Import tekstowy do bazy gml

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Kunzite
__
__
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 18 marca 2014, 10:09

Import tekstowy do bazy gml

Post autor: Kunzite » piątek, 5 października 2018, 14:05

Witam.
Mam problem z importem z pliku tekstowego punktów granicznych do bazy gml (id X Y atrybuty) - nie chodzi mi o tabelę. Wykonuje w bazie punktów granicznych:
Menu -> Import z pliku tekstowego
Wybieram plik, separator. Pojawiają się dane w kolumnach. Naciskam "następny" i...

...problem bo pojawiają się dwa okienka:
- Pola w zbiorze importowanym (Kolumna 1, Kolumna 2....)
- Pola w zbiorze danych (Id, ozn, ...)
Tylko jak przypisać kolumnie 1 "Id" a Kolumnie 2 wsp "X". Nic mi się nie zaznacza. Jak dokonać tego parowania?

Dlaczego nie można importować danych z tabeli do bazy gml, a tylko w drugą stronę (kopiowanie kolumn tylko "do tabeli")?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import tekstowy do bazy gml

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 października 2018, 14:23

Witam
Dlaczego nie można importować danych z tabeli do bazy gml, a tylko w drugą stronę (kopiowanie kolumn tylko "do tabeli")?
Można - jakiś czas temu ktoś się o to już pytał:
https://softline.geo.pl/forum/viewtopic ... ych#p34176

Jeśli chodzi o import do bazy z pliku tekstowego, to powiązanie między identyfikatorem w bazie, a jego odpowiednikiem w pliku działa tak - trzeba zaznaczyć kwadracik z lewej i podświetlić właściwy wiersz z prawej:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (44.55 KiB) Przejrzano 187 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Kunzite
__
__
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 18 marca 2014, 10:09

Re: Import tekstowy do bazy gml

Post autor: Kunzite » poniedziałek, 8 października 2018, 14:15

Zaznaczam po lewej Kolumna 1, podświetlam po prawej ID.
Teraz chce przejść do Kolumny 2 i nie wiem czy mam odznaczyć Kolumnę 1 czy zostawić. Próbowałem wszystkich wariantów i nadal nie mogę tego wczytać. Czy w założeniu okno zapamiętuję mój wybór dla danej kolumny czy też nie, bo u mnie nie zapamiętuje i zawsze podświetlony po prawej stronie jest ostatni wybór.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import tekstowy do bazy gml

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 października 2018, 14:25

Kunzite pisze:
poniedziałek, 8 października 2018, 14:15
Zaznaczam po lewej Kolumna 1, podświetlam po prawej ID.
Teraz chce przejść do Kolumny 2 i nie wiem czy mam odznaczyć Kolumnę 1 czy zostawić. Próbowałem wszystkich wariantów i nadal nie mogę tego wczytać. Czy w założeniu okno zapamiętuję mój wybór dla danej kolumny czy też nie, bo u mnie nie zapamiętuje i zawsze podświetlony po prawej stronie jest ostatni wybór.
Powiązanie między zbiorami danych buduje się dla jednego wspólnego pola w obu zbiorach, więc nic więcej się nie zaznacza. Chyba lepiej do nas zadzwonić albo napisać e-mail by uzyskać szybką pomoc.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ