NR,X,Y. Nie odczytuje H, mimo że dany punkt H posiada.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. » środa, 12 lipca 2017, 08:14

Ok, obie poprawki wprowadzimy.
Pozdrawiam Jurek B.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 323
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: mapa w tle

Post autor: Jakub Kwinta » piątek, 12 stycznia 2018, 23:13

Mam pytanie czy jest możliwe dorobienie wyświetlania mapy w tle również w kolorze czerwonym(kolejny ptaszek). Teraz można zrobić czarno białą i jest ok. Przydatne by to było do drukowania mapy wywiadu terenowego. Na mapę z danymi z urzędu zaczytujemy skartowany pomiar w tle w kolorze czerwonym.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. » wtorek, 16 stycznia 2018, 10:51

Jakub Kwinta pisze:Mam pytanie czy jest możliwe dorobienie wyświetlania mapy w tle również w kolorze czerwonym(kolejny ptaszek). Teraz można zrobić czarno białą i jest ok. Przydatne by to było do drukowania mapy wywiadu terenowego. Na mapę z danymi z urzędu zaczytujemy skartowany pomiar w tle w kolorze czerwonym.
Zobaczymy, ale to już raczej w lutym.
Pozdrawiam Jurek B.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 323
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: mapa w tle

Post autor: Jakub Kwinta » wtorek, 16 stycznia 2018, 11:09

Super, będzie znowu odrobinę prościej.

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 141
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: mapa w tle

Post autor: Wojtek » wtorek, 16 stycznia 2018, 12:59

Jakub Kwinta pisze:Mam pytanie czy jest możliwe dorobienie wyświetlania mapy w tle również w kolorze czerwonym(kolejny ptaszek). Teraz można zrobić czarno białą i jest ok. Przydatne by to było do drukowania mapy wywiadu terenowego. Na mapę z danymi z urzędu zaczytujemy skartowany pomiar w tle w kolorze czerwonym.
ja eksportuję pomiar do nowej tabeli, hurtem zmieniam kolor obiektów na czerwony (ikona aktywny kolor,zastosuj do zaznaczonych), i wtedy podczytuję mapę z urzedu w kolorze czarnym i 100% przeźroczystości. :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 323
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: mapa w tle

Post autor: Jakub Kwinta » wtorek, 16 stycznia 2018, 14:11

Chciałem uniknąć zakładania zbędnych tabel , które są tylko na potrzeby wydruku.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1060
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: mapa w tle

Post autor: MarekOtt » środa, 19 września 2018, 08:19

Po wprowadzeniu ustawienia koloru mapy w tle, program nie zmienia koloru wszystkim warstwom, szczególnie na czarnym tle mapy.

W załączniku screeny dla koloru niebieskiego.
Załączniki
2_Przechwytywanie.JPG
2_Przechwytywanie.JPG (84.63 KiB) Przejrzano 303 razy
1_Przechwytywanie.JPG
1_Przechwytywanie.JPG (103.97 KiB) Przejrzano 303 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. » środa, 19 września 2018, 09:04

U mnie bardzo dobrze pokazuje mapę w tle w ustalonym kolorze niebieskim na czarnym tle - może dobrze by było przesłać taki komplet do sprawdzenia u nas - wtedy coś więcej mógłbym doradzić.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (61.68 KiB) Przejrzano 293 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 275
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: mapa w tle

Post autor: piotr j. » czwartek, 20 września 2018, 13:28

Coś w tym jest, bo u mnie jest podobna sytuacja.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (205.99 KiB) Przejrzano 238 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. » czwartek, 20 września 2018, 13:32

Potrzebny byłby taki projekt z mapami żeby sprawdzić u nas.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1060
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: mapa w tle

Post autor: MarekOtt » czwartek, 20 września 2018, 13:41

Jurek B. pisze:
środa, 19 września 2018, 09:04
U mnie bardzo dobrze pokazuje mapę w tle w ustalonym kolorze niebieskim na czarnym tle - może dobrze by było przesłać taki komplet do sprawdzenia u nas - wtedy coś więcej mógłbym doradzić.
koloru nie zmienia np. warstwie budynków ustawionej jako baza budynków.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 275
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: mapa w tle

Post autor: piotr j. » czwartek, 20 września 2018, 13:52

poszło na serwis@xgeo.pl
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: mapa w tle

Post autor: Jurek B. » czwartek, 20 września 2018, 13:57

Tak widocznie musi być, że czarne tło uniemożliwia zmianę koloru obiektom map w tle.
PS. można w opcjach programu wybrać tło mapy, takie które będzie prawie czarne - wtedy już kolory tła będą widoczne:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (47.08 KiB) Przejrzano 227 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1060
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: mapa w tle

Post autor: MarekOtt » czwartek, 20 września 2018, 14:35

Jurek B. pisze:
czwartek, 20 września 2018, 13:57
Tak widocznie musi być, że czarne tło uniemożliwia zmianę koloru obiektom map w tle.
PS. można w opcjach programu wybrać tło mapy, takie które będzie prawie czarne - wtedy już kolory tła będą widoczne:
W takim razie, trochę traci sens ta opcja. Nie można ustalić, że nie zależnie od koloru wszystko konwertowane jest pod kolor mapy w tle. Zmiana koloru tła raczej nie wchodzi w grę, bo wtedy budynki są czarne i też je ledwo je widać.

ODPOWIEDZ