Czyszczenie rastra

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP
Posty: 907
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Czyszczenie rastra

Post autor: marioo » środa, 11 lipca 2018, 11:34

Czyściłem raster za pomocą gumki i w zależności jakie mam ustawione przybliżenie widoku mapy to pojawiają się albo znikają elementy wyczyszczone. Co jest nie tak??
Załącznik Przechwytywanie.PNG nie jest już dostępny
Załącznik Przechwytywanie.PNG nie jest już dostępny
Nie mogę wstawić drugiego pliku z zrzutu ekranu na te forum...
Załączniki
Przechwytywanie1.PNG
Przechwytywanie1.PNG (49.62 KiB) Przejrzano 424 razy
Pozdrawiam

marioo
VIP
VIP
Posty: 907
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Czyszczenie rastra

Post autor: marioo » środa, 11 lipca 2018, 11:40

Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (48.86 KiB) Przejrzano 420 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 766
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Czyszczenie rastra

Post autor: Wojtek P. » środa, 11 lipca 2018, 12:45

Chyba szybciej będzie pomóc poprzez pomoc zdalną
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 597
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Czyszczenie rastra

Post autor: logis » środa, 11 lipca 2018, 14:00

Dzień dobry,
chodziło o to, że to jest tif wielostronicowy, z dziewięcioma stronami, które mają ten sam obraz zapisany z coraz mniejszą rozdzielczością. Taka piramidka obrazów jest wykorzystywana do szybszego wyświetlania podglądu rysunku - przy różnych powiększeniach widzi się różne strony tego tifa. Niestety jak Pan go gumuje, to przy zmianie powiększenia zdarza się, że widzi Pan inną warstwę niż tę mazaną ;-)
Problem rozwiązałem tak, że wczytałem tifa do Gimpa rozkładając te strony na warstwy. Usunąłem wszystkie warstwy poza tą będącą głównym tłem, o najlepszej rozdzielczości. Tyle tylko, że teraz trzeba by było to wygumować od nowa.

Jacek

marioo
VIP
VIP
Posty: 907
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Czyszczenie rastra

Post autor: marioo » piątek, 5 października 2018, 10:12

Wrócę do tematu bo znów mam taką samą sytuację... Czy jest możliwość wprowadzenia na stałe jakiegoś rozwiązania w tym temacie? Raster mam z ośrodka, więc zawsze będę miał z takimi do czynienia, a najgorsze jest to, że czyszczę raster i nie wiem co wyjdzie na wydruku. Nie wspomnę, że przy dużych rastrach sprawdzanie czy wszystko jest ok staje się wręcz niemożliwe.
Może program powinien wczytywać tylko ten główny raster, albo czyszczenie powinno usuwać elementy na każdej warstwie rastra bez względu na to która jest wyświetlona.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 597
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Czyszczenie rastra

Post autor: logis » piątek, 5 października 2018, 12:40

Dzień dobry,
Jurek Biegalski wpadł przed chwilą na prosty pomysł - wystarczy taki plik przepuścić przez C-Raster (lub inny program), który nie uwzględnia tych piramidek obrazów i zapisać jako tif z kompresją LZW. Wtedy on wprawdzie będzie większy niż gdyby się usuwało te niepotrzebne warstwy obrazów i zapisało tylko jedną ale efekt jest taki jak ma być - jedna warstwa w tifie, więc tylko jedną warstwę się czyści.
Podsumowując - wczytujemy do C-Rastra, sprawdzamy w opcjach zapisu jaka jest kompresja, zapisujemy jako tif.
Jacek

ODPOWIEDZ