napis z odnośnikiem

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 755
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

napis z odnośnikiem

Post autor: maciekwu » sobota, 6 sierpnia 2016, 09:06

wstawiane odnośniki są dłuższe od napisów co bardzo psuje rysunek. Czy jest możliwość aby odnośnik miał długość napisu?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5739
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 08:21

Czy chodzi może o tą końcówkę?
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (23.67 KiB) Przejrzano 1474 razy
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 755
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 19:20

tak ale jest znacznie dłuższa tak przed jak i za liczbą. Rysunek w pliku
Załączniki
odnosniki.zip
(75.59 KiB) Pobrany 25 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5739
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 sierpnia 2016, 08:34

Dziwne, zawsze takie były na tej mapie? I takie są też gdy generuje Pan je od nowa?
Przydałaby się ta mapa do sprawdzenia.
Pozdrawiam Jurek B.

geobar
____
____
Posty: 200
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: geobar » wtorek, 9 sierpnia 2016, 08:49

Mnie czasem pojawiają się takie odnośniki, gdy importuję mapę w pliku dxf otrzymanym z PODGiK, ale nie zawsze.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 755
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: maciekwu » wtorek, 9 sierpnia 2016, 18:21

odnośniki wstawiane były funkcją wstaw odnośnik. Mapę prześlę na serwis

janek
______
______
Posty: 575
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: janek » wtorek, 9 sierpnia 2016, 18:38

A czy przypadkiem ta mapa nie powstała po przeskalowaniu?
Janek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 755
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: maciekwu » wtorek, 9 sierpnia 2016, 18:46

owszem, ale odnośniki wstawiane były już po przeskalowaniu. Przy zmianie skali czcionka się nie skaluje to odnośnik powinien tak się zmieniać?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5739
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jurek B. » czwartek, 11 sierpnia 2016, 09:01

maciekwu pisze:odnośniki wstawiane były funkcją wstaw odnośnik. Mapę prześlę na serwis
Niestety nic nie dotarło do nas serwis@...
Pozdrawiam Jurek B.

tomek
___
___
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: tomek » czwartek, 11 sierpnia 2016, 22:34

Potwierdzam.Po przeskalowaniu mapy ,trzeba te długie odnośniki usuwać i wstawiać nowe.Trochę uciążliwe.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1037
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: MarekOtt » środa, 21 grudnia 2016, 15:53

Mam problem odnośnikami.

Pracuje na warstwie kanalizacji, a następnie chcę wprowadzić odnośnik do tekstu na warstwie opisów działek. Klikam zatem w numer działki, następnie skrót klawiszowy CTRL+Q celem ustawienia edytowalnej. Ustawia się edytowalna warstwa tą którą chcę, a więc GESDZ_O (potwierdzenie na dolnym pasku informacyjnym). Wstawiam odnośnik a jest on koloru brązowego, t.j. po kanalziacji. Tak jakby nie ustawia się kolor ustawiony jako domyślny. Sam odnośnik prawidłowo wstawiany jest na warstwie GESDZ_O, jednak nie pasuje kolor.

Problem przybliżyłem na poniższym filmie:

http://youtu.be/ipyKy7PY3BA?hd=1

Przy edycji DXF'ów ... bardzo kłopotliwe.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5739
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jurek B. » środa, 21 grudnia 2016, 17:18

Faktycznie odnośnik dostaje kolor nie z warstwy edytowalnej - programista to sprawdzi.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5739
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jurek B. » środa, 21 grudnia 2016, 23:03

Poprawka w wersji testowej.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1037
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: MarekOtt » czwartek, 22 grudnia 2016, 08:45

Jurek B. pisze:Poprawka w wersji testowej.
Niestety u mnie bez zmian. Mam wrażenie że dzieje się to przez brak zapamiętywania "haczyka" przy domyślnie w opcji [aktywny kolor]. Mimo że zaznaczam jako domyślne, to co jakiś czas ten haczyk zostaje odznaczony.

EDIT: Mam też wrażenie, że przy używaniu klawisza CTRL+Q, bezproblemowo zmienia się warstwa domyślna i kolor gdy przyłapujemy domyślność wybranej warstwy z symboli, linii itp, a nie zmienia się kolor w przypadku przyłapywania z tekstów. Tak jest na aktualnej wersji testowej.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5739
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jurek B. » czwartek, 22 grudnia 2016, 18:52

Proszę sprawdzić na aktualnej wersji testowej.
Pozdrawiam Jurek B.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 318
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jakub Kwinta » czwartek, 11 stycznia 2018, 20:51

Problem z długim odnośnikiem. Mapa zaimportowana z dxfa w skali 1:1000 przeskalowana do 1:500. Po przeskalowaniu i dorysowaniu braków czas na przestawianie napisów itd. Wstawiam odnośnik i jest mocno za długi , jest na to jakaś rada? Część napisów usunąłem i wpisałem na nowo ale trochu to męczące mimo używania okna szybkiego wstawiania tekstu.
Załączniki
odnośnik.png
odnośnik.png (93.15 KiB) Przejrzano 508 razy
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 stycznia 2018, 21:28 przez Jakub Kwinta, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5739
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jurek B. » czwartek, 11 stycznia 2018, 21:09

Proszę spróbować pod prawym klawiszem myszki - Zmień czcionkę i tam - Napraw odnośniki.
Pozdrawiam Jurek B.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 318
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jakub Kwinta » czwartek, 11 stycznia 2018, 21:38

Niestety nie działa , ale po takiej operacji każdy następny jest wstawiany prawidłowo. Dzięki za szybką odpowiedź.

Zibi123
______
______
Posty: 531
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Zibi123 » piątek, 12 stycznia 2018, 11:21

A ja zauważyłem, że niekiedy zmiana długości odnośnika następuje dopiero po zmianie pozycji tekstu. Jeśli się nie poruszy tekstem, to długość odnośnika pozostanie bez zmian. Dopiero delikatne przesunięcie opisu i nowne "podłączenie" odnośnika skraca podstawę tegoż odnośnika. Bez przesunięcia można sobie usuwać i wstawiać odnośniki i nic to nie daje. Dopiero po przesunięciu tekstu następuje zmiana długości odnośnika.
Poprzednio kiedy stary odnośnik nie był automatycznie usuwany z treści mapy (było to też dobre w przypadku kiedy dany opis tyczył się kilku elementów na rysunku, teraz trzeba kombinować jak opisać tym samym tekstem kilka elmentów i "podłączyć" kilka odnośników do tego samego tekstu) było to lepiej widoczne.
Pozdrawiam
Zibi

Zibi123
______
______
Posty: 531
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Zibi123 » piątek, 12 stycznia 2018, 12:10

Jeszcze jedno pytanie. Widząc załącznik kolegi Jakuba zauważyłem, że linia użytku/konturu jest "odsunięta" od linii ogrodzenia. Rozumem, że granica pokrywa się z istniejącym ogrodzeniem. Czy byłoby możliwe (pytanie: jak to zrobić) aby linia kontyru klasyfikacyjnego (warstwa nie stanowiąca klasoużytku) biegnąca właśnie przy granicy była "odsunięta" od linii granicznej o gruność linii i nie pokrywała się z np. granicą. Ciężko jest się domyślić gdzie przebiega użytek lub kontur (zwłaszcza na wydruku) kiedy granica pokrywa się z użytkiem a to wszystko przykryte jest konturem klasyfikacyjnym a do tego w tym samym miejscu biegnie granica obrębu czy gminy ... Myślę tu o czymś takim jak generowana jest linia typu np. taras, weranda (symbol odcunięty od środka linii ... temat poruszony w viewtopic.php?f=507&t=8900
Załączam jeszcze zrzut ekranu gdzie ten sam kontur w części tworzy linię ciągłą a w części jest pokazana prawidłowo (sytuacja powstała po imporcie z Ewmapy). Aby efekt zniknął z np. wydruku potrzeba jest ingerencja w treść mapy i np. usunięcie w tym przypadku całego konturu RIVb?
:lol: :lol: Odnośnik dorobiłem w C-Raster i był wygenerowany w C-Geo... :wink:
Załączniki
rys.jpeg
rys.jpeg (48.88 KiB) Przejrzano 445 razy
Pozdrawiam
Zibi

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 318
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jakub Kwinta » piątek, 12 stycznia 2018, 23:21

Zibi123 pisze:Jeszcze jedno pytanie. Widząc załącznik kolegi Jakuba zauważyłem, że linia użytku/konturu jest "odsunięta" od linii ogrodzenia. Rozumem, że granica pokrywa się z istniejącym ogrodzeniem. Czy byłoby możliwe (pytanie: jak to zrobić) aby linia kontyru klasyfikacyjnego (warstwa nie stanowiąca klasoużytku) biegnąca właśnie przy granicy była "odsunięta" od linii granicznej o gruność linii i nie pokrywała się z np. granicą. Ciężko jest się domyślić gdzie przebiega użytek lub kontur (zwłaszcza na wydruku) kiedy granica pokrywa się z użytkiem a to wszystko przykryte jest konturem klasyfikacyjnym a do tego w tym samym miejscu biegnie granica obrębu czy gminy ... Myślę tu o czymś takim jak generowana jest linia typu np. taras, weranda (symbol odcunięty od środka linii ... temat poruszony w viewtopic.php?f=507&t=8900
Załączam jeszcze zrzut ekranu gdzie ten sam kontur w części tworzy linię ciągłą a w części jest pokazana prawidłowo (sytuacja powstała po imporcie z Ewmapy). Aby efekt zniknął z np. wydruku potrzeba jest ingerencja w treść mapy i np. usunięcie w tym przypadku całego konturu RIVb?
:lol: :lol: Odnośnik dorobiłem w C-Raster i był wygenerowany w C-Geo... :wink:
U mnie użytek jest z dxfa a płot jest przerysowany z rastra więc celowo został tak wkreślony.
Jeżeli użytek jest obiektem no to ciężka sprawa będzie żeby takie coś uzyskać bez przesunięcia na mapie. W przypadku pojedynczej linii można odsunąć równolegle i po sprawie.

Zibi123
______
______
Posty: 531
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Zibi123 » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 10:01

To i ja też ... niestety... robię w ten sam sposób. Robię odsunięcie od zadanej linii. Natoniast wiem, że można utworzyć taki rodzaj linii który będzie odsunięty o zadaną wartość. Podałem tu przykład "taras/weranda" która to linia kreślona jest nie w osi obiektu liniowego. Może ktoś wie jak to zrobić, gdzie o tym przeczytać...? :wink:
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 758
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Wojtek P. » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 11:02

Jest zdefiniowana linia użytku pobocznego :
Załączniki
poboczny.JPG
poboczny.JPG (44.92 KiB) Przejrzano 341 razy
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5739
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: napis z odnośnikiem

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 11:48

A tu jest opis jak definiuje się własne linie - warto szukać na wiki.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ