Nowe tabele ...

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Zibi123
______
______
Posty: 522
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Nowe tabele ...

Postautor: Zibi123 » piątek, 19 stycznia 2018, 14:22

Czy może ktoś wyjaśnić co jest powodem tworzenia się takich tabel jak te o nazwie "_QSQ..."?
Załączniki
r1.jpeg
r1.jpeg (26.58 KiB) Przejrzano 386 razy
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 735
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Nowe tabele ...

Postautor: Wojtek P. » piątek, 19 stycznia 2018, 14:47

Prawdopodobnie są takie pliki w katalogu projektu z rozszerzeniem .DB (wystarczy je usunąć)
-To serve and protect-

Zibi123
______
______
Posty: 522
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Nowe tabele ...

Postautor: Zibi123 » poniedziałek, 22 stycznia 2018, 10:55

Tylko dlaczego utworzyło je C-GEO?
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2159
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Nowe tabele ...

Postautor: grzes » poniedziałek, 22 stycznia 2018, 12:47

To są pliki tymczasowe tworzone przez silnik bazy danych - z jakiegos powodu nie utworzyły sie w katalogu dla plikow tymczasowych tylko w katalogu projektu. Poszukamy rozwiazania. Poki co mozna je ignorowac albo usuwac.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 127
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Nowe tabele ...

Postautor: Wojtek » wtorek, 6 lutego 2018, 15:53

a czy jest jakaś maksymalna liczba tabel które może mieć projekt? Mam projekt w którym mam już 22, chcę założyć 23 i ciągle pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje :-/
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5582
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nowe tabele ...

Postautor: Jurek B. » środa, 7 lutego 2018, 09:30

Wojtek pisze:a czy jest jakaś maksymalna liczba tabel które może mieć projekt? Mam projekt w którym mam już 22, chcę założyć 23 i ciągle pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje :-/

Raczej nie, założyłem 25 tabeli i mógłbym zakładać kolejne, gdybym się nie znudził.
Natomiast wiem, że jest jakiś błąd w programie, który właśnie objawia się takim komunikatem gdy coś się nie powiedzie przy zakładaniu kolejnej tabeli, ale zdarza się to na tyle rzadko, że nie udałe się ustalić przyczyny jak dotąd.
W przypadku Pana projektu, jeśli kopia CGP nie miałaby wiele MB można by ją wysłać do nas - wtedy można by go naprawić najprawdopodobniej, by już nie było tego ostrzeżenia.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
____
____
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Nowe tabele ...

Postautor: piotr j. » środa, 7 lutego 2018, 09:59

Mam projekt w którym mam już 22, chcę założyć 23 i ciągle pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje :-/

Mi też się zdarzyły takie sytuacje kilka razy i to przy dwóch, trzech tabelach. Jednak tak jak Pan Jurek napisał, są to rzadkie sytuacje. Niestety nie pamiętam dokładnie jak sobie z tym poradziłem (ale jakoś dałem radę :D ), jednak kojarzy mi się taka sytuacja, że program zakładał tabele o nazwie tabeli otwartej w poprzednim projekcie. Należy sprawdzić czy w katalogu (c/cgeo/projekty/xxx) projektu nie ma katalogów tabeli o nazwie, która nie występuje na drzewku tabel w programie, i usunąć to bezpośrednio z katalogu projektu. Włączenie i wyłączenie programu jest wskazane. Taka sytuacja mi się przytrafiała (zakładanie tabel o innych nazwach przez program), ale niestety nie pamiętam dokładnie, czy tyczyła się opisanego wyżej problemu.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 127
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: Nowe tabele ...

Postautor: Wojtek » środa, 7 lutego 2018, 10:41

piotr j. pisze:
Mam projekt w którym mam już 22, chcę założyć 23 i ciągle pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje :-/

Mi też się zdarzyły takie sytuacje kilka razy i to przy dwóch, trzech tabelach. Jednak tak jak Pan Jurek napisał, są to rzadkie sytuacje. Niestety nie pamiętam dokładnie jak sobie z tym poradziłem (ale jakoś dałem radę :D ), jednak kojarzy mi się taka sytuacja, że program zakładał tabele o nazwie tabeli otwartej w poprzednim projekcie. Należy sprawdzić czy w katalogu (c/cgeo/projekty/xxx) projektu nie ma katalogów tabeli o nazwie, która nie występuje na drzewku tabel w programie, i usunąć to bezpośrednio z katalogu projektu. Włączenie i wyłączenie programu jest wskazane. Taka sytuacja mi się przytrafiała (zakładanie tabel o innych nazwach przez program), ale niestety nie pamiętam dokładnie, czy tyczyła się opisanego wyżej problemu.


Staram się żeby nazwy tabel się nie powtarzały, też pamiętam że mimo usunięcia tabeli z drzewka zostaje katalog o tej nazwie w katalogu projektu. Niemniej dziękuję za podpowiedź. Projekt poszedł do Pana Jurka, zobaczymy czy uda się ustalić przyczynę.
Pozdrawiam.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.


Wróć do „C-Geo problemy, porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość