Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » piątek, 21 lipca 2017, 13:14

Dzień Dobry.

Czasami zdarza mi się błąd podczas sortowania pikiet w tabeli (niezależnie od wybranego parametru/kolumny). Znikają wszystkie punkty, i pojawia się komunikat jak na rysunku. Trzeba wtedy wyłączyć i ponownie włączyć program, po czym wszystko jest poprawnie, czyli sortowanie działa. Do czasu (nie wiedzieć kiedy i dlaczego) błąd się powtarza.
Załączniki
1.png
1.png (38.81 KiB) Przejrzano 974 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2165
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: grzes » piątek, 21 lipca 2017, 13:16

Poproszę o plik cgeo8.elf z katalogu programu na grzes małpa xgeo.pl - moze cos sie uda namierzyć
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » piątek, 21 lipca 2017, 13:19

wysłany
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2165
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: grzes » piątek, 21 lipca 2017, 13:33

Dzięki - wydaje mi sie ze poprawilem - będzie w aktualizacji. Gdyby po aktualizacji blad sie pojawial dalej, to proszę ponownie o plik cgeo8.elf
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » piątek, 21 lipca 2017, 13:46

Ok, będę sygnalizował :)
Już od jakiegoś czasu chciałem temat poruszyć, tylko nie zawsze była sposobność w momencie wystąpienia błędu, jak i sam błąd nie był częstym zjawiskiem.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » poniedziałek, 2 października 2017, 15:06

Dzień Dobry.
Sytuacja powtórzyła się kilkukrotnie, jak w pierwszym opisie, z tym, że teraz otrzymuję taki komunikat,
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (46.94 KiB) Przejrzano 787 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » wtorek, 3 kwietnia 2018, 07:01

Dzień Dobry.

Problem podczas sortowania punktów w tabeli cały czas się pojawia. Plik cgeo.elf wysłałem mailem na grzes.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (7.56 KiB) Przejrzano 536 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2165
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: grzes » wtorek, 3 kwietnia 2018, 11:57

Nic nie doszlo - jeszcze pytanie czy to na kazdym projekcie/tabeli? Jeśli nie to przydałaby sie jeszcze kopia tabeli.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » wtorek, 3 kwietnia 2018, 12:25

Wysłałem elf i cgp.
Dzieje się to na różnych projektach, jak i też na różnych komputerach. Jednak błąd nie pojawia za każdym sortowaniem, tylko raz na jakiś czas.
Pozdrawiam.
piotr j.

geobar
____
____
Posty: 200
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: geobar » wtorek, 3 kwietnia 2018, 14:05

Potwierdzam, że pojawia się taki błąd podczas sortowania.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5648
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: Jurek B. » czwartek, 5 kwietnia 2018, 09:13

Niestety jak dotąd nie udało się tego powtórzyć u nas, ale będziemy szukali. W razie gdyby ktoś miał powtarzalną sytuację, proszę pisać.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5648
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: Jurek B. » czwartek, 5 kwietnia 2018, 09:41

Czy te projekty nie są otwierane z dysku sieciowego?
Pozdrawiam Jurek B.

geobar
____
____
Posty: 200
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: geobar » czwartek, 5 kwietnia 2018, 09:54

U mnie nie. Otwieram tabełę i przy próbie sortowania pojawia się błąd. Nie pamiętam czy przy każdej próbie. dzieje się tak zarówno w starych tabelach jak i w świeżo założonych.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » czwartek, 5 kwietnia 2018, 11:11

Ja też nie korzystam z dysku sieciowego.

Jak napisałem grzesiowi w mailu
"Błąd pojawia się raz na jakiś czas, nie umiem powiedzieć od czego jest to zależne, jaka czynność go wywołuje, więc na powtórzenie go trzeba liczyć na "szczęście". Jedyne co mi się przypomina to, to że kiedy pracuję na mapie, po przełączeniu się na tabele i wykonaniu pierwszego sortowania pojawia się wspomniany błąd.
Sortowanie wykonywane jest przez nagłówek w tabeli, pojawia się na różnych kolumnach. Po rastarcie programu wszystko wraca do normy. Po jakimś czasie błąd potrafi się powtórzyć."
Pozdrawiam.
piotr j.

pabik1
_____
_____
Posty: 293
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: pabik1 » czwartek, 5 kwietnia 2018, 16:45

Potwierdzam ten błąd.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5648
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: Jurek B. » piątek, 6 kwietnia 2018, 11:04

Czy może używany jest przedtem może jakiś eksport lub import przez okno projektów - w tym miejscu?:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (12.1 KiB) Przejrzano 268 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » piątek, 6 kwietnia 2018, 11:07

Nie, przynajmniej ja żadnych takich czynności nie wykonywałem.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » sobota, 7 kwietnia 2018, 10:01

Ok, coś udało mi się zaobserwować.
- mam założony projekt z wykorzystaniem szablonu geoinfo 16_3_0,
- wykonuję import pliku giv (nie ma znaczenia czy w oknie mapy czy tabeli, ponieważ po imporcie projekt wczytuje się ponownie i otwiera na oknie mapy),
- przełączam się na tabele,
- wykonuję sortowanie przez wskazanie (dowolnej) kolumny w nagłówku,
- no i .... zawias,
- wyłączam i włączam c-geo, sortowanie po kolumnie w nagłówku działa,
Jeśli wykonałem ponowny import pliku giv w tym samym projekcie to sytuacja się powtarza.
W moim rejonie panuje giv, dlatego opisuję tylko ten jeden przypadek. Niestety nie wiem, czy sytuacja jest typowa tylko dla mojego opisu, czy może dotyczy też importów z innych formatów lub wykorzystanie określonych szablonów.
Koledzy geobar i pabik1 potwierdzają występowanie błędu, jednak nie wiem czy występuje w takich samych okolicznościach co u mnie.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5648
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: Jurek B. » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 09:14

Dziękuję, teraz też mogę to u siebie powtórzyć.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5648
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: Jurek B. » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 13:50

Proszę sprawdzić to sortowanie na aktualnej wersji testowej - powinno być lepiej.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 253
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Tabela-sortowanie pikiet wg - błąd

Postautor: piotr j. » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 14:07

Wykonałem kilka prób, i teraz sortowanie działa poprawnie :D
Pozdrawiam.
piotr j.


Wróć do „C-Geo problemy, porady”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości