Objętości - import modelu terenu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Objętości - import modelu terenu

Post autor: walklim » poniedziałek, 26 listopada 2018, 11:12

Witam, potrzebuję przenieść model terenu zbudowany w programie cad - siatkę trójkątów do c-geo w celu dalszego urabiania w module Objętości. Jak to zrobić najszybciej. Może jakiś import przez mapę ? Tak żeby nie trzeba było definiować ręcznie połączeń.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5998
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 26 listopada 2018, 12:43

Witam, najprościej przez import DXF na mapę, a potem zaznaczyć całość mapy (np. prostokątem) i kliknąć ikonkę "Kopiuj zaznaczone punkty", wkleić to do modułu - do zakładki Punkty i też do zakładki Połączenia stałe. Potem można generować model w oparciu o trójkąty - będzie zgodny z tym z CAD.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: walklim » poniedziałek, 26 listopada 2018, 14:09

Dziękuję !
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: walklim » sobota, 8 grudnia 2018, 10:21

Próbuję i napotykam na problem:
Po imporcie siatki do mapy w bazie na stykach trójkątów mam po dwa, trzy punkty o tych samych współrzędnych. Moduł objętości chce usuwać zdublowane punkty. Nie zaobserwowałem by po usunięciu nadliczbowego punktu program poprawiał numer punktu w zakładce połączenia. To prowadzi do zniszczenia połączeń. Tak już na przyszłość czy moduł mógłby robić taką operację: usunąć nadliczbowe punkty i podmienić numery punktów połączeń i obwodnicy na właściwe ? Automatycznie żeby nie trzeba było potwierdzać operacji (przy 1000 punktów jest to problem). Na dzisiaj rozwiązałem problem prostym programikiem w autolispie, taki importer "breakline do CGO". Jednak fajnie byłoby móc importować do c-geo siatki z różnych aplikacji.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2680
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: FaFaL » sobota, 8 grudnia 2018, 10:33

A po imporcie odpalenie kontroli spójności mapy nie usuwa tych nadmiarowych punktów ? Kiedyś sprawdzałem to niestety tak się nie działo, ale może coś się zmieniło id tego czasu ;-)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5998
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: Jurek B. » sobota, 8 grudnia 2018, 17:36

Sprawdziłem na prostym przykładzie z kilkunastoma trójkątami z DXF - jeśli po imporcie wykonana zostaje Kontrola spójności mapy, import danych do modułu NMT jest poprawny i nie ma sygnalizacji powtarzających się punktów.
Jeśli byłoby coś nie tak mimo wszystko u Pana - proszę przesłać taki DXF - sprawdzę u siebie.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: walklim » poniedziałek, 10 grudnia 2018, 15:12

Zgadza się w nowszej wersji C-GEO działa bez problemu. Dziękuje !
pozdrawiam Waldek Klimek

machall
_
_
Posty: 8
Rejestracja: środa, 5 grudnia 2018, 10:50

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: machall » piątek, 9 sierpnia 2019, 13:59

Witam. Podpinam się pod temat, bo mam podobny problem. Niestety opisane wcześniej instrukcje nie do końca się sprawdzają.
1. Model, który zaimportowałem z dxf-a jest bardzo duży. Jeżeli zaznaczam go prostokątem to zaznacza się tylko część punktów. Nie mam możliwości zaznaczenia wszystkich punktów.
2. Spróbowałem więc wkleić to co się zaznaczyło (tak dla sprawdzenia). Wklejenie do zakładki Punkty terenu to nie problem, ale do Połączenia stałe już nie wkleja. Chyba musi być na to jakiś inny patent.
3. A co z Punktami obrysu?
Tak na koniec dodam, że model na którym muszę pracować to ok. 2000ha.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5998
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Objętości - import modelu terenu

Post autor: Jurek B. » piątek, 9 sierpnia 2019, 14:41

Witam,
1. Punkty można też zaznaczyć w tabeli współrzędnych i stamtąd wkleić do modułu do zakładki punkty terenu (jeśli jest ich mniej niż 500 tys. - to zadziała), ewentualnie można wklejać mniejszymi partiami, jeśli w schowku nie mieści się całość.
2. Czy połączenia stałe są w DXF określone przez linie łamane? Jeśli nie, to nie ma ich sensu wprowadzać, chyba, że utworzy się je samodzielnie już w C-GEO.
3. Obrys musi istnieć na mapie jako obiekt powierzchniowy po imporcie z DXF, jeśli go nie ma - trzeba go utworzyć i wtedy wkleić do zakładki Obrys obszaru w module.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ