Raster i mapa w tle

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP
Posty: 872
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Raster i mapa w tle

Postautor: marioo » poniedziałek, 20 listopada 2017, 14:33

Witam,
1.Czy jest jakiś sposób żeby widoczna była mapa w tle na wczytanym rastrze?
2.Czy da się zrobić tak, żeby rysując i zaczepiając linie po punktach które na mapie w tle są symbolami nie przechodziły one na naszą mapę?
Pozdrawiam

giekon
___
___
Posty: 77
Rejestracja: środa, 9 grudnia 2015, 16:27
Lokalizacja: Kluczbork

Re: Raster i mapa w tle

Postautor: giekon » poniedziałek, 20 listopada 2017, 16:22

Ad - 2
Ja w takim przypadku odznaczam opcję "przyciągania do pkt. bez numeru". Ewentualnie ustawiam mapę w tle jako niewybieralną. Nie wiem czy można to zrobić w jakiś inny sposób :?
---
Pozdrawiam
Grzesiek

marioo
VIP
VIP
Posty: 872
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Raster i mapa w tle

Postautor: marioo » wtorek, 21 listopada 2017, 09:29

giekon pisze:Ad - 2
Ja w takim przypadku odznaczam opcję "przyciągania do pkt. bez numeru". Ewentualnie ustawiam mapę w tle jako niewybieralną. Nie wiem czy można to zrobić w jakiś inny sposób :?

Tzn. że nie tylko u mnie tak występuje, więc chciałbym prosić o naprawienie tego błędu. Wg mnie mapa w tle powinna być "wybieralna" bez wskakujących z niej symboli.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5582
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Raster i mapa w tle

Postautor: Jurek B. » wtorek, 21 listopada 2017, 10:11

Tzn. że nie tylko u mnie tak występuje, więc chciałbym prosić o naprawienie tego błędu. Wg mnie mapa w tle powinna być "wybieralna" bez wskakujących z niej symboli.

W pierwszych wersjach funkcjonalności mapy w tle, punkty z niej nie były ładowane do bieżącej mapy przy ich kartowaniu i użytkownicy wnioskowali by przy kartowaniu w oparciu o istniejące obiekty, ich dane także pozyskiwać do bieżącej mapy.
Teraz więc należy wyłączyć w wybieralności warstwy mapy referencyjnej by nie pozyskiwać z niej danych innych niż obraz.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 872
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Raster i mapa w tle

Postautor: marioo » wtorek, 21 listopada 2017, 13:36

Jurek B. pisze:
Tzn. że nie tylko u mnie tak występuje, więc chciałbym prosić o naprawienie tego błędu. Wg mnie mapa w tle powinna być "wybieralna" bez wskakujących z niej symboli.

W pierwszych wersjach funkcjonalności mapy w tle, punkty z niej nie były ładowane do bieżącej mapy przy ich kartowaniu i użytkownicy wnioskowali by przy kartowaniu w oparciu o istniejące obiekty, ich dane także pozyskiwać do bieżącej mapy.
Teraz więc należy wyłączyć w wybieralności warstwy mapy referencyjnej by nie pozyskiwać z niej danych innych niż obraz.

Trochę "ułomne" to narzędzie skoro mogę tylko popatrzeć na mapę. Myślałem, że chodzi w tym wszystkim o to, żeby można było rysować opierając się na punktach i liniach zawartych na mapie w tle. Bardzo jest to przydatne jeżeli robimy aktualizację mapy albo jej poszerzenie i możemy precyzyjnie połączyć ze sobą stare i nowe obiekty zaczepiając je na elementach z mapy w tle. Wg mnie powinna być opcja wyłączająca takie kopiowanie albo oddzielne narzędzie "kopiuj na bieżącą mapę wybierane elementy" - gdzie dotyczyłoby to też napisów i linii. Aktualnie albo wrzuca mi wszystkie symbole po których kliknę, albo nie mogę przyciągać do obiektów na mapie w tle, a chciałbym rysować bez importowania zbędnych mi symboli. Czy da się jakoś to usprawnić?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5582
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Raster i mapa w tle

Postautor: Jurek B. » wtorek, 21 listopada 2017, 14:28

Ok, przeanalizuję to z programistą czy będzie możliwe dodanie opcji wyłączającej pobieranie danych z mapy w tle, a wyłącznie przyciąganie do punktów tam obecnych.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 872
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Raster i mapa w tle

Postautor: marioo » piątek, 9 lutego 2018, 15:23

Czy coś wiadomo w sprawie wyłączenia pobierania danych z mapy w tle?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5582
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Raster i mapa w tle

Postautor: Jurek B. » piątek, 9 lutego 2018, 19:09

marioo pisze:Czy coś wiadomo w sprawie wyłączenia pobierania danych z mapy w tle?

Czy także wysokości mają być nie pobierane?
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 872
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Raster i mapa w tle

Postautor: marioo » poniedziałek, 12 lutego 2018, 09:07

Jeżeli o mnie chodzi to wykorzystuję mapę w tle do rysowania swojej mapy - zaczepiam o punkty i linie - i nie potrzebuję pobierać żadnych danych, nawet wysokości. Natomiast jeżeli byłaby oddzielna funkcja "kopiuj elementy z mapy w tle" gdzie wskazywałoby się te obiekty i program przerzucałby je na naszą mapę to byłoby przydatne rozwiązanie.
Pozdrawiam


Wróć do „C-Geo problemy, porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość