Trasy drogowa - przejście krzywa przejściowa - kolejny łuk

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
kouczan
____
____
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Trasy drogowa - przejście krzywa przejściowa - kolejny łuk

Post autor: kouczan » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 15:02

Czy jest jakiś myk na wpisanie trasy drogowej która składa się m.in. z następujących elementów poziomych:

odcinek prosty => krzywa przejściowa łuku 1 => łuk => krzywa przejściowa dowolna łuku 1 => łuk 2

Próbuję już od jakiegoś czasu i wywala mi błąd długości stycznych. Co prawda liczy punkty ale jest to wszystko poprzesuwane w stosunku do tego co mam narysowane w MS.
Michał

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2564
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Trasy drogowa - przejście krzywa przejściowa - kolejny łuk

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 17:07

Nie, nie ma takiej opcji, kiedyś opracowywałem komuś z forum taki projekt do postaci dwóch zadań projektu trasy choć to już dawno było
Pozdrawiam Rafał Kocierz

kouczan
____
____
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Trasy drogowa - przejście krzywa przejściowa - kolejny łuk

Post autor: kouczan » wtorek, 17 kwietnia 2018, 08:10

Już kombinowałem z rozbiciem na dwie trasy. Problematyczna jest tak krzywa przejściowa dowolna, która płynnie przechodzi w łuk. Jak chcę zakończyć trasę na niej to i tak liczy mi coś nie tak.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2564
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Trasy drogowa - przejście krzywa przejściowa - kolejny łuk

Post autor: FaFaL » wtorek, 17 kwietnia 2018, 08:24

Zgadza się, takie rozbicie wymaga trochę dodatkowych mniej standardowych obliczeń.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

kouczan
____
____
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Trasy drogowa - przejście krzywa przejściowa - kolejny łuk

Post autor: kouczan » wtorek, 17 kwietnia 2018, 08:35

Wybrałem w końcu rozwiązanie łopatologiczne. W TBC wyeksportowałem sobie oś co 1 m i tak zaimportowałem współrzędne do modułu tras drogowych jako załomy. Lepsze to niż nic :) Patrząc z perspektywy ostatnich kilkunastu projektów stwierdzam, że projektanci coraz bardziej kombinują lub co bardziej prawdopodobne zdają się na automatykę obliczeń w Civilu i pokrewnych i później pojawiają się przeróżne "kwiatki".

ODPOWIEDZ