WZDED - połączenie działek

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » piątek, 2 listopada 2018, 17:09

na wstępnie witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy temat na forum.

Czy istnieje możliwość w module SWDE sporządzenie WZDED na połączenie działek - bez pomiaru granic (sumujemy klasouzytki i powierzchnie z danych opisowych EGiB np.plik swde).
Działanie mniej więcej w ten sposób, że zaznaczam kilka działek które mają być przedmiotem połączenia, daje twórz WZDED , wpisuje nr nowej działki.... i gotowe . Mam sporo takich wykazów do zrobienia, chciałbym to w maksymalny sposób przyśpieszyć i zautomatyzować.

Jeżeli takiej opcji nie ma (nie widzę takiej), to może ktoś podrzuci jakieś ciekawe rozwiązanie.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2194
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: grzes » piątek, 2 listopada 2018, 23:25

Witamy na forum,
Czyli w stanie dotychczasowym ma być kilka istniejących w swde/gml działek ze swoimi użytkami, a w nowym nowa dzialka z sumą użytkow. Dobrze zrozumiałem?
pozdrawiam
grzes

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 323
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: Jakub Kwinta » sobota, 3 listopada 2018, 11:49

Dokładnie tak ma być.

DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » sobota, 3 listopada 2018, 13:51

grzes, dokładnie tak, z precyzją zapisu powierzchni "najsłabszej" działki - w moim przypadku wszystkie są do ara, ale dobrze było by to uwzględnić na przyszłość.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2194
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: grzes » sobota, 3 listopada 2018, 23:19

Przydałby się jakiś wzór - na razie zrobiłem tak:
wzde_lacz.png
wzde_lacz.png (19.83 KiB) Przejrzano 476 razy
Coś jeszcze dodać?
pozdrawiam
grzes

DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » niedziela, 4 listopada 2018, 11:34

https://zapodaj.net/3adcda760d39d.jpg.html

korzystam z takiego wzoru jak zamieściłem powyżej, aczkolwiek nie jestem wymagający wystarczy aby zawierał wszystkie informacje zgodne z §46.3 rozporządzenia w sprawie EGiB.
Czyli w tym co zrobiłeś zamiast województwo, powiat, gmina, obręb należało by zrobić:
-identyfikator i nazwę jednostki ewidencyjnej
-identyfikator i nazwę obrębu
- numer jednostki rejestrowej gruntu
- numer KW

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2194
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: grzes » niedziela, 4 listopada 2018, 17:38

A numer KW to której działki? Bo rozumiem ze jest ich od 1..n
pozdrawiam
grzes

DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » niedziela, 4 listopada 2018, 18:09

z prawnego punktu widzenia żeby połączyć działki ewidencyjne to muszą one być jedną nieruchomością (ten sam nr KW mają wszystkie łączone), więc obojętnie z której zostanie pobrany.

janek
______
______
Posty: 578
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: janek » niedziela, 4 listopada 2018, 20:05

Wtrącę swoją uwagę. W stanie dotychczasowym, oprócz id działki, powinna być kolumna "nr działki"
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2194
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: grzes » poniedziałek, 5 listopada 2018, 11:59

Do testów (do podmiany w katalogu BIN): swde.exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2194
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: grzes » poniedziałek, 5 listopada 2018, 12:00

janek pisze:
niedziela, 4 listopada 2018, 20:05
Wtrącę swoją uwagę. W stanie dotychczasowym, oprócz id działki, powinna być kolumna "nr działki"
Janek B.
Na razie nie ma tej kolumny - troche to powiela te same informacje ale jak musi być to dodam
pozdrawiam
grzes

DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » poniedziałek, 5 listopada 2018, 12:34

Jak dla mnie nie musi być. Jeszcze nikt mi nie zarzucił tego podczas weryfikacji. Zgadzam sie z grzes ze to powielanie informacji.

DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » poniedziałek, 5 listopada 2018, 14:41

Wszystko działa tak jak chciałem jeżeli chodzi o sposób działania. Jeszcze trzeba byłoby coś zrobić z przedstawianiem powierzchni na wykazie - w moim przypadku przy łączeniu większość ma zapis do ara.
W c-swde wyświetla mi w ten sposób 2,4600 i tak jak wyświetla w swde generuje się na wykazie, a powinno 2,46 ha .

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2194
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: grzes » poniedziałek, 5 listopada 2018, 16:08

Teoretycznie to uwzgledniam. Poszukam takich danych i potestuję.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2194
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: grzes » poniedziałek, 5 listopada 2018, 16:17

Nie doczytałem ze na wypisie tez jest problem - na pewno w danych (w pliku swd/gml) są te informacje o dokładności?
I jeszcze: nie zaokragla pow. dzialki czy uzytkow?
pozdrawiam
grzes

DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » poniedziałek, 5 listopada 2018, 17:35

nIe mam możliwości sprawdzenia w innym programie jak wyglądają powierzchnie, a plik swde (otrzymany w ramach zbioru danych EGiB 9.1) zawiera dużo danych podmiotowych więc nie chciałbym korzystać z przeglądarek swde online .

Powierzchnie na wypisie
Obrazek

Wygenerowany WZDED
Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 listopada 2018, 21:49 przez DOMGEO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2194
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: grzes » poniedziałek, 5 listopada 2018, 19:37

Proszę poszukać w pliku swde ciągu: D,G5DZP,D,2 i proponuje przenieść się na maila zeby to dalej ciągnąć: grzes małpa xgeo.pl
pozdrawiam
grzes

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 761
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 5 listopada 2018, 20:53

pytanie dotyczy odwrotnego działania. W rysunku z SWDE działka jest cała w moim dzielę działkę na kilka. Czy jest możliwość utworzenia WZDE dla takiej sytuacji?

DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » poniedziałek, 5 listopada 2018, 21:55

to winna swde.
W swde z innego ośrodka działa jak powinno.
Źle tylko generuje jednostkę rejestrową ponieważ dla działki która ma więcej niż 1 klasoużytek w każdym wierszu generuje ją.
Zaznaczyłem to w kółko na czerwono, na wykazie udostępnionym we wcześniejszym poście.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5768
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: Jurek B. » wtorek, 6 listopada 2018, 09:27

maciekwu pisze:
poniedziałek, 5 listopada 2018, 20:53
pytanie dotyczy odwrotnego działania. W rysunku z SWDE działka jest cała w moim dzielę działkę na kilka. Czy jest możliwość utworzenia WZDE dla takiej sytuacji?
Wtedy trzeba skorzystać z funkcji dostępnej w menu Obliczenia-Obliczanie powierzchni-Rozliczenie użytków - tam wskazać plik SWDE/GML ze stanem dotychczasowym, wybrać działki w górnej tabelce i wygenerować WZDE.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 761
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: maciekwu » wtorek, 6 listopada 2018, 17:54

czy zadziała to także gdy będę miał wiele działek, które uległy podziałowi (np. podział działek przy ustaleniu linii brzegowej) tak by to zrobić "za jednym zamachem"? Czy ewentualnie można zaznaczyć działki z pliku?

janek
______
______
Posty: 578
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: janek » środa, 7 listopada 2018, 11:27

Jeszcze raz się wtrącę:
w § 52 rozp. o w sprawie egib jest napisane, że wypis zawiera min. numer działki a nie identyfikator
Janek B

DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » niedziela, 11 listopada 2018, 13:09

janek pisze:
środa, 7 listopada 2018, 11:27
Jeszcze raz się wtrącę:
w § 52 rozp. o w sprawie egib jest napisane, że wypis zawiera min. numer działki a nie identyfikator
Janek B
Janek ale przecież my generujemy wzde , a nie wypis.
co ma zawierać wzde jest w §46 rozp.EGiB.

janek
______
______
Posty: 578
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: janek » poniedziałek, 12 listopada 2018, 12:23

I jest tam wymieniony identyfikator działki ?
Janek B.

DOMGEO
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 1 listopada 2018, 10:52

Re: WZDED - połączenie działek

Post autor: DOMGEO » czwartek, 15 listopada 2018, 09:35

janek pisze:
poniedziałek, 12 listopada 2018, 12:23
I jest tam wymieniony identyfikator działki ?
Janek B.
4) oznaczenie obiektu bazy danych ewidencyjnych , którego dane ewidencyjne uległy zmianie

ODPOWIEDZ