Tachimetria - transmisja

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
MACIERZ
____
____
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Tachimetria - transmisja

Post autor: MACIERZ » wtorek, 23 sierpnia 2016, 11:35

Czy możliwe jest wprowadzenie możliwości transmisji do tachimetrii pliku obserwcji (obs) bezpośrednio z psiona organizera LZ z programem impexgeo ?
MM

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: Jurek B. » wtorek, 23 sierpnia 2016, 12:22

Niestety tylko przez konwersję. Ta transmisja jest wykonywana wyłącznie przez program CL.exe Psiona - w razie potrzeby mogę go udostępnić, potrzebny jest też komputer z WIN XP, albo emulator DOS-a - np DOSBox i komputer musi mieć fizyczny port COM - nie emulator na USB (chociaż może i na nim zadziała - lepiej jednak nie ryzykować).
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: FaFaL » wtorek, 23 sierpnia 2016, 12:46

Dobrą nakładką na dosboxa jest program http://dfendreloaded.sourceforge.net/Download.html - konfiguracja przez wygodne okienka.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

MACIERZ
____
____
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: MACIERZ » wtorek, 23 sierpnia 2016, 15:55

Dziękuję za odpowiedź. Korzystam z programu cl.exe i starych Windows już od wielu lat. Myślałem jednak, że jest jakiś sposób na to by robić to w win7 lub 10.
Pozdrawiam MM

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: Jurek B. » środa, 24 sierpnia 2016, 09:36

Tak, ale jak pisaliśmy - przez tylko emulator DOS - DOSBox.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1060
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: MarekOtt » czwartek, 4 października 2018, 14:07

Dopinam się do starego tematu, bo nie ma sensu zakładać nowego.

Prosiłbym o wyjaśnienie działania programu w kwestii transmisji (wczytania) pliku RAW z tachimetru Focus (SpectraPrecision)

Po analizie danych w pliku RAW są wysyłane "Kąt zenitalny" i "odległość skośna" i wydaje mi się że tego schematu nie da się przerobić.

Czy podczas transmisji (wczytywania) mając ustawienia w tachimetrii takie:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (11.95 KiB) Przejrzano 360 razy
program automatycznie przeliczy obserwacje na "odległość zredukowaną" i "przewyższenie" czy będzie zamieszanie :)

Przymierzam się do zakupu tego tachimetru, wcześniej pracując na Topconach (gdzie w parametrach transmisji można było wybrać co zostaje wysyłane) i chciałbym mieć jasność jak to będzie wyglądało po wgraniu.

Dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2609
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: FaFaL » czwartek, 4 października 2018, 19:50

Hmmm, po imporcie te przyciski ustawią się odpowiednio do zaimportowanych danych, czyli np. zaznaczy się ikonka odległości skośnych i w pomiarach będą odległości skośne. Pod prawym klawiszem myszki jest funkcja przeliczania odległości na poziome.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 października 2018, 08:02

Tak, jest dokładnie jak napisał FaFaL, jeśli chce się przeliczyć dane np. dH/HD na V/SD - trzeba skorzystać z funkcji przeliczeń dostępnych pod prawym klawiszem myszki lub w ikonce Opcje w tachimetrii.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1060
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: MarekOtt » piątek, 5 października 2018, 08:07

No tak, wytestowałem przed chwilą na podesłanych od dystrybutora obserwacjach. Jest dokładnie tak jak napisałeś.

Do programistów, może dało by się w momencie wczytywania ustawić czy program ma z automatu przeliczyć wartości do ustawionych parametrów w tachimetrii, wtedy nie trzeba by było dodatkowo przeliczać. Zawsze działałem na odległości zredukowanej + przewyższeniu i ciężko będzie pamiętać o tym dodatkowym przeliczeniu, tym bardziej że mamy w firmie 2 instrumenty i jeden wysyła HD drugi SD..

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 października 2018, 08:31

Takie przeliczenie jest dostępne w opisanych miejscach i można z niego skorzystać już teraz.
Warto tylko mieć świadomość, że w przypadku danych hD/DH nie ma możliwości rozpoznawania pierwszego i drugiego pomiaru nawiązania (brak kąta zenitalnego, który umożliwia weryfikację położenia lunety) by wyznaczyć odchyłkę kątową na stanowisku, co występuje przy kącie między nawiązaniami bliskim 200 gradom. Dlatego zalecałbym obserwacje przestrzenne.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1060
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: MarekOtt » piątek, 5 października 2018, 09:01

Jurek B. pisze:
piątek, 5 października 2018, 08:31
Takie przeliczenie jest dostępne w opisanych miejscach i można z niego skorzystać już teraz.
Warto tylko mieć świadomość, że w przypadku danych hD/DH nie ma możliwości rozpoznawania pierwszego i drugiego pomiaru nawiązania (brak kąta zenitalnego, który umożliwia weryfikację położenia lunety) by wyznaczyć odchyłkę kątową na stanowisku, co występuje przy kącie między nawiązaniami bliskim 200 gradom. Dlatego zalecałbym obserwacje przestrzenne.
Tzn. że jak mam dwa razy zamierzony jeden punkt, o takiej samej nazwie i oba zaznaczone jako nawiązanie, to kierunek do tego punktu nie jest uśredniany ? A wydaje mi się że jest .. hmmm

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 października 2018, 09:56

Jest ale ja opisałem konkretny przypadek.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1060
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: MarekOtt » piątek, 5 października 2018, 10:28

Jurek B. pisze:
piątek, 5 października 2018, 09:56
Jest ale ja opisałem konkretny przypadek.
Zrozumiałem, teraz domyślam się o jakim przypadku mówimy i rzeczywiście on występuje przy dH zamiast V. Jeśli jednak to nie problem, można by było dodać w transmisji lub konwersji haczyk (przelicz obserwacje do wybranych opcji w tachimetrii) i w sumie temat załatwiony.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1060
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Tachimetria - transmisja

Post autor: MarekOtt » piątek, 7 grudnia 2018, 12:51

Chciałem wrócić do tematu.

Czy można by było przy imporcie z instrumentu lub wczytywaniu pliku RAW, gdzieś na dole dodać opcję wyboru czy ma być do dziennika tachimetrycznego wgrane odległości zredukowane lub skośne, czy też kąt zenitalny /lub przewyższenie.

Zawsze pracowałem na tachimetrach Topcon, które przegrywają HD, od jakiegoś czasu pracuję na instrumencie który exportuje RAWa w którym to lecą odległości skośne i kąty zenitalne. Nie raz już się złapałem na tym, że odległość skosną potraktowałem jako zredukowaną. Wiem że jest możliwość przeliczenia, ale jednak często o niej zapomina, dlatego prosiłbym o dodanie możliwości przerobienia tego na etapie transmisji. Myślę że nikomu to nie będzie stwarzać problemów, a niektórym na pewno pomorze.

ODPOWIEDZ