GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 456
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GML

Post autor: ariel0-0 » środa, 7 lutego 2018, 17:35

Przy okazji, czy obiekt SUXX_01 nie powinien się eksportować do bazy GESUT?
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5753
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » środa, 7 lutego 2018, 18:27

Nie - to jest obiekt redakcyjny (KR_ObiektKarto) i jako taki jest zapisywany do GML.
Pozdrawiam Jurek B.

Daro
___
___
Posty: 77
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » środa, 26 września 2018, 20:01

jak wydzielić np. wyspę z jezdni... zrobić dziurę w obiekcie powierzchniowym?

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 139
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek » środa, 26 września 2018, 21:23

właśnie też miałem się o to zapytać. w chodniku zrobiono klomb, lub chodnik otacza jakiś inny obiekt. No i jeszcze jedno : żeby zachować kształt obiektów nie można za bardzo generalizować szczegółów i wtedy po walidacji pojawia sie błąd "bliskie sąsiedstwo punktów". Jak można sobie z tym poradzić?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2601
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GML

Post autor: FaFaL » środa, 26 września 2018, 21:32

Daro pisze:
środa, 26 września 2018, 20:01
jak wydzielić np. wyspę z jezdni... zrobić dziurę w obiekcie powierzchniowym?
hmmm, a może to coś da : http://softline.geo.pl/wiki/index.php?title=Enklawa
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 139
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek » środa, 26 września 2018, 21:40

FaFaL pisze:
środa, 26 września 2018, 21:32
Daro pisze:
środa, 26 września 2018, 20:01
jak wydzielić np. wyspę z jezdni... zrobić dziurę w obiekcie powierzchniowym?
hmmm, a może to coś da : http://softline.geo.pl/wiki/index.php?title=Enklawa
tak właśnie robię, ale denerwuje mnie ten odcinek 3-4 :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.

Daro
___
___
Posty: 77
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » środa, 26 września 2018, 21:46

za późno na takie coś, mam połączone 2 km drogi i potrzebuję mniej więcej w środku wyciąć wyspę :) trudno, zostanie na całości jezdnia..

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2601
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GML

Post autor: FaFaL » czwartek, 27 września 2018, 08:10

Przecież w dowolnym miejscu można wstawiać dodatkowe załamania łapiąc za linie ...
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Daro
___
___
Posty: 77
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » czwartek, 27 września 2018, 08:33

w sumie racja.. ale mało profesjonalne rozwiązanie.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2601
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GML

Post autor: FaFaL » czwartek, 27 września 2018, 10:06

Można tez wejść w edycje i podać po numerach. Proszę napisać na forum jak by Pan to widział, może programiści stwierdza ze to mozliwe do realizacji.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

trazja
Team
Team
Posty: 351
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » czwartek, 27 września 2018, 10:20

Rozwiązanie jest już ;)
Rysujemy najpierw obiektem zamkniętym to, co chcemy żeby zostało wycięte (czyli tę wyspę), zaznaczamy i wybieramy opcję jak na zdjęciu. Jedyny minus tego rozwiązania jest taki, że jeśli mamy jeszcze coś pod spodem (np. działkę) to dziura zostanie wycięta też i w działce.
Załączniki
wycinanie.png
wycinanie.png (23.75 KiB) Przejrzano 453 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2601
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GML

Post autor: FaFaL » czwartek, 27 września 2018, 10:58

człowiek się ciągle uczy czegoś nowego :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

trazja
Team
Team
Posty: 351
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » czwartek, 27 września 2018, 13:53

W wersji testowej C-GEO to wycinanie działa tylko na warstwę edytowalną, z tym, że reszta warstw w momencie wycinania musi być niewidoczna ;)

Daro
___
___
Posty: 77
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » czwartek, 27 września 2018, 19:47

no i super , dzięki! :)

Daro
___
___
Posty: 77
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro » piątek, 28 września 2018, 10:41

to kolejne pytanie.. po edycji którejkolwiek rzędnej urządzenia związanego z siecią , etykieta zmienia się jak na załączonym obrazku. w liczniku i mianowniku są wartości góry i dołu, trzeba ręcznie kasować.. z kolei po wykasowaniu zbędnych rzędnych odnośnik nie wygląda dobrze, odnośnik się źle generuje. da się jakoś na to zaradzić?


jeszcze kwestia wstawiania rzędnych terenu, dobrze by było żeby ciągnęło rzędne z bazy..
Załączniki
Zrzut ekranu 2018-09-27 11.06.46.png
Zrzut ekranu 2018-09-27 11.06.46.png (87.92 KiB) Przejrzano 365 razy

trazja
Team
Team
Posty: 351
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » poniedziałek, 1 października 2018, 08:48

Dzień dobry,

proszę podesłać takiego GML'a na at[malpa]xgeo.pl - zobaczymy, co da się zrobić.

Natomiast odnośnie rzędnych z bazy - czy chodzi Panu o aktualizowanie etykiety z bazy danych, czy o pobieranie wysokości H do rzędnej z tabeli współrzędnych?

szneqz
__
__
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 15 listopada 2011, 09:17

Re: GML

Post autor: szneqz » czwartek, 11 października 2018, 14:43

Przy walidacji wywala mi błąd krytyczny - brak obiektów do którego jest referencja - przy placach i nie wiem dlaczemu co robię źle.
Wykonywałem już kilka plków GML do tego ośrodka ostatnio miesiąc temu i było wszystko ok a teraz robiąc tak samo wywala błąd dodam że jak z poprzednich projektów eksportuje to jest wszystko ok przechodzi bez błędów Nawet jak któryś z istniejących placów przeedytuje to też wywala ten błąd może coś się zmieniło robię nie tak ?

trazja
Team
Team
Posty: 351
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: trazja » czwartek, 11 października 2018, 14:53

szneqz pisze:
czwartek, 11 października 2018, 14:43
Przy walidacji wywala mi błąd krytyczny - brak obiektów do którego jest referencja - przy placach i nie wiem dlaczemu co robię źle.
Wykonywałem już kilka plków GML do tego ośrodka ostatnio miesiąc temu i było wszystko ok a teraz robiąc tak samo wywala błąd dodam że jak z poprzednich projektów eksportuje to jest wszystko ok przechodzi bez błędów Nawet jak któryś z istniejących placów przeedytuje to też wywala ten błąd może coś się zmieniło robię nie tak ?
Dzień dobry,
pytanie, czy nie wykonuje Pan eksportu od daty modyfikacji, a tym samym odcina Pan punkty wysokościowe pochodzące z importu (które nie były wyedytowane - mają starą datę modyfikacji) ?
Pozdrawiam

szneqz
__
__
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 15 listopada 2011, 09:17

Re: GML

Post autor: szneqz » czwartek, 11 października 2018, 16:03

tak robię eksport od daty modyfikacji zrobiłem wsad bez wskazywania daty i błąd zniknął dziękuje

tomkat
_
_
Posty: 7
Rejestracja: środa, 21 grudnia 2016, 13:21

Re: GML

Post autor: tomkat » poniedziałek, 22 października 2018, 16:23

Dzień dobry,
Jak zrobić raport zawierający wypis z rejestru gruntów? Widzę, że jest coś w temacie SWDE, ale nie mam tego modułu, posiadam tylko moduł GML.
Dzięki.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5753
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 22 października 2018, 18:06

tomkat pisze:
poniedziałek, 22 października 2018, 16:23
Dzień dobry,
Jak zrobić raport zawierający wypis z rejestru gruntów? Widzę, że jest coś w temacie SWDE, ale nie mam tego modułu, posiadam tylko moduł GML.
Dzięki.
Niestety moduł "GML" jest przeznaczony wyłącznie dla danych mapy zasadniczej, natomiast pełne dane EGiB są przetwarzane przy pomocy modułu "Import danych podmiotowych i przedmiotowych EGiB w formacie SWDE/GML" - tam można więc między innymi generować wypis z rej. gruntu i inne dokumenty.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ